Iatropedia

E.coli, σαλμονέλα: Γιατί τα λαχανικά αποτελούν πολλές φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από το κρέας

fresh vegetable prepared for hamburger

Τα λαχανικά φαίνεται πως αποτελούν μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για τα εστιατόρια απ' ό,τι το κρέας, όπως φαίνεται και από τη σπουδή με την οποία οι μεγάλες αλυσίδες fast food έσπευσαν να αποσύρουν προσωρινά τα φρέσκα κρεμμύδια από τα μενού τους, αφού θεωρήθηκαν η πιθανότερη πηγή για την επιδημία E.coli στα McDonald's.

Η επιδημία e.coli στα McDonald’s είχε ως συνέπεια να αρρωστήσουν τουλάχιστον 75 άνθρωποι και να πεθάνει ένας. Το πρόβλημα είναι ότι τα εστιατόρια δυσκολεύονται περισσότερο να διατηρήσουν απαλλαγμένα από μολύνσεις τα λαχανικά από ό,τι το μοσχαρίσιο κρέας.

Στην τελευταία αυτή περίπτωση των McDonald’s, από τα 61 άτομα για τα οποία υπήρχαν διαθέσιμες πληροφορίες, 22 νοσηλεύτηκαν και δύο εμφάνισαν αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Τα προηγούμενα χρόνια, το προϊόν που απασχολούσε περισσότερο τις υγειονομικές Αρχές -και στις ΗΠΑ- ήταν τα μπιφτέκια, αλλά με τα μέτρα που λήφθηκαν μετά από μια επιδημία E.coli που συνδέθηκε με τα μπιφτέκια Jack in the Box και οδήγησε στο νοσοκομείο περισσότερους από 170 ανθρώπους και στον θάνατο τέσσερις, οι επιδημίες που σχετίζονται με το μοσχαρίσιο κρέας έγιναν πολύ πιο σπάνιες, λένε οι ειδικοί.

«Τα λαχανικά είναι ένα πολύ πιο δύσκολο πρόβλημα», λέει στο Reuters ο Mike Taylor, δικηγόρος που διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες ενίσχυσης της ασφάλειας των τροφίμων που κατέβαλαν ο FDA και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και σήμερα είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης STOP Foodborne Illness.

Γιατί τα λαχανικά μπορεί να είναι πιο επικίνδυνα

Οι ειδικοί λένε ότι η μεγαλύτερη διαφορά είναι ότι το μοσχαρίσιο κρέας μαγειρεύεται, ενώ τα φρέσκα προϊόντα, εξ ορισμού, δεν μαγειρεύονται. Το σωστό μαγείρεμα είναι «ασπίδα» κατά της μόλυνσης, τονίζει ο Donald Schaffner, ειδικός σε θέματα επιστήμης και ασφάλειας τροφίμων του Πανεπιστημίου Rutgers.

Τα λαχανικά πλένονται, απολυμαίνονται και ελέγχονται σε αντίστοιχο βαθμό με το μοσχαρίσιο κρέας, αλλά οι έλεγχοι δεν μπορούν να πιάσουν επίπεδα μόλυνσης που είναι πολύ χαμηλά, λένε οι ειδικοί.

Τα λαχανικά συχνά καλλιεργούνται σε εξωτερικούς χώρους, όπου μπορούν να διαρρεύσουν στο νερό άρδευσης ή στο νερό από πλημμύρες περιττώματα από άγρια ή οικόσιτα ζώα. Το E.coli είναι ένα φυσιολογικό παθογόνο στα έντερα των ζώων. Τα βοοειδή το έχουν περισσότερο από άλλα, αλλά έχει ανιχνευθεί και σε χήνες, αγριογούρουνα, ελάφια και άλλα, λέει ο Mansour Samadpour, ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων.

Η μόλυνση θα μπορούσε να προέλθει από τη χρήση ανεπεξέργαστης κοπριάς ή μολυσμένου νερού άρδευσης ή από μόλυνση κατά τον χειρισμό των κρεμμυδιών (κράτημα, κόψιμο κλπ.), λέει ο Schaffner.

