Διατροφή: Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε μετά από την προπόνηση

  • Ελισάβετ Σταύρου
διατροφή
Η διατροφή σας, όπως το τι τρώτε πριν και μετά από την προπόνηση, επηρεάζει την αθλητική σας απόδοση.

Ο συνδυασμός της γυμναστικής με σωστή διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής είναι αυτός που θα σας φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα, όποιος κι αν είναι ο στόχος σας.

Η διατροφή που θα επιλέξουμε να κάνουμε όσο ακολουθούμε ένα πρόγραμμα γυμναστικής θα επηρεάσει την απόδοσή μας και την κατάστασή μας μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, είναι σημαντικό το τι θα φάμε λίγο μετά την προπόνηση, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

Η λήψη των κατάλληλων θρεπτικών συστατικών μετά από μια προπόνηση μπορεί να σας βοηθήσει να ανακάμψετε γρηγορότερα και να επιτύχετε τους στόχους της φυσικής σας κατάστασης.

Η ένταση και η διάρκεια των προπονήσεών σας θα καθορίσει ποιες συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων χρειάζεστε.

Η κατανάλωση πρωτεϊνών και υδατανθράκων εντός δύο ωρών από την προπόνηση βοηθά τους μύες να ανακάμψουν και να αναδομηθούν. Επίσης, είναι σημαντικό να αναπληρώσετε τα χαμένα υγρά από τον ιδρώτα, οπότε μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό.

Γενικότερα, αποφύγετε τροφές με λιπαρά και πρόσθετα σάκχαρα. Αυτές οι τροφές με πολλές θερμίδες παρέχουν μικρή θρεπτική αξία και δεν θα βοηθήσουν την αποκατάσταση μετά την προπόνηση.

Το αν χρειάζεστε ένα ελαφρύ σνακ ή ένα πλήρες γεύμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του πότε φάγατε τελευταία φορά και την ένταση της προπόνησής σας.

Δείτε επίσης: Υψηλή χοληστερόλη: Ποιες ασκήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να τη μειώσετε

Πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ακόρεστα λιπαρά

Τα μακροθρεπτικά συστατικά, όπως οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη, παρέχουν στο σώμα μας ενέργεια και τα βασικά συστατικά που χρειαζόμαστε στη διατροφή μας.

– Η πρωτεΐνη βοηθά στην αποκατάσταση των μυών μετά από μια έντονη προπόνηση. Καλό θα ήταν, ανάλογα με την ένταση των ασκήσεων, να φάτε ένα σνακ ή ένα πλήρες γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη μέσα σε 2 ώρες μετά την προπόνηση. Δοκιμάστε να φάτε ένα γιαούρτι με φυστικοβούτυρο ή ψωμί ολικής αλέσεως με τυρί κότατζ και αγγούρι ως σνακ.

– Οι υδατάνθρακες, επίσης, βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών, αφού παρέχουν γλυκόζη στο σώμα μας, την κύρια πηγή ενέργειας για τους μύες.

Ωστόσο, το είδος των υδατανθράκων που τρώτε έχει σημασία. Επιλέξτε μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα και φασόλια αντί για εξαιρετικά επεξεργασμένα, όπως το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά.

– Τα υγιή λίπη, δηλαδή τα ακόρεστα λιπαρά, είναι απαραίτητο μέρος για μια υγιεινή διατροφή. Παρέχουν ενέργεια και βοηθούν το σώμα σας να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά. Μετά από έντονη προπόνηση, προσπαθήστε εντός δύο ωρών να φάτε κάποιους ξηρούς καρπούς, ένα αβοκάντο ή κάποιο ψάρι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Δείτε επίσης: Αθλητικοί τραυματισμοί: Πως αντιμετωπίζουμε ένα διάστρεμμα ή μια εξάρθρωση – «Κλειδί» η σωστή ανάρρωση

Τι δεν πρέπει να τρώτε μετά την προπόνηση;

Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να σας αρέσουν και να νομίζετε ότι σας χορταίνουν, αλλά στην πραγματικότητα, ειδικά μετά την γυμναστική, δεν σας προσφέρουν τίποτα. Αν μετά από μια σκληρή προπόνηση λέτε «μου αξίζει να φάω ένα φαστ φουντ», στην πραγματικότητα κάνετε περισσότερο κακό στον εαυτό σας παρά καλό.

Καλό θα ήταν να αποφεύγετε τις θερμίδες από τα στερεά λίπη, όπως το βούτυρο, το βοδινό λίπος και τα πρόσθετα σάκχαρα. Αυτές θεωρούνται «κενές θερμίδες», επειδή είναι πλούσιες σε θερμίδες, αλλά παρέχουν μικρή θρεπτική αξία.

Μην φάτε τηγανητά φαγητά, λευκό ψωμί και γλυκά, επεξεργασμένο κρέας όπως μπέικον και λουκάνικο, πατατάκια και φυσικά ενεργειακά ποτά και αναψυκτικά.

Δεν περιέχουν κανένα από τα μακροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας για να επανέλθει μετά από μια σκληρή προπόνηση.

Δείτε επίσης: Δεν έχετε όρεξη για γυμναστική; 6 tips για να βρείτε κίνητρο

Φωτογραφία iStock