Iatropedia

ΕΦΕΤ: Πώς να προστατευθείτε από τις τροφικές δηλητηριάσεις στις διακοπές σας

Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε νερό, χυμούς, παγωτά και όταν τρώτε εκτός σπιτιού, στο ταξίδι και στον προορισμό σας.

Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι πολύ συνηθισμένες το καλοκαίρι, καθώς τα τρόφιμα συχνά προετοιμάζονται, διατηρούνται ή διατίθενται χωρίς την τήρηση των απαιτούμενων κανόνων υγιεινής.

Τα λάθη που κάνουμε με αυτά είναι πολύ συνηθισμένα ακόμα και μέσα στα ίδια μας τα σπίτι. Θυμηθείτε μονάχα πόσες φορές αφήσατε το μεσημεριανό φαγητό εκτός ψυγείου, για να το καταναλώσετε το βράδυ. Και αυτό, παρότι η έκθεση στις υψηλές θερμοκρασίες επί περισσότερες από 2 ώρες μετά το τέλος του μαγειρέματος, αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως παθογόνων μικροοργανισμών.

Αν θέλετε να αποφύγετε τις δηλητηριάσεις από αλλοιωμένα τρόφιμα, καλό είναι να τηρείτε απαρέγκλιτα τις συστάσεις του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Οι δύο βασικοί κανόνες είναι «καλό μαγείρεμα» και «τοποθέτηση στο ψυγείο το ταχύτερο δυνατόν». Ωστόσο υπάρχουν και πολλοί άλλοι. Να ποιοι είναι:

Γενικά

Παγωτά

Χυμοί – εμφιαλωμένα νερά

Όταν τρώτε σε εστιατόριο

Όταν τρώτε σε καντίνες πλοίων, αεροδρομίων

Φωτογραφία: iStock