Ο Samadpour, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της IEH Laboratories and Consulting Group, και ο οποίος προσλήφθηκε από την Chipotle για να αναθεωρήσει το καθεστώς ασφάλειας των τροφίμων της μετά από μια σειρά επεισοδίων μόλυνσης στα μέσα της δεκαετίας του 2010, επισημαίνει ότι οι αξιωματούχοι του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας επέμειναν να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στο κρέας.

«Πήγαμε από μία ή δύο ανακλήσεις βόειου κρέατος τον μήνα σε μία ανάκληση κάθε χρόνο ή κάθε τρία χρόνια», αναφέρει.

Παρόμοιοι αυστηροί έλεγχοι εφαρμόζονται και στα λαχανικά και οι αλυσίδες fast food και άλλοι πελάτες συχνά τις απαιτούν. Αλλά οι έλεγχοι δεν ανιχνεύουν τα πάντα. Όσο πιο καθαρό είναι το τρόφιμο, τόσο πιο δύσκολο είναι να εντοπιστεί, λέει ο Samadpour.

Το 2022 η αλυσίδα Wendy’s απέσυρε το μαρούλι από τα εστιατόρια σε διάφορες πολιτείες, αφού το CDC υποπτεύθηκε ότι ήταν η πηγή μίας επιδημίας E.coli με δεκάδες κρούσματα. Το 2006, το μαρούλι από την Taco Bell αναγνωρίστηκε ως η πιθανή πηγή μιας επιδημίας E.coli από την οποία νόσησαν 71 άτομα.

Η μόλυνση μπορεί να επεκταθεί ακόμη και πέρα από παθογόνα όπως το E.coli και η σαλμονέλα και σε άλλα παράσιτα. Η McDonald’s είχε μια παρασιτική επιδημία το 2018 σε σαλάτες που είχε ως αποτέλεσμα να αρρωστήσουν σχεδόν 400 άτομα.

Ο νόμος περί εκσυγχρονισμού της ασφάλειας των τροφίμων του 2011 απαιτούσε τον FDA να θεσπίσει πρότυπα για την ασφαλή παραγωγή και συγκομιδή φρούτων και λαχανικών. Ο FDA εισήγαγε κανονισμούς για τα αγροτικά προϊόντα που πριν από αυτό δεν υπόκειντο σε πολλές ρυθμίσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Taylor, πρώην αξιωματούχο του FDA, ενώ η μόλυνση του μοσχαρίσιου κρέατος επιλύθηκε λίγο πολύ μέσω κυβερνητικών κανονισμών, η βελτίωση της ασφάλειας των φρούτων και των λαχανικών είναι καλύτερο να αφεθεί σε αυτούς που τα προμηθεύονται, όπως τα McDonald’s και άλλες αλυσίδες fast food.

Ο Taylor πιστεύει ότι οι αλυσίδες fast food και τα παντοπωλεία, ως σημαντικοί αγοραστές προϊόντων, μπορούν συλλογικά να «εκσυγχρονίσουν και να εναρμονίσουν» τα πρότυπα που αναμένουν από τους προμηθευτές.

«Το μόνο πράγμα που θα μπορούσε σίγουρα να καταστρέψει τα μικρόβια είναι η ακτινοβολία – αλλά κανείς δεν το θέλει», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων Samadpour. Είναι ανέφικτο στις ποσότητες προϊόντων που πωλούνται, σημειώνει. Επιπλέον, για πολλούς ανθρώπους η ακτινοβολία τρομάζει τους ανθρώπους όταν έχει να κάνει με τρόφιμα.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

E.coli: Οι κολοσσοί του fast food πετούν ο ένας μετά τον άλλο εκτός καταλόγου τα κρεμμύδια

E.coli, λιστέρια, σαλμονέλα: Γιατί αυξάνονται κρούσματα και ανακλήσεις τροφίμων σε όλο τον κόσμο

Τα φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς

Self-test για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το πρόγραμμα πρόληψης και τη διαδικασία

Αναστάσιος Γιαμουριάδης: Ο έλληνας νευροχειρουργός που έκανε “καθημερινότητα” την αφαίρεση όγκων από τον εγκέφαλο