Αν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, ίσως πρέπει να καταναλώνετε συστηματικά καρότα, εφ’ όσον το εγκρίνει ο γιατρός σας. Μια νέα έρευνα δείχνει ότι περιέχουν ουσίες που μπορεί να συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα.
Τα καρότα φαίνεται να είναι τόσο ισχυρά, ώστε οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν τμήμα των μελλοντικών διατροφικών συστάσεων για τη νόσο.
Τα προκαταρκτικά αλλά υποσχόμενα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν προσφάτως στην ιατρική επιθεώρηση Clinical and Translational Science. Όπως γράφουν οι ερευνητές, ο διαβήτης τύπου 2 οφείλεται στην ανεπαρκή έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας και την αδυναμία του οργανισμού να την αξιοποιήσει επαρκώς (αντοχή στην ινσουλίνη).
Για τη διαχείρισή του συνιστώνται προσαρμογές στη διατροφή ή/και φαρμακευτική θεραπεία. Ένα από τα είδη των φαρμάκων που συνιστώνται είναι οι λεγόμενες θειαζολιδινεδιόνες. Στην ομάδα αυτή ανήκουν, π.χ., η πιογλιταζόνη και η ροσιγλιταζόνη.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα καρότα περιέχουν ορισμένες ουσίες που μιμούνται την αντιδιαβητική δράση των θειαζολιδινεδιονών, χωρίς να έχουν τις πιθανές παρενέργειές τους. Οι ουσίες αυτές λέγονται ακετυλενικές οξυλιπίνες (acetylenic oxylipins).
Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές θέλησαν να εξακριβώσουν πως ακριβώς δρουν οι ουσίες αυτές. Έτσι, μελέτησαν ομάδα ποντικιών με διαβήτη τύπου 2. Για να μιμηθούν την τυπική, ανθυγιεινή διατροφή των ανθρώπων, τάιζαν τα τρωκτικά με διατροφή πλούσια σε λιπαρά. Τα χώρισαν όμως σε δύο ομάδες, δίνοντας μόνο στη μία 10% σκόνη από καρότα. Αυτή ήταν και η μοναδική διαφορά στη διατροφή τους.
Οι ερευνητές εξέτασαν δύο φορές την αντοχή στη γλυκόζη των τρωκτικών. Η πρώτη ήταν πριν από την έναρξη της ειδικής διατροφής και η δεύτερη έπειτα από 16 εβδομάδες.
Τα ευρήματα
Όπως διαπίστωσαν, όσα έτρωγαν την σκόνη από καρότα είχαν βελτιωμένη ρύθμιση του διαβήτη τους. Και αυτό διότι οι οξυλιπίνες αύξαναν την ικανότητα των κυττάρων τους να απορροφούν τη γλυκόζη (σάκχαρο) και έτσι βελτίωναν τη ρύθμισή της.
Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση του λαχανικού επέφερε ευνοϊκές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου τους, με αποτέλεσμα πιο υγιή ισορροπία μεταξύ των ωφέλιμων και των βλαβερών βακτηρίων του. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι το μικροβίωμα του εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του διαβήτη.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα καρότα μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά στη ρύθμιση του σακχάρου. «Τα βλέπουμε ως πιθανή προσθήκη στις μελλοντικές διατροφικές στρατηγικές για τον τύπου 2 διαβήτη», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Lars Porskjær Christensen, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας.
Ωστόσο αυτό πρέπει να επαληθευτεί σε κλινικές μελέτες (δηλαδή σε μελέτες με ανθρώπους). Η απώτερη ελπίδα των επιστημόνων είναι ότι το συγκεκριμένο λαχανικό θα μπορούσε να βελτιώνει τη δράση των υπαρχόντων φαρμάκων για τη νόσο.
Τι μπορείτε να κάνετε
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν αυξήσετε την κατανάλωσή τους. Αν εκείνος συναινέσει, τότε μπορείτε να τα εντάξετε στη διατροφή σας.
Για να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη τους, όμως, προτιμότερο είναι να τα τρώτε ωμά ή ελάχιστα μαγειρεμένα, συνιστούν οι ερευνητές. Το μαγείρεμα μειώνει τις θρεπτικές ουσίες τους και όσο περισσότερο διαρκεί, τόσο μεγαλύτερη η μείωση.
Φωτογραφία: iStock