Iatropedia

Χυμός σαμπούκου (elderberry): Ο χυμός που βελτιώνει τον μεταβολισμό και βοηθά στη διαχείριση του βάρους

Black elderberries, Sambucus nigra, in enamel bowl with leaves on metal background. Copy space, selective focus, close up, back lit

Ο χυμός από τον καρπό του σαμπούκου, όπως λέγεται αλλιώς η αφροξυλιά ή κουφοξυλιά (elderberry), μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη διαχείριση του βάρους και την ενίσχυση της μεταβολικής υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Κλινική δοκιμή που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 350 ml χυμού σαμπούκου (elderberry) καθημερινά για μία εβδομάδα προκαλεί θετικές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου και βελτιώνει την ανοχή στη γλυκόζη και την οξείδωση του λίπους.

Το elderberry, ένα μικρό σκούρο μοβ μούρο, καρπός του συγκεκριμένου δέντρου, χρησιμοποιείται συνήθως ως φαρμακευτικό φυτό και συμπλήρωμα για την ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, τα άλλα πιθανά οφέλη του για την υγεία δεν είναι ξεκάθαρα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις του σαμπούκου στη μεταβολική υγεία σε μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική δοκιμή με 18 υπέρβαρους ενήλικες. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν είτε χυμό elderberry είτε ένα εικονικό φάρμακο με παρόμοιο χρώμα και γεύση, ειδικά σχεδιασμένο από το Εργαστήριο Καινοτομίας Τροφίμων του Κρατικού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, ενώ παράλληλα ακολουθούσαν μια τυποποιημένη διατροφή.

Οι κλινικές δοκιμές μετά την παρέμβαση έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν χυμό σαμπούκου είχαν σημαντικά αυξημένες ποσότητες ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων firmicutes και των ακτινοβακτηρίων, και μειωμένες ποσότητες επιβλαβών βακτηρίων, όπως τα bacteroidetes. Ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου είναι απαραίτητο για την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και υποστηρίζει τη σωματική και ψυχική υγεία.

Εκτός από τις θετικές αλλαγές στο μικροβίωμα, η παρέμβαση με σαμπούκο είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του μεταβολισμού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο χυμός elderberry μείωσε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα των συμμετεχόντων κατά μέσο όρο 24%, υποδεικνύοντας μια σημαντικά βελτιωμένη ικανότητα επεξεργασίας των σακχάρων μετά την κατανάλωση υδατανθράκων. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης μείωση κατά 9% στα επίπεδα ινσουλίνης.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο χυμός elderberry μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του οργανισμού να καίει λίπος. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τον χυμό σαμπούκου έδειξαν σημαντικά αυξημένη οξείδωση του λίπους, ή διάσπαση των λιπαρών οξέων, μετά από γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Οι ερευνητές αποδίδουν αυτές τις θετικές επιδράσεις στην υψηλή συγκέντρωση ανθοκυανών στο elderberry, βιοδραστικές ενώσεις φυτικής προέλευσης που έχουν ποικίλα οφέλη για την υγεία, όπως αντιφλεγμονώδη, αντιδιαβητικά και αντιμικροβιακά αποτελέσματα.

Σημειώνεται ότι ο σαμπούκος (sambucus nigra) είναι φυτό σε μορφή θάμνου ή δέντρου και μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι και τα 6 μέτρα. Απαντάται και στην Ελλάδα ως αυτοφυές σε υγρές δασώδεις περιοχές.

Το φυτό είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Το συναντούμε με το όνομα «Ακτέα ή Ακταία» στα έργα περί φυτών του αρχαίου φιλοσόφου Θεόφραστου και κατόπιν με το όνομα «Ακτή» στις περιγραφές φυτών του μεγάλου γιατρού-φαρμακολόγου των πρώτων χριστιανικών χρόνων Διοσκουρίδη.

Στην Ελλάδα η κοινή ονομασία του φυτού είναι ΚουφοξυλιάΑφροξυλιά αλλά και Ζαμπούκος ή Μουλβέρι.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παιχνίδια, ακουστικά και θόρυβος: Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε παιδιά και εφήβους

Άνοια: Παγκόσμια έρευνα αποκαλύπτει πόσο ζουν οι ασθενείς

Τι να κάνετε αν σπάσει το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής