Διαβήτης τύπου 2: Ποια τρόφιμα μειώνουν κατά 28% τον κίνδυνο να αναπτυχθεί

  • Ρούλα Τσουλέα
διαβήτης
Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή - φυτοχημικές ουσίες που εκ φύσεως υπάρχουν σε πολλά φρούτα και λαχανικά.

Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο να αναπτυχθεί διαβήτης, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως όσοι καταναλώνουν καθημερινά τρόφιμα όπως το τσάι και τα μήλα, μπορούν να μειώσουν έως 28% τον κίνδυνο αυτό.

Τα φλαβονοειδή είναι φυτοχημικές ουσίες που εκ φύσεως υπάρχουν σε φρούτα και λαχανικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι διαθέτουν αντικαρκινικές, αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Υπάρχουν έξι κύριοι τύποι φλαβονοειδών, που διαφέρουν ως προς την βιολογική δράση και τον τρόπο μεταβολισμού τους από τον οργανισμό. Οι τύποι αυτοί είναι:

  1. Οι φλαβανόνες
  2. Οι φλαβόνες
  3. Οι φλαβαν-3-όλες
  4. Οι φλαβονόλες
  5. Οι ανθοκυανίνες
  6. Οι ισοφλαβόνες

Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι η αυξημένη κατανάλωση αυτών των ουσιών οδηγεί σε βελτίωση της ευαισθησίας των κυττάρων στην ινσουλίνη. Η επίδραση αυτή μπορεί να εξηγεί γιατί ο διαβήτης είναι λιγότερο πιθανό να αναπτυχθεί σε όσους τις λαμβάνουν σε επαρκείς ποσότητες.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Nutrition & Diabetes. Εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης φλαβονοειδών της ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 σε 113.097 εθελοντές.

Δύο φορές οι εθελοντές συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής για να αξιολογήσουν, μεταξύ άλλων, οι ερευνητές πόσα φλαβονοειδή κατανάλωναν. Αναλόγως με την κατανάλωσή τους κάθε εθελοντής έλαβε μία βαθμολογία.

Τι έτρωγαν

Τα τρόφιμα που περιείχαν φλαβονοειδή ήταν το μαύρο και το πράσινο τσάι, το κόκκινο κρασί, τα μήλα, τα μούρα, τα σταφύλια, τα πορτοκάλια, τα γκρέιπ φρουτ, οι γλυκοπατάτες, τα κρεμμύδια και η μαύρη σοκολάτα.

Στη διάρκεια 12 ετών παρακολούθησης, διαγνώστηκε διαβήτης τύπου 2 σε 2.628 από τους εθελοντές. Όσοι έτρωγαν τα περισσότερα φλαβονοειδή (6 μερίδες την ημέρα κατά μέσον όρο) είχαν 26% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαβήτη.

Κάθε πρόσθετη μερίδα τροφίμων με πολλά φλαβονοειδή μείωνε τον κίνδυνο κατά 6%. Τέσσερις μερίδες μαύρο ή πράσινο τσάι την ημέρα τον μείωναν κατά 21%. Μία μερίδα μούρα τον μείωνε κατά 15%. Και μία μερίδα μήλα κατά 12%.

Τα φλαβονοειδή ασκούσαν επίσης θετική επίδραση στη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών των εθελοντών.

Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν τη σύσταση για αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με στόχο την προστασία από τον διαβήτη, λένε οι ερευνητές.

Φωτογραφία: iStock