Κάθε φορά που επιλέγουμε και χειριζόμαστε τρόφιμα με βάση τα πέντε «κλειδιά» για ασφαλέστερα τρόφιμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), τότε δρούμε ως υπεύθυνοι διαχειριστές της επικινδυνότητας.
Αυτά είναι:
- Διατηρούμε τα χέρια, τα σκεύη και τις επιφάνειες χειρισμού τροφίμων καθαρές
- Διατηρούμε χωριστά τα μαγειρεμένα ή έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (π.χ. σαλάτες) από τα ωμά
- Μαγειρεύουμε καλά το φαγητό μας
- Διατηρούμε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες
- Χρησιμοποιούμε ασφαλές νερό και πρώτες ύλες
Αναλυτικά οι συμβουλές του ΕΦΕΤ για πιο ασφαλή τρόφιμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φαινυλκετονουρία: Τι είναι και τι ρόλο παίζει η ασπαρτάμη – Τι λέει ο ΕΦΕΤ για τη σωστή διατροφή
Οδηγίες ΕΦΕΤ: Πώς καθαρίζουμε σωστά τις επιφάνειες για την προετοιμασία των γευμάτων στο σπίτι
φωτό: iStock