Χρωστικές σε τρόφιμα συνδέονται με ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn: Υπάρχουν σχεδόν σε ό,τι τρώμε!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
χρωστικές
Μια μελέτη που έγινε σε ποντίκια έδειξε ότι ορισμένες πολύ διαδεδομένες χρωστικές τροφίμων μπορούν να διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην πρόκληση συμπτωμάτων φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Η έρευνα δείχνει ότι οι κόκκινες και κίτρινες χρωστικές τροφίμων συνδέθηκαν με χρόνια φλεγμονή του εντέρου στα ποντίκια μόνο όταν το ανοσοποιητικό τους σύστημα ήταν ήδη δυσλειτουργικό πριν από την εισαγωγή των χρωστικών αυτών στη διατροφή τους.

Αν και οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα απαιτούν περαιτέρω έρευνα, θα μπορούσαν κάποια μέρα να έχουν ζωτικές επιπτώσεις στις θεραπείες και τη διαχείριση ασθενών με φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου.

Τι είναι η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD: inflammatory bowel disease) αναφέρεται σε δύο χρόνιες καταστάσεις: τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα. Χαρακτηρίζονται από συμπτώματα χρόνιας φλεγμονής του γαστρεντερικού σωλήνα. Αυτή η παρατεταμένη φλεγμονή οδηγεί σε βλάβες στον γαστρεντερικό σωλήνα.

Τα συνήθη συμπτώματα της IBD είναι:

  • επίμονη διάρροια
  • αιμορραγία από το ορθό
  • κόπωση
  • κοιλιακός πόνος
  • απώλεια βάρους

Οι αιτίες της IBD παραμένουν άγνωστες, αλλά ξέρουμε ότι προκύπτει από ελαττωματικό ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα πλήρως λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα θα είναι σε θέση να προσβάλλει τους ξένους οργανισμούς στο σώμα, όπως βακτήρια και ιοί. Ωστόσο, με την IBD, το ανοσοποιητικό σύστημα αποκρίνεται εσφαλμένα σε περιβαλλοντικούς παράγοντες που οδηγούν σε φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα.

Ένα συστατικό του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος που συνδέεται με την IBD έχει αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης ιντερλευκίνη-23. Αρκετές θεραπείες της IBD λειτουργούν μειώνοντας την εν λόγω πρωτεΐνη.

Πολύ διαδεδομένες χρωστικές ουσίες τροφίμων συνδέεται με την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell, είχε τίτλο «Χρωστικές ουσίες τροφίμων που μεταβολίζονται από κοινά βακτήρια προάγουν την κολίτιδα σε ποντίκια με δυσρυθμισμένη έκφραση της ιντερλευκίνης-23». Η έρευνα υποδηλώνει ότι κάποιες ευρέως χρησιμοποιούμενες χρωστικές και βαφές τροφίμων προωθούν την IBD σε ποντίκια με αυξημένη έκφραση της πρωτεΐνης που σχετίζεται με την IBD.

Όταν τα ποντίκια με μη ρυθμιζόμενη έκφραση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης τρέφονταν με τροφή και νερό που περιείχαν χρωστικές, ανέπτυξαν κολίτιδα. Δεν καταγράφηκε παρόμοιο αποτέλεσμα όταν υγιή ποντίκια τρέφονταν με την ίδια ποσότητα των ίδιων χρωστικών τροφίμων.

Ο Sergio Lira, ανώτερος συγγραφέας και ερευνητής του Ινστιτούτου Ακριβείας Ανοσολογίας Icahn Mount Sinai είπε ότι οι παρατηρήσεις των ερευνητών έδειξαν πως οι χρωστικές ουσίες έπαιξαν ζωτικό ρόλο στη δημιουργία ανθρώπινων ασθενειών και βοηθούν τους ερευνητές να κατανοήσουν τον τρόπο που η πρωτεΐνη IL-23 επηρεάζει και προωθεί ασθένειες.

Ωστόσο, ο Lira επιμένει ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοήσουμε το πώς και πόσο αυτοί οι παράγοντες συνδέονται με ανθρώπινες ασθένειες.

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου είναι μια πολύ περίπλοκη κατάσταση, χωρίς σαφή αιτία. Αν και η πρωτεΐνη IL-23 δεν είναι ο μόνος λόγος πίσω από την ασθένεια, θεωρείται ότι αυξάνει τους κινδύνους εμφάνισης επεισοδίων IBD.

Ορισμένοι ασθενείς με IBD αναφέρουν ότι συγκεκριμένα ποτά και τροφές τους ερεθίζουν περισσότερο στο εντερικό σύστημα. Εάν οι χρωστικές τροφίμων επαληθευτούν ως ουσίες που προκαλούν ελκώδη κολίτιδα ή/και νόσο του Crohn, θα μπορούσαν να επηρεάσουν σοβαρά τη διατροφή και τις θεραπείες των ασθενών.

Η χρωστική Yellow 6 και η χρωστική Red 40 βρίσκονται σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων και σε ορισμένες συσκευασίες φαρμάκων.

Ο Lira, προς το παρόν, προειδοποιεί τους ασθενείς ότι πρέπει να σταθούμε επιφυλακτικά απέναντι στην εν λόγω έρευνα και να μην την επικαλούμαστε για την λήψη αποφάσεων περίθαλψης για άτομα με IBD. Είπε ότι η μελέτη δεν έχει ακόμη άμεσες επιπτώσεις στη φροντίδα και τη θεραπεία των εν λόγω ασθενών.

Πηγές: https://www.cdc.gov, https://gizmodo.com, https://www.sciencetimes.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νόσος του Crohn: 6 λάθη που πρέπει να αποφεύγετε

Κολίτιδα: Αίτια, συμπτώματα και κατάλληλη διατροφή

Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου