Η ιατρική κοινότητα ορίζει τη δυσκοιλιότητα ως την μείωση των κινήσεων του εντέρου, ή τη δυσκολία στην κένωση.
Τα άτομα με δυσκοιλιότητα μπορεί να έχουν:
- σκληρά, ξηρά ή ογκώδη κόπρανα
- κόπρανα που μοιάζουν με μικρές πέτρες
- πόνος και δυσφορία κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου
- αίσθημα αδυναμίας να αδειάσετε πλήρως το έντερο
- απώλεια όρεξης λόγω συνεχούς αίσθησης πληρότητας
- ελαφρώς πρησμένη κοιλιά
Ένα άτομο μπορεί επίσης να παρατηρήσει μικρές ραβδώσεις αίματος στα κόπρανα, ή στο χαρτί τουαλέτας μετά το σκούπισμα.
Οι συνήθειες του εντέρου είναι διαφορετικές για τον καθένα, αλλά τα άτομα με δυσκοιλιότητα έχουν συνήθως λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα.
Τροφές που μπορούν να μειώσουν τη δυσκοιλιότητα
Τα έντερα του καθενός ανταποκρίνονται στις τροφές διαφορετικά, αλλά οι ακόλουθες υγιεινές, φυσικές τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και διαχείριση της κατάστασης:
Νερό
Η αφυδάτωση είναι μια κοινή αιτία δυσκοιλιότητας και η κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί συχνά να βοηθήσει στην ανακούφιση, ή την επίλυση των συμπτωμάτων.
Όταν ένα άτομο αφυδατώνεται, τα έντερά του δεν μπορούν να προσθέσουν αρκετό νερό στα κόπρανα. Αυτό οδηγεί σε σκληρά, ξηρά και σε σβώλους κόπρανα και μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.
Γιαούρτι και κεφίρ
Πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του γιαουρτιού και του κεφίρ, περιέχουν μικροοργανισμούς γνωστούς ως προβιοτικά.
Τα προβιοτικά ονομάζονται συχνά “καλά” βακτήρια και μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του εντέρου και να μαλακώσουν τα κόπρανα.
Σε μια μελέτη του 2014, μελετήθηκε η χρήση ενός χωρίς γεύση προβιοτικού γιαουρτιού που περιείχε πολυδεξτρόζη, λακτοβάκιλο (Lactobacillus acidophilus) και Bifidobacterium lactis για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 180 ml από αυτό το γιαούρτι κάθε πρωί για 2 εβδομάδες μείωσε τον χρόνο που χρειαζόταν για να μετακινηθεί στα έντερα σε άτομα με χρόνια δυσκοιλιότητα.
Διαυγείς σούπες
Οι διαυγείς σούπες είναι θρεπτικές και εύπεπτες. Προσθέτουν επίσης υγρασία στα σκληρά, πυκνά κόπρανα, τα οποία μπορούν να τα μαλακώσουν, διευκολύνοντας την κίνησή τους στο έντρο.
Τα ζεστά υγρά και τρόφιμα είναι επίσης γενικά πιο εύκολα στην πέψη.
Δαμάσκηνα
Τα δαμάσκηνα και ο χυμός από δαμάσκηνα είναι μια δοκιμασμένη στο χρόνο σπιτική θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα σε πολλά μέρη του κόσμου.
Τα δαμάσκηνα περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, μια θρεπτική ουσία που είναι γνωστό ότι διευκολύνει και επιταχύνει τις κινήσεις του εντέρου. Τα δαμάσκηνα περιέχουν επίσης σορβιτόλη και φαινολικές ενώσεις, που μπορεί να έχουν γαστρεντερικά οφέλη.
Μια ανασκόπηση του 2014 κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η κατανάλωση δαμάσκηνων μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου και να βελτιώσει τη συνοχή των κοπράνων σε άτομα με δυσκοιλιότητα.
Στις περισσότερες από τις μελέτες που περιλαμβάνονται στην ανασκόπηση, οι συμμετέχοντες έτρωγαν 100 γραμμάρια δαμάσκηνα ημερησίως (περίπου 10 δαμάσκηνα).
Μπρόκολο
Το μπρόκολο περιέχει σουλφοραφάνη, μια ουσία που προστατεύει το έντερο και να διευκολύνει την πέψη.
Η σουλφοραφάνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερανάπτυξης ορισμένων εντερικών μικροοργανισμών που μπορεί να επηρεάσουν την υγιή πέψη.
Σε μια μελέτη του 2017, υγιή άτομα έτρωγαν είτε 20 γραμμάρια ωμών φύτρων μπρόκολου, είτε 20 γραμμάρια φύτρων alfalfa κάθε μέρα για 4 εβδομάδες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έτρωγαν φύτρες μπρόκολου είχαν λιγότερα συμπτώματα δυσκοιλιότητας και πιο γρήγορες κενώσεις.
