Διαβήτης: Το αγαπημένο γλύκισμα που μειώνει τον κίνδυνο να τον αναπτύξετε

  • Ρούλα Τσουλέα
σοκολάτα
Τι δείχνει μεγάλη, πολυετής μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Τι πρέπει να προσέχουμε.

Αν θέλετε να προστατευθείτε από τον τύπου 2 διαβήτη, ίσως πρέπει να βάλετε τη σοκολάτα στη ζωή σας. Προσέξτε, όμως, το είδος της αλλά και την ποσότητα που θα τρώτε, συνιστούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Σε μεγάλη και πολυετή μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι λίγη μαύρη σοκολάτα, πέντε φορές την εβδομάδα, μπορούν να μειώσει τον κίνδυνο αναπτύξεώς του. Ωστόσο ταυτοχρόνως πρέπει να αποφεύγουμε την σοκολάτα γάλακτος.

Η συσχέτιση της σοκολάτας με τον τύπου 2 διαβήτη αποτελεί αντικείμενο πολλών μελετών. Έως τώρα, όμως, τα ευρήματα ήταν αντικρουόμενα – κυρίως διότι δεν γινόταν διάκριση στα είδη που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες, λένε οι ερευνητές.

Τα τρία κύρια είδη (η μαύρη, η γάλακτος και η λευκή) έχουν διαφορετική περιεκτικότητα σε κακάο, ζάχαρη και γάλα. Οι διαφορές αυτές μπορεί να επηρεάσουν τη συσχέτισή τους με τον διαβήτη.

Για να διερευνήσουν καλύτερα το θέμα, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν δύο αναλύσεις. Στην πρώτη εξέτασαν γενικώς τη συσχέτιση του διαβήτη τύπου 2 με τη σοκολάτα και στη δεύτερη την εξέτασαν ανά τύπο σοκολάτας. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ).

Στην πρώτη ανάλυση εξέτασαν στοιχεία από 192.208 άνδρες και γυναίκες. Στην δεύτερη από 111.654 εθελοντές. Κανένας εθελοντής δεν έπασχε από διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο κατά την έναρξη της μελέτης.

Οι επιστήμονες τους ζητούσαν να συμπληρώνουν ανά τετραετία αναλυτικά ημερολόγια διατροφής. Κατέγραφαν επίσης την πορεία της υγείας τους.

Τα ευρήματα

Έπειτα από κατά μέσον όρο 25 χρόνια παρακολούθησης, στην πρώτη ομάδα είχαν διαγνωστεί με τύπου 2 διαβήτη 18.862 εθελοντές.

Όσοι από αυτούς έτρωγαν μία μερίδα σοκολάτα (λιγότερα από 30 γραμμάρια) την φορά, τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα, είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν σπανίως ή ποτέ σοκολάτα.

Ωστόσο πολύ πιο εντυπωσιακά ήταν τα ευρήματα στην δεύτερη ομάδα, όπου εξετάστηκαν τα διαφορετικά είδη σοκολάτας. Εδώ, διαβήτη εκδήλωσαν 4.771 εθελοντές. Ο κίνδυνος σε όσους έτρωγαν μαύρη σοκολάτα τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα ήταν κατά 21% χαμηλότερος.

Αντιθέτως, η συστηματική κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος συσχετίσθηκε με αυξημένο κίνδυνο υιοθέτησης ανθυγιεινών συνηθειών. Συσχετίσθηκε επίσης με μεγαλύτερο κίνδυνο προοδευτικής αύξησης του σωματικού βάρους, που είναι παράγοντας κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Οι εθελοντές που προτιμούσαν τη μαύρη σοκολάτα, έτειναν να προσέχουν πολύ περισσότερο τη διατροφή τους, σημειώνουν οι ερευνητές.

Το κρίσιμο συστατικό

Πώς μπορεί λίγη μαύρη σοκολάτα την ημέρα να δρα προστατευτικά έναντι του διαβήτη; Χάρη στα άφθονα φλαβονοειδή και ιδίως τις φλαβανόλες που περιέχει, λένε οι επιστήμονες.

Οι ουσίες αυτές εκ φύσεως υπάρχουν στο κακάο. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αγγειοδιασταλτική δράση. Έτσι παρέχουν σημαντικά καρδιομεταβολικά οφέλη και μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Φωτογραφία: iStock