Iatropedia

ΕΦΕΤ: Οι κανόνες υγιεινής τροφίμων στο σπίτι για να κρατήσετε την οικογένειά σας ασφαλή

Υπάρχουν μερικοί απλοί κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε όσον αφορά στην υγιεινή των τροφίμων στο σπίτι: κρατήστε τα πάντα καθαρά, αποθηκεύστε το φαγητό σας κατάλληλα, μαγειρέψτε το καλά, παρακολουθήστε τις θερμοκρασίες των τροφίμων σας, χρησιμοποιήστε καθαρό νερό.

Λόγω της πανδημίας COVID-19, όλοι ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι αυτές τις μέρες, γεγονός που σημαίνει προετοιμασία περισσότερων γευμάτων και κατανάλωση περισσότερων τροφίμων στο σπίτι. Αν και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει τα τρόφιμα με τον ιό της πανδημίας COVID-19, αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να κατανοήσετε τις αρχές της βασικής υγιεινής των τροφίμων και τι μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι όταν χειριζόμαστε τρόφιμα.

Τα μη ασφαλή τρόφιμα που περιέχουν επιβλαβή βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή χημικές ουσίες μπορούν να προκαλέσουν περισσότερες από 200 διαφορετικές ασθένειες – από διάρροια έως καρκίνους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

«Υπάρχουν πολλές πρακτικές όσον αφορά στον τρόπο αποθήκευσης και προετοιμασίας των τροφίμων στο σπίτι. Διασφαλίζοντας ότι γνωρίζουμε και χρησιμοποιούμε μερικούς βασικούς εμπειρικούς κανόνες στην κουζίνα, μπορεί να μας βοηθήσει να μην αρρωστήσουμε αλλά και να προστατέψουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα από τροφιμογενή νοσήματα» – Pietro Stella, κτηνίατρος της EFSA.

Οι κανόνες υγιεινής τροφίμων στο σπίτι σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ

Ενδεικτικά, μπορείτε να εκτυπώσετε αυτήν τη χρήσιμη λίστα και να την έχετε στην κουζίνα σας ως γρήγορη υπενθύμιση:

Καθαριότητα

Διαχωρίστε το ωμό από το μαγειρεμένο

Μαγειρέψτε καλά

Διατηρείτε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες

Αποψύξτε με ασφάλεια

Χρησιμοποιείτε καθαρό νερό και ασφαλείς πρώτες ύλες

Πηγή: https://campaigns.efsa.europa.eu

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αλλαγή στα ζυμαρικά που πρέπει να κάνουμε όλοι άμεσα για λόγους υγείας

Γιατί είναι σημαντικό το είδος συσκευασίας των τροφίμων: Τι υπογραμμίζει ο ΕΦΕΤ

Τι είναι η διογκωμένη πολυστερίνη και πως χρησιμοποιείται στις συσκευασίες τροφίμων

Είναι τα πρόσθετα τροφίμων κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε; Τι επισημαίνει ο ΕΦΕΤ