Comfort food: Γιατί τον χειμώνα ζητάμε γεύσεις με μια νότα θαλπωρής

  • Iatropedia newsroom
Comfort food: Γιατί τον χειμώνα ζητάμε γεύσεις με μια νότα θαλπωρής
Όχι, δεν είναι θέμα θερμοκρασίας. Ειδικά στην Ελλάδα που οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες είναι σπάνιες.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, και τον χειμώνα, οι περισσότεροι από εμάς ονειρευόμαστε φαγητά που μας ηρεμούν, μας χαλαρώνουν, μας δίνουν μια αίσθηση παρηγοριάς; Αυτό που ονομάζουμε comfort food;

Όπως εξηγεί η διαιτολόγος Victoria Taylor, η επιθυμίες μας για τέτοιου είδους γεύσεις οφείλεται μάλλον σε συναισθηματικές ανάγκες, παρά σε σωματικές. Σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, το σώμα σας μπορεί να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν περνάμε πολύ χρόνο έξω, σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, οπότε δεν χρειαζόμαστε περισσότερες ή υψηλότερες ενεργειακά (σε θερμίδες δηλαδή) τροφές τον χειμώνα.

Μερικές φορές, μια πτώση της διάθεσης τον χειμώνα μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική κατανάλωση τροφής. Ή μπορεί να περνάμε περισσότερο χρόνο κάνοντας πράγματα στα οποία τείνουμε να τσιμπολογάμε, όπως να βλέπουμε τηλεόραση.

Μπορεί επίσης να επιθυμούμε ορισμένα τρόφιμα, επειδή τα βλέπουμε περισσότερο αυτή την εποχή του χρόνου. Βομβαρδιζόμαστε, είναι η αλήθεια, με εικόνες από ζυμαρικά πηγμένα στο τυρί, γλυκά, κέικ και άλλα πλούσια σε θερμίδες τρόφιμα. Και τα παραδοσιακά φαγητά των γιορτών συχνά αρχίζουν να διαφημίζονται πολύ νωρίτερα, κάνοντας να μας τρέχουν τα σάλια, όπως θα έλεγε κανείς.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να επιλέξετε τροφές που σας κάνουν να αισθάνεστε θαλπωρή, φροντίζοντας παράλληλα την υγεία σας: ένα ζεστό μπολ βρώμη με μερικά ψιλοκομμένα ή αποξηραμένα φρούτα, αντί για δημητριακά με κρύο γάλα για πρωινό, σούπες με λαχανικά και φασολάδες αντί για σαλάτα για μεσημεριανό.

Θα μπορούσατε, επίσης, να απολαύσετε το αγαπημένο σας χειμωνιάτικο comfort food με κάποιες μικροαλλαγές προς όφελος της υγείας σας: Προσθέστε ριζώδη λαχανικά, φακές και φασόλια σε κρεατοφαγικά γεύματα όπως είναι τα μαγειρευτά, τα πιάτα με κάρι ή τσίλι για να βοηθήσετε στη μείωση της ποσότητας των κορεσμένων λιπαρών ανά μερίδα. Μαγειρέψτε με ακόρεστα λίπη όπως κραμβέλαιο, ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο αντί για βούτυρο, λαρδί ή λίπος.

Τέλος, αν και είναι ωραίο να βγαίνεις έξω για φαγητό μια στο τόσο, αξίζει να προγραμματίσετε εκ των προτέρων τι θα φάτε ή να τσεκάρετε το μενού στο Internet πριν πάτε. Αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε καλύτερες επιλογές και να αποφύγετε τα πολλά ανθυγιεινά comfort foods.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

6 συνηθισμένοι μύθοι για τις γιορτές που καταρρίπτουν οι ειδικοί

Γυμναστική: Με ποιες ασκήσεις καίμε τις περισσότερες θερμίδες

Πονόλαιμος: Γιατί είναι ξηρός ο λαιμός σας όταν ξυπνάτε το πρωί