Iatropedia

Διατροφικές διαταραχές: 10 “λεπτεπίλεπτα” σημάδια ότι κάποιος έχει πρόβλημα

Οι μη ρεαλιστικές “προδιαγραφές ομορφιάς”, που επιβάλλονται από την κοινωνία σε άντρες και γυναίκες (κυρίως νεαρής ηλικίας) εξελίσσονται σε μια “εν κρυπτώ” επιδημία. Στην προσπάθειά τους να επιτύχουν το “τέλειο σώμα”, πολλοί άντρες και γυναίκες πέφτουν θύματα διαφόρων διατροφικών διαταραχών, όπως η ανορεξία, η ορθορεξία και η βουλιμία.

Αυτές οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να αποδειχθούν ακόμα και μοιραίες, αν δεν αντιμετωπιστούν την κατάλληλη στιγμή. Δεν είναι εύκολο για κάποιο άτομο που υποφέρει από διατροφικές διαταραχές να παραδεχτεί και να μιλήσει για το πρόβλημά του. Είναι κατανοητό να ανησυχείτε για το αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο περνάει μια τέτοια δοκιμασία.

Υπάρχουν πάντα τρόποι να διαπιστωθεί αν κάποιος χρειάζεται βοήθεια, ακόμα και αν δεν μιλάει πολύ. Κάποιες “λεπτεπίλεπτες” ενδείξεις μπορεί να δείξουν ότι κάποιο άτομο έχει πιθανώς μια διατροφική διαταραχή. Δείτε ποιες είναι αυτές.

1. Ένα “στρώμα” λεπτών τριχών στο σώμα

Είναι μια κατάσταση γνωστή και ως “Lanugo”. Αναπτύσσεται όταν ένα άτομο στερείται σε μεγάλο βαθμό των φυσιολογικών αποθεμάτων λίπους στο σώμα. Τα στρώματα λίπους προστατεύουν το σώμα από το υπερβολικό κρύο. Έτσι, ελλείψει λίπους, το ανθρώπινο σώμα αναπτύσσει ένα λεπτό στρώμα λεπτών τριχών για να αποφύγει το κρύο. Είναι ένα κλασικό σημάδι για κάποιον που υποσιτίζεται.

2. Μικρές εκδορές στα δάχτυλα του χεριού

Είναι γνωστές και ως “σημάδια Russell”. Πρόκειται για μικρές εκδορές, που σχηματίζονται στα δάχτυλα των χεριών ατόμων, που υποφέρουν από βουλιμία. Καθώς επιχειρούν ηθελημένα να προκαλέσουν έμετο στον εαυτό τους, οι ασθενείς βάζουν τα δάχτυλα στο στόμα και στον λάρυγγά τους, για να προκαλέσουν την αυθόρμητη αντίδραση του στομάχου. Έτσι, καταλήγουν να τραυματίζουν τις αρθρώσεις των χεριών τους με τα δόντια τους, σχηματίζοντας εκδορές ή μικρές πληγές.

3. Βραχνή φωνή

Οι αλλαγές στη φωνή του ατόμου θα μπορούσαν επίσης να υποδηλώνουν διατροφικές διαταραχές και, ειδικά, βουλιμία. Ο επαναλαμβανόμενος έμετος μπορεί να προκαλέσει την επαφή των σκληρών οξέων του στομάχου με τον λάρυγγα, όπως συμβαίνει και με την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αυτό βλάπτει τον λάρυγγα και μεταβάλλει την φωνή, προσδίδοντας σε αυτήν μια βραχνάδα.

4. Ξηρό, χλωμό δέρμα

Οι ανορεξικοί άνθρωποι έχουν ασυνήθιστα ξηρό δέρμα. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη λίπους και στην αφυδάτωση. Το δέρμα γίνεται εμφανώς ξηρό και συνοδεύεται από ξεφλούδισμα.

5. Πορτοκαλί δέρμα

Συχνά, στην ανορεξία, οι ασθενείς αναπτύσσουν εμμονή με τα καρότα. Τα θεωρούν “σύμμαχο” στην απώλεια βάρους. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι βασίζουν συχνά ολόκληρα τα γεύματά τους γύρω από τα καρότα. Ως εκ τούτου, το δέρμα τους παίρνει μια πορτοκαλί απόχρωση από όλα την υπερβολική ποσότητα καροτενοειδών στην διατροφή τους.

6. Διαβρωμένα δόντια

Οι βουλιμικοί άνθρωποι προκαλούν βίαιο εμετό στον εαυτό τους, για να αποβάλλουν ό,τι έχουν φάει πριν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την οδοντική διάβρωση που προκαλείται από τα οξέα του στομάχου που έρχονται σε επαφή με το σμάλτο των δοντιών.

7. Εύκαμπτα νύχια

Ένα από τα πιο διακριτά σημάδια στις διατροφικές διαταραχές είναι τα κακοσχηματισμένα, ή εύθραυστα νύχια. Ο υποσιτισμός που σχετίζεται με την ανορεξία και τη βουλιμία μεταβάλλει τη δομή των νυχιών. Τα κάνει να φαίνονται επίπεδα και απαλά. Η κοιλονυχία, μια κατάσταση όπου το νύχι γίνεται κοίλο σαν ένα κουτάλι, είναι επίσης ένα σημάδι διατροφικής διαταραχής.

8. Φοράνε πολλά ρούχα

Ειδικά στην ανορεξία, οι πάσχοντες τείνουν να έχουν πολύ χαμηλή ανοχή στο κρύο. Το πρόβλημα οφείλεται στο ότι το άτομο που έχει πολύ χαμηλά αποθέματα λίπους στο σώμα του, για να προστατευθεί από το κρύο. Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως “δεν αντέχουν” το κλιματιστικό και τον ανεμιστήρα ακόμα και σε μέρες με αυξημένη θερμοκρασία.

9. Υπερβολική άσκηση

Οι διατροφικές διαταραχές συχνά συνοδεύονται από εμμονή με την γυμναστική και την άσκηση. Το άτομο αρχίζει να πανικοβάλλεται εάν χάσει έστω και μια μέρα από το γυμναστήριο. Ένα μεγάλο ποσοστό των ανορεξικών και των βουλιμικών ατόμων συνδυάζει την αυστηρή δίαιτα με ένα εξίσου αυστηρό πρόγραμμα άσκησης.

10. “Φουσκωμένα” μάγουλα

Οι διατροφικές διαταραχές και τα περίεργα “τελετουργικά” διατροφής που χαρακτηρίζονται από συνεχή εμετό, αναγκάζουν τους σιελογόνους αδένες των ασθενών να διευρυνθούν. Αυτό δίνει μια όψη στο πρόσωπό τους, σαν να έχουν πρησμένα μάγουλα. Μάλιστα, αυτή η όψη διατηρείται ακόμα και αν/όταν ο ασθενής επιστρέψει σε φυσιολογικό επίπεδο σωματικούς βάρους.

Πηγή: http://www.thehealthsite.com