Iatropedia

Διατροφική σύγκριση σε συνήθη “ζεύγη” τροφών για να τρώτε πιο υγιεινά

Η επιλογή του τι θα φάτε όταν σκοπεύετε να ακολουθήσετε μια θρεπτική διατροφή μπορεί να εξελιχθεί σε μεγάλο... μπελά. Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές και διαφορετικές απόψεις που μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρετε την καλύτερη επιλογή. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα τρόφιμα που επιλέγετε να φάτε δεν χρειάζεται πάντα να είναι τα πιο θρεπτικά.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε μια τροφή, όπως η γεύση, η ικανοποίηση μιας… λαχτάρας, τα εορταστικά φαγητά, τα εθιμοτυπικά φαγητά και πολλοί άλλοι. Όλες οι τροφές είναι αποδεκτές αρκεί να είναι με μέτρο ως μέρος μιας θρεπτικής και ισορροπημένης διατροφής.

Όταν επιλέγετε θρεπτικά τρόφιμα για να προσθέσετε στη διατροφή σας, συχνά υπάρχουν πολλές ποικιλίες από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε. Το πώς θα κάνετε την επιλογή σας μπορεί να εξαρτηθεί από τους στόχους και τις προτιμήσεις σας.

Καστανό ρύζι (vs) λευκό ρύζι

Το ρύζι είναι ένα δημοφιλές βασικό προϊόν υδατανθράκων σε όλο τον κόσμο. Φυσικά, το ρύζι είναι αμυλώδες και πλούσιο σε θερμίδες, ενώ είναι χορταστικό, χωρίς πολλά λιπαρά και σε προσιτό κόστος, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για γεύματα με πρωτεΐνες και υγιή λίπη. Είναι επίσης μια τροφή χωρίς γλουτένη.

Το καστανό ρύζι θεωρείται συχνά μια πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά επιλογή, καθώς είναι λιγότερο επεξεργασμένο από το λευκό ρύζι. Το καστανό ρύζι διατηρεί περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά και περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες και λιπαρά οξέα.

Μια μερίδα 100 γραμμαρίων μαγειρεμένου λευκού ρυζιού έχει:

Σε ίδια ποσότητα το καστανό ρύζι περιέχει περίπου:

Το καστανό ρύζι είναι πολύ υψηλότερο σε μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο, μαζί με άλλα θρεπτικά συστατικά.

Κανονική πατάτα ή γλυκοπατάτα;

Οι γλυκοπατάτες και οι λευκές πατάτες είναι και οι δύο πλούσιες σε υδατάνθρακες πηγές φυτικών ινών και μικροθρεπτικών συστατικών. Δεν μπορείτε να κάνετε λάθος με καμία από τις δύο επιλογές, αλλά προσφέρουν μοναδικά οφέλη.

Και οι δύο αυτές πατάτες περιέχουν αρκετή ποσότητα φυτικών ινών. Περιέχουν επίσης αρκετές βιταμίνες και μέταλλα. Οι γλυκοπατάτες είναι πιο γευστικές και γλυκές και περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, αλλά οι λευκές πατάτες εξακολουθούν να είναι μια εξαιρετική επιλογή. Οι γλυκοπατάτες έχουν λίγες περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα από τις λευκές πατάτες.

Μια ψητή γλυκοπατάτα (182 γραμμάρια) περιέχει:

Μια ψητή λευκή πατάτα (173 γραμμάρια) περιέχει:

Γάλα αμυγδάλου (vs) άπαχο γάλα

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη ποικιλία επιλογών γάλακτος στην αγορά. Το άγλυκο γάλα αμυγδάλου είναι μια μη γαλακτοκομική επιλογή που είναι χαμηλών θερμίδων αλλά εξακολουθεί να είναι θρεπτική.

Το αποβουτυρωμένο ζωικό γάλα είναι μια χωρίς λιπαρά εκδοχή του αγελαδινού γάλακτος και είναι μια καλή επιλογή για όσους δεν θέλουν γάλατα φυτικής προέλευσης. Το ποιο γάλα θα επιλέξετε εξαρτάται από το τι είναι πιο σημαντικό για εσάς.

Κιμάς από κρέας γαλοπούλας (vs) κιμάς από βοδινό κρέας

Αν και ο κιμάς γαλοπούλας είναι γενικά χαμηλότερος σε λιπαρά και θερμίδες από τον κιμά βοδινού κρέατος, ένα μπιφτέκι γαλοπούλας δεν είναι απαραίτητα χαμηλότερο σε θερμίδες από ένα μπιφτέκι βοδινού. Τα εστιατόρια τείνουν να χρησιμοποιούν γαλοπούλα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, για να βγουν πιο ζουμερά τα μπιφτέκια.

Το καλύτερο είναι να φτιάξετε τα δικά σας μπιφτέκια στο σπίτι.

Γενικά το κρέας από άπαχη γαλοπούλα καταλήγει σε πιο στεγνά μπιφτέκια, ενώ το άπαχο βοδινό κρέας είναι συνήθως πιο ζουμερό και μπορεί να έχει καλύτερη γεύση, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Πηγή: https://www.verywellfit.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε τι βοηθάει αν τρώτε περίπου 46 αμύγδαλα την ημέρα

Δημοφιλή υποκατάστατα ζάχαρης επιδεινώνουν την μνήμη: Τι έδειξε νέα έρευνα

Αυτές οι τροφές μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για μερικούς από τους πιο κοινούς καρκίνους

Σπιρουλίνα: Ποια είναι τα 5 οφέλη της στην υγεία – Πότε να ΜΗΝ την παίρνετε