Iatropedia

Δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής συνδέεται με κίνδυνο καρκίνου και εγκεφαλικές μεταστάσεις

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μιζούρι στις ΗΠΑ έκαναν την ανακάλυψη μέσω απεικόνισης με την τεχνολογία της βιοφωταγείας για να μελετήσουν το πώς δρουν τα συμπληρώματα μιας μορφής βιταμίνης Β3 μέσα στο σώμα.

Κάποια συμπληρώματα διατροφής, όπως η nicotinamide riboside (NR) -μια μορφή βιταμίνης Β3- έχουν συνδεθεί σε προηγούμενες μελέτες με οφέλη που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή, την μεταβολική και τη νευρολογική υγεία.

Ωστόσο, η νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Μιζούρι (MU) διαπίστωσε ότι το NR μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης καρκίνου.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι:

Τα υψηλά επίπεδα NR όχι μόνο θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο κάποιου να αναπτύξει τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, αλλά θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν μετάσταση ή εξάπλωση του καρκίνου στον εγκέφαλο.

Επικεφαλής της διεθνούς ομάδας ερευνητών ήταν η Elena Goun, αναπληρώτρια καθηγήτρια χημείας στο MU και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι μόλις ο καρκίνος φτάσει στον εγκέφαλο, τα αποτελέσματα είναι θανατηφόρα επειδή δεν υπάρχουν βιώσιμες θεραπευτικές επιλογές αυτήν τη στιγμή.

“Μερικοί τα παίρνουν [βιταμίνες και συμπληρώματα] επειδή υποθέτουν ότι οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα έχουν μόνο θετικά οφέλη για την υγεία. Αλλά πολύ λίγα είναι γνωστά για το πώς λειτουργούν πραγματικά. Εξαιτίας αυτής της έλλειψης γνώσης, εμπνευστήκαμε να μελετήσουμε μερικές βασικές ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα λειτουργούν στο σώμα”, είπε η Goun.

Μετά τον θάνατο του 59χρονου πατέρα της μόλις τρεις μήνες αφότου διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου, η Goun βρήκε κίνητρο να επιδιώξει μια καλύτερη επιστημονική κατανόηση του μεταβολισμού του καρκίνου (της ενέργειας μέσω της οποίας ο καρκίνος εξαπλώνεται στο σώμα). Δεδομένου ότι το NR είναι ένα γνωστό συμπλήρωμα που βοηθά στην αύξηση των επιπέδων κυτταρικής ενέργειας και τα καρκινικά κύτταρα τρέφονται από αυτή την ενέργεια με τον αυξημένο μεταβολισμό τους, η Goun ήθελε να διερευνήσει τον ρόλο του NR στην ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου.

“Η δουλειά μας είναι ιδιαίτερα σημαντική δεδομένης της ευρείας εμπορικής διαθεσιμότητας και του μεγάλου αριθμού συνεχιζόμενων κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους όπου το NR χρησιμοποιείται για να μετριάσει τις παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου σε ασθενείς”, είπε η Goun.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτή την τεχνολογία για να συγκρίνουν και να εξετάσουν πόσο υψηλά ήταν τα επίπεδα NR σε καρκινικά κύτταρα, Τ-κύτταρα και υγιείς ιστούς.

“Αν και το NR χρησιμοποιείται ήδη ευρέως σε ανθρώπους και διερευνάται σε πολλές συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές για πρόσθετες εφαρμογές, μεγάλο μέρος του πώς λειτουργεί το NR είναι ακόμα άγνωστο”, είπε η Goun. «Αυτό μας ενέπνευσε να καταλήξουμε σε αυτή τη νέα τεχνική απεικόνισης που βασίζεται σε απεικόνιση με υπερευαίσθητη βιοφωταύγεια, που επιτρέπει την ποσοτικοποίηση των επιπέδων NR σε πραγματικό χρόνο με μη επεμβατικό τρόπο. Η παρουσία του NR φαίνεται με το φως και όσο πιο φωτεινές είναι οι ενδείξεις στην απεικόνιση, τόσο μεγαλύτερα είναι τα επίπεδα NR”.

Η Goun είπε ότι τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία της προσεκτικής διερεύνησης πιθανών παρενεργειών για συμπληρώματα, όπως το NR, πριν από τη χρήση τους σε άτομα που μπορεί να έχουν διαφορετικά νοσήματα. Στο μέλλον, η Goun θα ήθελε να παρέχει πληροφορίες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ορισμένων αναστολέων, για να βοηθήσουν να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι θεραπείες του καρκίνου, όπως η χημειοθεραπεία. Το κλειδί σε αυτήν την προσέγγιση, είπε η Goun, είναι να το δούμε από μια εξατομικευμένη ιατρική σκοπιά.

“Δεν είναι όλοι οι καρκίνοι ίδιοι σε κάθε άτομο, ειδικά από την άποψη των μεταβολικών υπογραφών”, είπε η Goun. “Συχνά οι καρκίνοι μπορούν ακόμη και να αλλάξουν τον μεταβολισμό τους πριν ή μετά τη χημειοθεραπεία”.

Πηγές: https://www.news-medical.net, https://scitechdaily.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Άλμα προόδου»: Τροποποίησαν το DNA των κυττάρων σε 16 ασθενείς για να θεραπεύσουν τον καρκίνο τους

Καρκίνος του πνεύμονα: Ποιοι χρειάζονται προληπτικό έλεγχο με αξονική τομογραφία

Κληρονομικός καρκίνος μαστού και ωοθηκών: Τι γίνεται μετά τη διάγνωση των «χαλασμένων» γονιδίων BRCA1 και 2

Στιγμές συγκίνησης εν πτήση για γυναίκα που νίκησε τον καρκίνο του μαστού: Χειροκρότησε όλο το αεροπλάνο