Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ σε δειγματοληπτικό έλεγχο στο εν λόγω προϊόν «διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου βακτηρίου Listeria monocytogenes«.
Πρόκειται για το προϊόν «ΑΝΘΟΤΥΡΟ», με ημερομηνία παραγωγής: 21.11.2021 και ημερομηνία ανάλωσης έως ένα μήνα μετά την ημερομηνία παραγωγής, που παράγεται από την επιχείρηση ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΑΤΣΟΥΛΗΣ & ΥΙΟΙ Ο.Ε.
Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών και καλεί εκείνους που «έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (φωτογραφία κάτωθι), να μην το καταναλώσουν«!
Λιστερίωση: Τα συμπτώματα της λοίμωξης από λιστέρια
Η λιστερίωση είναι μια σοβαρή λοίμωξη που συνήθως προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με το βακτήριο Listeria monocytogenes (λιστέρια).
Εάν έχετε λιστερίωση, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε:
- Πυρετό
- Μυϊκούς πόνους
- Ναυτία
- Διάρροια
Τα συμπτώματα μπορεί να αρχίσουν λίγες ημέρες αφότου έχετε φάει κάποια μολυσμένη τροφή, αλλά μπορεί να περάσουν μέχρι και δύο μήνες πριν από τα πρώτα συμπτώματα της λοίμωξης.
Αν η λιστερίωση εξαπλωθεί στο νευρικό σας σύστημα, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Πονοκέφαλο
- Στραβολαίμιασμα
- Σύγχυση
- Απώλεια της ισορροπίας
- Σπασμούς
Εάν υποψιάζεστε ότι κάτι που φάγατε ήταν μολυσμένο και έχετε πυρετό, μυϊκούς πόνους, ναυτία ή διάρροια, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.
Εάν αντιμετωπίζετε υψηλό πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση, ή ευαισθησία στο φως, ζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν βακτηριακή μηνιγγίτιδα, μια απειλητική για τη ζωή επιπλοκή της λοίμωξης από λιστέρια.
Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για το «ΑΝΘΟΤΥΡΟ»
Πηγές: https://www.cdc.gov, https://www.mayoclinic.org, https://www.efet.gr