Iatropedia

Comfort food: Τι τρώνε οι άνδρες και τι οι γυναίκες ανάλογα με τη διάθεση

Mature man eating cake while standing near open refrigerator at home.

Η συναισθηματική μας κατάσταση επηρεάζει σημαντικά τις διατροφικές μας συνήθειες

Η διάθεση επηρεάζει σημαντικά τις διατροφικές μας συνήθειες αποκαλύπτει ανάλυση της εθνικής επιστημονικής υπηρεσίας της Αυστραλίας.

Έρευνα της υπηρεσίας CSIRO σε δείγμα σχεδόν 2.000 Αυστραλών έδειξε ότι το 76% έτρωγε περισσότερο όταν βαριόταν και το 55% όταν είχε κακή διάθεση.

Τα θετικά συναισθήματα είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα, με το 46% των συμμετεχόντων να αναφέρουν ότι έτρωγαν λιγότερο όταν ήταν χαρούμενοι.

Το φύλο παίζει κι αυτό ρόλο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, με το 24% των γυναικών να αναφέρουν ότι έτρωγαν για να νιώσουν καλύτερα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες ήταν 16%.

Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι τους τραβούσαν τρόφιμα τα οποία μπορεί να είναι ανθυγιεινά σε μεγάλες ποσότητες, με το 1/3 αυτών να συμφωνούν ότι η κατανάλωση δελεαστικών τροφίμων ήταν κάτι που έκαναν αυτόματα.

Η σοκολάτα ήταν το τρόφιμο που επικράτησε ως ο μεγαλύτερος πειρασμός, με το 72% των συμμετεχόντων να λένε ότι ήταν εκείνο που τους έβαζε στον μεγαλύτερο πειρασμό όταν προσπαθούσαν να αποκτήσουν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Στη δεύτερη θέση, μετά τη σοκολάτα, ήταν το τυρί, με 61%, και στην τρίτη τα αρτοσκευάσματα με 52%.

Οι άνδρες επίσης ήταν πιο πιθανό να υποκύψουν σε μία μπύρα ή στο επεξεργασμένο κρέας, ενώ οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να θέλουν αλμυρά κράκερ, κέικ και μάφιν.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Naomi Kakoschke, η οποία ήταν επικεφαλής της ανάλυσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι η απόκτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών απαιτεί «κάτι παραπάνω από καλές προθέσεις».

«Απαιτεί υποστήριξη για να γίνουν μικρές, σταδιακές αλλαγές που μπορούν να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα», ανέφερε η κ. Kakoschke.

«Το θέμα είναι να κατανοήσουμε όχι μόνο τι τρώμε, αλλά γιατί τρώμε όπως τρώμε και πώς να κάνουμε ουσιαστικές αλλαγές που θα έχουν διάρκεια», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, η ανάλυση δεν είχε σκοπό να υποδείξει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να τρώνε τροφές όπως η σοκολάτα, αλλά να τονίσει τι μπορεί να επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες ενός ατόμου, όπως η ώρα της ημέρας, το πού βρίσκεται ένας άνθρωπος, αλλά και η συναισθηματική κατάσταση ενός ανθρώπου, η οποία αποτελεί έναν πραγματικά κρίσιμο παράγοντα.

«Αυτό μπορεί να έχει πραγματικά μεγάλη επιρροή όχι μόνο στο τι τρώμε, αλλά και στο πόσο τρώμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σχολική τσάντα: Όλα όσα πρέπει να προσέξετε για την ασφάλεια του παιδιού

Άνδρας παλεύει για τη ζωή του, καθώς κόλλησε 3 ιούς από μολυσμένα κουνούπια

Φθινοπωρινές αλλεργίες: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως να τις αντιμετωπίσετε