Iatropedia

Καθαρά Δευτέρα: Προσοχή στα θαλασσινά που θα καταναλώσετε σήμερα

Καθαρά Δευτέρα σήμερα και όπως κάθε χρόνο την "τιμητική" τους έχουν τα θαλασσινά και ειδικά τα οστρακοειδή.

Η σωστή επιλογή, η σωστή μεταφορά στο σπίτι των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη, η προσεκτική χρήση τους (π.χ. συντήρηση σε κατάλληλη θερμοκρασία, καλό μαγείρεμα κ.τ.λ.) είναι απαραίτητα για την αποφυγή γαστρεντερικών προβλημάτων την ημέρα αυτή.

Δείτε εδώ μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την επιλογή στα θαλασσινά:

Θαλασσινά: Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα)

Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε:

Θαλασσινά: Δίθυρα οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος, θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από:

Θαλασσινά: Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

Για τα νωπά, πρέπει:

Επίσης, ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά με αλλεργιογόνα συστατικά.