Iatropedia

Διαβήτης: Οι νέες οδηγίες για τη διατροφή που ρυθμίζει το σάκχαρο

Ποια τρόφιμα συνιστώνται για ρύθμιση του σακχάρου και ποια πρέπει να καταναλώνονται όσο το δυνατόν λιγότερο. Οι βασικοί κανόνες που διέπουν τη διατροφή για την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία πολύπλοκη ασθένεια, στην αντιμετώπισή της οποίας η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Ο ασθενής πρέπει, με τη βοήθεια του ιατρού και του διαιτολόγου του, να εκπαιδευτεί σε έναν συγκεκριμένο τρόπο διατροφής, για να ρυθμίσει τα επίπεδα του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα του.

Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για να αποφύγει τις επιπλοκές που έχει ο διαβήτης σε όλο το σώμα, τονίζει ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Κάρολος Παπαλαζάρου, από το Καρδιομεταβολικό-Διαβητολογικό Κέντρο του Νοσοκομείου Μετροπόλιταν.

Οι επιπλοκές αυτές απορρέουν από τις βλάβες που προκαλεί το αυξημένο σάκχαρο στα αγγεία και στα νεύρα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται προβλήματα στην καρδιά, τους νεφρούς, τα μάτια, τα κάτω άκρα κ.λπ.

Οι δύο βασικοί στόχοι που έχει η διατροφή ενός ασθενούς με διαβήτη είναι:

«Η ρύθμιση αυτή πρέπει να είναι αποτέλεσμα αρμονικής συνύπαρξης δίαιτας και χρήσης φαρμακευτικών σκευασμάτων, ώστε να αποφεύγονται περιστατικά σοβαρής υπογλυκαιμίας ή υπεργλυκαιμίας», τονίζει ο κ. Παπαλαζάρου.

Οι βασικοί κανόνες

Σύμφωνα με τις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες  της Αμερικανικής Εταιρείας Διαβήτη (ADA) και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη (EASD), η διατροφή του ασθενούς με διαβήτη πρέπει να διέπεται από ορισμένους κανόνες. Οι σημαντικότεροι παρατίθενται στη συνέχεια.

Τα «καλά» και τα «λιγότερο καλά» τρόφιμα

Πρακτικά όλ’ αυτά σημαίνουν ότι η διατροφή ενός ασθενούς με διαβήτη πρέπει να εστιάζεται κυρίως σε:

Σύμφωνα με την ADA, απαιτείται ταυτοχρόνως περιορισμός τροφίμων πλούσιων σε:

Απαραίτητη είναι τέλος η συστηματική άσκηση, η οποία συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, τονίζει ο κ. Παπαλαζάρου.