Iatropedia

Δύο ακτινίδια την ημέρα τη δυσκοιλιότητα κάνουν πέρα

Το ακτινίδιο μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου για άτομα με δυσκοιλιότητα, σύμφωνα με ερευνητές στη Νέα Ζηλανδία.

«Εκτός από την αποτελεσματικότητα στη δυσκοιλιότητα, υπήρξε σημαντική βελτίωση στη συνοχή των κοπράνων, καθώς μείωση της δυσπεψίας/παλινδρόμησης και κοιλιακού πόνου με αποτέλεσμα ένα βελτιωμένο συνολικό επίπεδο άνεσης του γαστρεντερικού συστήματος», γράφει ο δρ. Richard Gearry και οι συνεργάτες του από το πανεπιστήμιο του Οτάγκο της Νέας Ζηλανδίας.

Η σχετική δημοσίευση της έρευνάς του έγινε στο The American Journal of Gastroenterology.

Αν και η δυσκοιλιότητα είναι συχνή, προηγούμενοι ερευνητές έχουν αναφέρει υψηλό ποσοστό δυσαρέσκειας από φαρμακευτικές θεραπείες.

Γιατί το ακτινίδιο βοηθάει απέναντι στη δυσκοιλιότητα

Οι ίνες που βρίσκονται στα κυτταρικά τοιχώματα του ακτινιδίου διογκώνουν και συγκρατούν το νερό, το οποίο μπορεί να μαλακώσει τα κόπρανα και να αυξήσει τη συχνότητα κένωσης. Άλλα συστατικά του ακτινιδίου, όπως τα ραφίδια (raphides), μπορεί να αλλάξουν την παραγωγή βλεννίνης (mucin), οδηγώντας σε βελτιωμένη χαλάρωση των κοπράνων.

Αρκετές προηγούμενες μελέτες έχουν προτείνει ότι η τακτική κατανάλωση φρέσκων ακτινιδίων μπορεί να είναι αποτελεσματική ως θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες ήταν συνήθως μικρές με μη τυποποιημένα τελικά σημεία, σημειώνουν ο δρ. Gearry και οι συνεργάτες του. Στο άρθρο τους, δεν σχολίασαν μελέτες για άλλα φρέσκα φρούτα ή λαχανικά ως θεραπείες δυσκοιλιότητας.

Πώς έγινε η έρευνα

Οι ερευνητές σκόπευσαν εξαρχής να τεστάρουν τα οφέλη του φρούτου σε μια πιο αυστηρή δοκιμή. Προσέλαβαν ενήλικες στη Νέα Ζηλανδία, την Ιταλία και την Ιαπωνία που είχαν είτε λειτουργική δυσκοιλιότητα είτε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS-C), καθώς και υγιείς ανθρώπους. Η κύρια διαφορά μεταξύ της λειτουργικής δυσκοιλιότητας και του IBS-C είναι ότι τα άτομα με IBS-C εμφανίζουν πόνο στην κοιλιά μαζί με δυσκοιλιότητα.

Ταυτότητα:

Διαδικασία:

Συνολικά, 169 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν την μελέτη και η συμμόρφωση με τη συμπλήρωση του ημερολογίου ήταν πάνω από 80%.

Στο τέλος των περιόδων θεραπείας 1 μηνός:

Συμπέρασμα

“Σε συνδυασμό με προηγούμενες κλινικές δοκιμές για τα ακτινίδια και τα αναδυόμενα φυσιολογικά δεδομένα από λειτουργικές μελέτες, η κατανάλωση δύο ακτινιδίων την ημέρα μπορεί να προταθεί με ασφάλεια ως αποτελεσματική θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα σε άτομα με λειτουργικές γαστρεντερικές διαταραχές. Θα προσφέρει επίσης βελτιώσεις στα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος”, καταλήγουν οι ερευνητές.

Πηγή: https://www.medscape.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί η δίαιτα κέτο προκαλεί δυσκοιλιότητα και τι λύση υπάρχει

Οι 5 ασθένειες που σχετίζονται με τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Τσάι από το βότανο Senna: Βοηθάει στη δυσκοιλιότητα και στην απώλεια βάρους – Παρενέργειες και δοσολογία

Δυσκοιλιότητα: Τροφές και φάρμακα για άμεση αντιμετώπιση και ανακούφιση