Iatropedia

Δυσκοιλιότητα: Οι καλύτερες τροφές για να βρείτε ανακούφιση

Περίπου το 14% των ανθρώπων αντιμετωπίζει χρόνια δυσκοιλιότητα.

Τα συμπτώματα στη δυσκοιλιότητα περιλαμβάνουν:

Ο τύπος και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκοιλιότητα μόνο σπάνια, ενώ για άλλους είναι μια χρόνια πάθηση.

Η δυσκοιλιότητα έχει μια ποικιλία αιτιών, αλλά συχνά είναι αποτέλεσμα της αργής διέλευσης των τροφών μέσω του πεπτικού συστήματος.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε:

Ευτυχώς, ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.

Δυσκοιλιότητα: Οι 14 καλύτερες τροφές για ανακούφιση από τα συμπτώματα

  1. Δαμάσκηνα: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σορβιτόλη και φαινολικές ενώσεις που είναι υγιείς ουσίες για το έντερο.
  2. Μήλα: Περιέχουν πηκτίνη, έναν τύπο διαλυτής ίνας που μπορεί να μαλακώσει τα κόπρανα και να προωθήσει την κίνησή τους μέσω του εντέρου.
  3. Αχλάδια: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και περιέχουν φυσικά καθαρτικά, όπως φρουκτόζη και σορβιτόλη.
  4. Ακτινίδια: Είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και περιέχουν ακτινιδίνη (actinidin), ένα ένζυμο που μπορεί να βελτιώσει την κινητικότητα του εντέρου και να μειώσει τη δυσκοιλιότητα.
  5. Σύκα: Μπορούν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών και να περιέχουν φικίνη (ficin), ένα ένζυμο που μπορεί να προάγει την κανονικότητα.
  6. Εσπεριδοειδή: Τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ και τα μανταρίνια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και περιέχουν αρκετές ενώσεις που μπορούν να μειώσουν τη δυσκοιλιότητα, συμπεριλαμβανομένης της πηκτίνης (pectin) και της ναρινγκενίνης (naringenin).
  7. Σπανάκι και άλλα χόρτα: Πράσινα χόρτα όπως το σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το μπρόκολο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην προσθήκη όγκου στα κόπρανα για να υποστηρίξουν την κανονικότητα.
  8. Αγκινάρες: Είναι γεμάτες με πρεβιοτικά όπως η ινουλίνη (inulin), τα οποία μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα των ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο, για να αυξήσουν τη συχνότητα και τη συνέπεια των κοπράνων.
  9. Ραβέντι: Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και περιέχει σενοσίδη Α (sennoside A), μια ένωση που βοηθά στην απαλότητα των κοπράνων και προάγει τις κινήσεις του εντέρου.
  10. Γλυκοπατάτες: Είναι μια μεγάλη πηγή αδιάλυτων ινών, οι οποίες μπορούν να προσθέσουν όγκο στα κόπρανα για να αποτρέψουν τη δυσκοιλιότητα.
  11. Φασόλια, αρακάς και φακές: Περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στο να μαλακώσουν και να προσθέσουν όγκο στα κόπρανα.
  12. Σπόροι chia: Είναι γεμάτοι με διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες σχηματίζουν μια πηκτώδη σύσταση στο πεπτικό σύστημα για να μαλακώσουν και να διευκολύνουν τη διέλευση των κοπράνων.
  13. Λιναρόσπορος: Οι λιναρόσποροι είναι πλούσιοι σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες και μπορούν να αυξήσουν την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο.
  14. Κεφίρ: Το κεφίρ είναι πλούσιο σε προβιοτικά και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την υγεία του εντέρου και προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα.

Συμπερασματικά

Πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια και σπόροι μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.

Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στην προσθήκη όγκου και βάρους στα κόπρανα, την απαλότητα και την τόνωση των κενώσεων. Ωστόσο, σε μερικούς ανθρώπους, οι πολλές φυτικές ίνες μπορούν να επιδεινώσουν τη δυσκοιλιότητα. Οπότε είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για το τι είναι σωστό για εσάς.

Επιπλέον, είναι ζωτικής σημασίας να πίνετε άφθονο νερό. Λάβετε υπόψη ότι οι ανάγκες σας σε υγρά θα αυξηθούν, όταν αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών.

Η τακτική άσκηση είναι ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας και την ανάπτυξη υγιών συνηθειών του εντέρου.

Εάν έχετε δυσκοιλιότητα, προσπαθήστε να εισαγάγετε σταδιακά ορισμένες από τις παραπάνω τροφές στη διατροφή σας, καθώς και να πίνετε άφθονο νερό και να ασκείστε.

Πηγή: https://www.healthline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άγχος και Δυσκοιλιότητα: Πως σχετίζονται

Δυσκοιλιότητα: Πώς προκαλείται στο παιδί και πώς θα την καταλάβετε

Πώς να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα στις καλοκαιρινές διακοπές

Διαβήτης: Πρώιμο σημάδι αν προσέξετε αυτή την αλλαγή όταν πάτε στην τουαλέτα