Χρησιμοποιείτε πλαστικά σκεύη; Γιατί μπορεί να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

  • Ρούλα Τσουλέα
πλαστικά
Τα ευρήματα νέας μελέτης σε υγιείς εθελοντές. Τι έδειξε για την έκθεση στην δισφαινόλη Α (BPA).

Αν χρησιμοποιείτε καθημερινά πλαστικά σκεύη στη διατροφή σας, ξανασκεφθείτε το. Μία νέα μελέτη δείχνει πως η έστω και ολιγοήμερη έκθεση υγιών ανθρώπων σε μία χημική ουσία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους, μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι ορισμένα χημικά που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία των πλαστικών σκευών ενδέχεται να διαταράξουν τις ορμόνες μας. Ωστόσο τα έως τώρα δεδομένα προέρχονταν κυρίως από μελέτες παρατήρησης.

Η νέα μελέτη παρέχει άμεσες ενδείξεις ότι η δισφαινόλη Α (ή BPA) μπορεί να μειώσει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη.

H BPA χρησιμοποιείται στην κατασκευή ποικίλων καταναλωτικών προϊόντων, από πλαστικά δοχεία φύλαξης τροφίμων έως κανάτες και επιτραπέζια σκεύη. Κάποτε υπήρχε και στα μπιμπερό. Εν τούτοις, από την περίοδο 2011-2012 αυτή η χρήση έχει απαγορευθεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα. Η μειωμένη ικανότητα του οργανισμού να αντιδρά σε αυτήν (δηλαδή η αντοχή στην ινσουλίνη) αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη τύπου 2.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης παρουσιάσθηκαν στο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διαβήτη (ADA 2024). Η περίληψή της δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Diabetes.

Η μελέτη

Όπως γράφουν οι ερευνητές, ενέταξαν σε αυτήν 40 υγιείς εθελοντές. Οι μισοί εξ αυτών λάμβαναν καθημερινά μία ανενεργό ουσία και οι υπόλοιποι μικρή δόση BPA.

Η δόση αυτή αντιστοιχεί σε εκείνην που μπορεί να περιέχουν τα πλαστικά σκεύη, αφού έχει οριστεί ως ασφαλής από την Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Ισούται με 50 μικρογραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους.

Μετά από τέσσερις ημέρες, το σωματικό βάρος και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα δεν είχαν αλλάξει σημαντικά στους εθελοντές των δύο ομάδων. Ωστόσο όσοι είχαν λάβει την BPA παρουσίαζαν πολύ μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη.

«Μας εξέπληξε το εύρημα ότι ο περιορισμός της έκθεσης στην BPA θα μπορούσε να μειώσει άμεσα τον κίνδυνο διαβήτη», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Todd Hagobian, καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Κινησιολογίας & Δημοσίας Υγείας στο Πολυτεχνικό Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Και πρόσθεσε πως τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι «ίσως πρέπει να επανεξεταστούν» τα όρια ασφαλείας της BPA στα πλαστικά σκεύη.

Οι ερευνητές συνεχίζουν την έρευνά τους για να δουν εάν χαμηλότερες δόσεις της ουσίας θα μπορούσαν σε αρκετές εβδομάδες ή μήνες να οδηγήσουν στον διαβήτη. Θέλουν επίσης να εξετάσουν εάν η τακτική άσκηση μπορεί να αντιστρέψει ή να αποτρέψει τις αρνητικές επιδράσεις της BPA.

Φωτογραφία: iStock