Μήλα και αχλάδια
Τα μήλα και τα αχλάδια περιέχουν αρκετές ενώσεις που βελτιώνουν την πέψη, όπως φυτικές ίνες, σορβιτόλη και φρουκτόζη.
Αυτά τα φρούτα περιέχουν πολύ νερό, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της πέψης και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Για μέγιστο όφελος από τα μήλα και τα αχλάδια, καταναλώστε τα ωμά και ολόκληρα, με την φλούδα τους.
Σταφύλια
Τα σταφύλια έχουν υψηλή αναλογία φλούδας προς σάρκα, που σημαίνει ότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και περιέχουν επίσης πολύ νερό.
Για να ανακουφίσετε τη δυσκοιλιότητα, δοκιμάστε να φάτε μερικές χούφτες ωμά, πλυμένα σταφύλια.
Ακτινίδια
Κατά μέσο όρο, 100 g ακτινίδιο περιέχουν περίπου 2-3 g φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να προσθέσουν όγκο στα κόπρανα και να επιταχύνουν την εντερική ροή.
Τα ακτινίδια περιέχουν επίσης ακτινιδίνη, ένα ένζυμο που προάγει την κίνηση στην ανώτερη γαστρεντερική οδό και αρκετές φυτοχημικές ουσίες, που παίζουν ρόλο στη βελτίωση της πέψης.
Βατόμουρα και σμέουρα
Τα βατόμουρα και τα σμέουρα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό, τα οποία μπορούν και τα δύο να ανακουφίσουν τη δυσκοιλιότητα.
Δοκιμάστε να τρώτε 1-2 χούφτες ωμά, πλυμένα βατόμουρα, ή σμέουρα την ημέρα.
Ψωμί, δημητριακά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως
Τα προϊόντα ολικής αλέσεως είναι μια εξαιρετική πηγή αδιάλυτων φυτικών ινών, οι οποίες προσθέτουν βάρος στα κόπρανα και επιταχύνουν τη ροή τους μέσω των εντέρων.
Για να πάρετε τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα προϊόντα ολικής αλέσεως, καταναλώστε τα ωμά, ή ελαφρώς μαγειρεμένα.
Τα ψωμιά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως που περιέχουν επίσης ξηρούς καρπούς και σπόρους περιέχουν ακόμη περισσότερες φυτικές ίνες ανά μερίδα.
Ελαιόλαδο και έλαιο από λιναρόσπορο
Τα έλαια ελιάς και λιναρόσπορου έχουν ήπια καθαρτική δράση, η οποία μπορεί να διευκολύνει τη ροή των τροφών μέσω των εντέρων και να ανακουφίσουν τη δυσκοιλιότητα.
Αυτά τα έλαια περιέχουν επίσης ενώσεις, που βελτιώνουν την πέψη και έχουν αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι τα έλαια ελιάς και λιναρόσπορου βοηθούν στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα σε άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
Δυσκοιλιότητα: Αντιμετώπιση και θεραπεία
Εάν οι αλλαγές στη διατροφή, ή στον τρόπο ζωής δεν επαρκούν, για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα ενός ατόμου, ένας γιατρός ή φαρμακοποιός μπορεί να συστήσει καθαρτικά φάρμακα.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι καθαρτικών φαρμάκων, όπως:
- καθαρτικά που κατακρατούν το νερό, όπως υδροξείδιο του μαγνησίου (γάλα μαγνησίας) και πολυαιθυλενογλυκόλη
- καθαρτικά που δίνουν όγκο στα κόπρανα, όπως μεθυλοκυτταρίνη και πολυκαρβόφιλο ασβέστιο
- λιπαντικά, όπως ορυκτέλαια
- μαλακτικά κοπράνων, όπως η ουσία docusate sodium
- διεγερτικά, όπως η ουσία bisacodyl
Μερικά φυσικά καθαρτικά είναι:
- καστορέλαιο
- τσάι senna
- αλόη
- συμπληρώματα κιτρικού μαγνησίου
Εάν οι θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή, ή οι σπιτικές θεραπείες δεν σας ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα, ή εάν η δυσκοιλιότητά σας έχει γίνει χρόνια, επισκεφτείτε έναν γιατρό, ή διαιτολόγο, για να συζητήσετε άλλες επιλογές θεραπείας και διατροφικές αλλαγές.
Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πέντε απρόσμενοι λόγοι που έχετε δυσκοιλιότητα
Δυσκοιλιότητα: Πώς προκαλείται στο παιδί και πώς θα την καταλάβετε
Υπέρταση, διαβήτης, άνοια και δυσκοιλιότητα μειώνονται με αυτό το λαχανικό
Γαστροπάρεση: Συμπτώματα και θεραπεία για το πρόβλημα με την αργή πέψη του φαγητού