Iatropedia

Χριστούγεννα: Γιατί νιώθουμε υπνηλία μετά το γιορτινό φαγητό και πως να την αποφύγουμε

Close up turkey Christmas

Ποια τρόφιμα συμβάλλουν στην υπνηλία που πολλοί νιώθουν μετά το φαγητό. Τι λένε οι ειδικοί.

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν υπνηλία μετά το φαγητό, ιδίως όταν περιέχει γαλοπούλα και ορισμένες άλλες λιχουδιές, αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Αν και ο συνήθης ύποπτος είναι το αμινοξύ τρυπτοφάνη που περιέχει το κρέας της γαλοπούλας, οι ειδικοί λένε πως δεν είναι το μόνο που ευθύνεται.

Στην πραγματικότητα, η γαλοπούλα δεν περιέχει περισσότερη τρυπτοφάνη απ’ ό,τι τα άλλα πουλερικά, αναφέρουν ειδικοί από το Κέντρο Τροφίμων & Γεωργικών Προϊόντων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα.

Η τρυπτοφάνη είναι ένα από τα βασικά αμινοξέα, τα οποία φυσιολογικά δεν παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός. Του είναι όμως απαραίτητα, διότι αποτελούν τον θεμέλιο λίθο των πρωτεϊνών. Επομένως πρέπει να τα καταναλώνουμε μέσω της διατροφής μας.

Ανά 100 γραμμάρια τα πουλερικά, είτε είναι γαλοπούλα είτε κοτόπουλο ή άλλο είδος, παρέχουν περίπου 250 mg τρυπτοφάνης.

Η ποσότητα αυτή μπορεί να συμβάλλει στην υπνηλία, αλλά δεν είναι η μόνη. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο, κατά την διαιτολόγο Dr. Julia Zumpano, συνεργάτιδα της Cleveland Clinic στο Οχάιο. Στους παράγοντες αυτούς συμπεριλαμβάνονται:

Πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε

Εφ’ όσον λοιπόν η γαλοπούλα δεν είναι η μοναδική που σας προκαλεί υπνηλία, τι μπορείτε να κάνετε για να την αποφύγετε μετά το γιορτινό τραπέζι; Οι ειδικοί συνιστούν τα εξής:

Φωτογραφία: iStock