Διαχείριση βάρους: Οι δύο συνήθειες «κλειδιά» για να μην παίρνετε κιλά

  • Iatropedia newsroom
Διαχείριση βάρους: Οι δύο συνήθειες «κλειδιά» για να μην παίρνετε κιλά
Για να διατηρήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο, δεν έχει σημασία μόνο το τι τρώτε, αλλά και το πότε το τρώτε.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity, υπάρχουν δύο συγκεκριμένες συνήθειες που σχετίζονται με χαμηλότερο βάρος και, συγκεκριμένα, χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) μακροπρόθεσμα: το να μένουμε νηστικοί για περισσότερη ώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας και το να τρώμε πρωινό νωρίς.

Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 7.000 εθελοντές ηλικίας 40-65 ετών από το πρόγραμμα GCAT | Genomes for Life. Το 2018, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με το βάρος και το ύψος τους, τις διατροφικές τους συνήθειες, συμπεριλαμβανομένων των ωρών των γευμάτων τους, άλλες συνήθειες και την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση.

Το 2023, μετά από πέντε χρόνια, περισσότεροι από 3.000 συμμετέχοντες πραγματοποίησαν επίσκεψη παρακολούθησης στην ερευνητική ομάδα, όπου καταγράφηκαν εκ νέου το βάρος και το ύψος τους και συμπληρώθηκαν νέα ερωτηματολόγια.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

«Τα αποτελέσματά μας, επιβεβαιώνοντας άλλες πρόσφατες μελέτες, δείχνουν ότι η παράταση της ολονύκτιας νηστείας θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, εάν συνοδεύεται από ένα δείπνο νωρίς και ένα πρωινό νωρίς. Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η κατανάλωση φαγητού νωρίτερα μέσα στην ημέρα είναι πιο σύμφωνη με τους κιρκαδιανούς ρυθμούς και επιτρέπει την καλύτερη καύση θερμίδων και τη ρύθμιση της όρεξης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων, οπότε οι συστάσεις θα πρέπει να περιμένουν πιο ισχυρά στοιχεία», εξηγεί η Luciana Pons-Muzzo, ερευνήτρια στο ISGlobal την εποχή της μελέτης και σήμερα στο IESE Business School.

Διαφορές μεταξύ των φύλων

Η ανάλυση των δεδομένων κατά φύλο έδειξε ότι, σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες παρουσίασαν γενικά χαμηλότερο ΔΜΣ, μεγαλύτερη προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή, μικρότερη τάση για κατανάλωση αλκοόλ, χειρότερη ψυχική υγεία και ήταν πιο πιθανό να είναι υπεύθυνες για την επίβλεψη του νοικοκυριού ή της οικογένειας.

«Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να κάνει κάποιος αυτό που ονομάζουμε «διαλειμματική νηστεία» και η μελέτη μας αφορά έναν από αυτούς, που είναι η αποχή από το φαγητό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό που παρατηρήσαμε σε μια υποομάδα ανδρών που κάνουν «διαλειμματική νηστεία» παραλείποντας το πρωινό είναι ότι η πρακτική αυτή δεν έχει καμία επίδραση στο σωματικό βάρος. Άλλες μελέτες παρέμβασης σε συμμετέχοντες με παχυσαρκία έχουν δείξει ότι αυτή η τακτική δεν είναι πιο αποτελεσματική από τη μείωση της πρόσληψης θερμίδων στη μείωση του σωματικού βάρους μακροπρόθεσμα», λέει η Camille Lassale, ερευνήτρια του ISGlobal και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Η έρευνά μας αποτελεί μέρος ενός νέου ερευνητικού πεδίου, γνωστού ως «χρονοδιατροφή», το οποίο επικεντρώνεται όχι μόνο στην ανάλυση του τι τρώμε, αλλά και στις ώρες της ημέρας που τρώμε όπως και στον αριθμό των γευμάτων μας», λέει η Anna Palomar-Cros, ερευνήτρια στο ISGlobal κατά την περίοδο της μελέτης και σήμερα στο IDIAP Jordi Gol. «Στη βάση αυτής της έρευνας βρίσκεται η γνώση ότι τα ασυνήθιστα πρότυπα πρόσληψης τροφής μπορούν να έρθουν σε σύγκρουση με το κιρκάδιο σύστημα, το σύνολο των εσωτερικών ρολογιών που ρυθμίζουν τους κύκλους της νύχτας και της ημέρας και τις φυσιολογικές διεργασίες που πρέπει να τους συνοδεύουν», προσθέτει η ίδια.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα «παντοτινά χημικά» στο αίμα διαταράσσουν και τον ύπνο

«H μουσική έχει πραγματικά τη δύναμη να θεραπεύει», λέει η Τζένιφερ Λόπεζ

Συμπληρώματα διατροφής: Πόσο στ’ αλήθεια χρειαζόμαστε βιταμίνες και πόσο ασφαλείς είναι