Έφαγε την πιο καυτερή πιπεριά στον κόσμο και πήγε… στα Επείγοντα
Οι γιατροί, με επικεφαλής τον δρα Κιλοθουνγκάν Γκουνασεκαράν, του Ιατρικού Κέντρου Μπάσετ της Νέας Υόρκης, ανέφεραν ότι το περιστατικό του νέου άνδρα δείχνει ότι μερικές φορές η πιπεριά τσίλι μπορεί να έχει απρόσμενες παρενέργειες.
Τα πρώτα στομαχικά συμπτώματα του άνδρα άρχισαν αμέσως αφότου έφαγε το τσίλι και στη συνέχεια εξελίχθηκαν σε έντονο πόνο στο λαιμό και σε τρομερούς απανωτούς πονοκεφάλους, που κρατούσαν για μερικά δευτερόλεπτα αλλά επί αρκετές μέρες.
Τι έπαθε…
Η τομογραφία στο νοσοκομείο έδειξε ότι αρκετές αρτηρίες του εγκεφάλου του άνδρα είχαν περισταλεί. Οι γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από σύνδρομο αναστρέψιμης εγκεφαλικής αγγειοσυστολής. Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από πρόσκαιρη στένωση των αρτηριών, η οποία συχνά συονδεύεται από δυνατούς πονοκεφάλους. Μερικές φορές προκαλείται ως παρενέργεια μετά τη λήψη φαρμάκων ή ναρκωτικών.
Είναι η πρώτη φορά που το εν λόγω σύνδρομο προκαλείται μετά από κατανάλωση τσίλι. Στο παρελθόν το πιπέρι καγιέν (που προέρχεται από την πιπεριά καγιέν, ένα είδος πιπεριάς τσίλι) έχει συνδεθεί με την ξαφνική στένωση της στεφανιαίας αρτηρίας και την πρόκληση εμφράγματος.
Τα συμπτώματα του άνδρα υποχώρησαν μόνα τους και μια νέα τομογραφία μετά από πέντε εβδομάδες έδειξε ότι οι αρτηρίες του είχαν επανέλθει στην κανονικη διάμετρό τους.
Η πιπεριά τσίλι, γνωστή και ως σκέτα τσίλι, οφείλει την καυτερή γεύση της στις ουσίες καψαϊκίνες και σε ορισμένα άλλα χημικά, τα καψαϊκινοειδή. Οι πιπεριές τσίλι προήλθαν από τη Νότια Αμερική και σταδιακά εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο Σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας πιπεριών τσίλι είναι η Ινδία.
Η υπόθεση έγινε γνωστή μέσω δημοσίευσης στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Case Reports«.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