Δεν είναι κάθε βιταμίνη D το ίδιο καλή για τον οργανισμό: Προσοχή ανάμεσα σε D2 και D3
Αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι η βιταμίνη D3 είναι πιο ωφέλιμη από τη βιταμίνη D2.
Την ώρα που οι ερευνητές αποκαλούν τις επιδράσεις της βιταμίνης D2 στην ανθρώπινη υγεία “αμφισβητήσιμες”, λένε ότι η βιταμίνη D3 μπορεί να εξισορροπήσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να ενισχύσει την άμυνα έναντι ιογενών λοιμώξεων, όπως η COVID-19.
Αυτά τα συμπεράσματα βασίζονται σε παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια μιας πειραματικής περιόδου 3 μηνών. Σε αυτήν οι συμμετέχοντες έπαιρναν καθημερινά είτε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D2, είτε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D3. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε το πώς οι δύο ποικιλίες βιταμίνης D επηρέασαν τη δραστηριότητα των γονιδίων στο αίμα των συμμετεχόντων.
Τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με τις προηγούμενες πεποιθήσεις ότι κάθε βιταμίνη D είναι ίδια
Αυτά τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι οι βιταμίνες D2 και D3 παρέχουν παρόμοια οφέλη για την υγεία. Η βιταμίνη D3 φαίνεται πολύ πιο χρήσιμη για το ανοσοποιητικό σύστημα, παρέχοντας ένα “τροποποιητικό αποτέλεσμα”, που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού έναντι ιογενών και βακτηριακών ασθενειών.
“Δείξαμε ότι η βιταμίνη D3 φαίνεται να διεγείρει το σύστημα σηματοδότησης της ιντερφερόνης τύπου Ι στον οργανισμό. Αυτό είναι ένα βασικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, που παρέχει μια πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στα βακτήρια και τους ιούς. Έτσι, τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D3 αποτρέπουν την ανάπτυξη ιών και βακτηρίων στο σώμα”, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Colin Smith από το πανεπιστήμιο του Surrey. “Η μελέτη μας δείχνει ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι να λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D3, ή κατάλληλα εμπλουτισμένα τρόφιμα, ειδικά τους χειμερινούς μήνες”.
Πού θα βρείτε τη βιταμίνη D2 και τη βιταμίνη D3
Ορισμένα εμπορικά διαθέσιμα τρόφιμα (δημητριακά πρωινού, γιαούρτι και ψωμί) είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, αλλά λίγα τρόφιμα περιέχουν φυσικά βιταμίνη D. Ευτυχώς, το σώμα μας παράγει τη βιταμίνη D3 φυσικά κάθε φορά που το ηλιακό φως (ή η τεχνητή υπεριώδης ακτινοβολία UVB) αγγίζει το δέρμα μας. Ορισμένα φυτά και μύκητες παράγουν τη βιταμίνη D2.
Πολλοί άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D3, επειδή ζουν σε περιοχές όπου λαμβάνουν λίγο ηλιακό φως. Η πανδημία της COVID-19 και οι συνεχείς εκκλήσεις να μείνουμε σπίτι, απλώς επιδείνωσαν αυτήν την ανησυχητική τάση.
“Διαπιστώσαμε ότι η βιταμίνη D2 και η βιταμίνη D3 δεν έχουν την ίδια επίδραση στη γονιδιακή δραστηριότητα στον άνθρωπο. Η έλλειψη επίδρασης που βρήκαμε, όταν εξετάσαμε τη βιταμίνη D2 σημαίνει, ότι απαιτείται επειγόντως μια μεγαλύτερη μελέτη για να διευκρινιστούν οι διαφορές στα αποτελέσματα. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η βιταμίνη D3 θα πρέπει να είναι η προτιμώμενη μορφή για εμπλουτισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα”, καταλήγει η συν-συγγραφέας της μελέτης, καθηγήτρια Susan Lanham-New, επικεφαλής του τμήματος Επιστημών Διατροφής στο πανεπιστήμιο του Surrey.
Η μελέτη είναι διαθέσιμη στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Immunology.
Πηγές: https://www.studyfinds.org, https://www.sciencedaily.com, https://www.eurekalert.org
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βιταμίνη D: Οι τροφές για να φτάσετε την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (ποσότητες – γραμμάρια)
Το #1 σημάδι ότι χρειάζεστε περισσότερη βιταμίνη D
Συμπληρώματα και αμπούλες για βιταμίνη D: Πόσο να παίρνετε – Συμπτώματα υπερδοσολογίας