Iatropedia

ΕΦΕΤ: Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε τρόφιμα για το Πάσχα

Οι συστάσεις του ΕΦΕΤ για να διαλέξετε και να αποθηκεύσετε με ασφάλεια κρέας, τυρί, αυγά, σοκολάτα

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είμαστε τις επόμενες ημέρες, καθώς θα αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για τα οικογενειακά τραπέζια της Ανάστασης και του Πάσχα. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) έχει μερικές χρήσιμες συμβουλές για να επιλέξουμε και να αποθηκεύσουμε με ασφάλεια καλής ποιότητας τρόφιμα.

Όπως αναφέρει, πρέπει να προσέξουμε ιδιαιτέρως την επιλογή και αποθήκευση ευαλλοίωτων τροφίμων, όπως το κρέας, τα τυριά, τα αυγά αλλά και τα σοκολατένια αυγά.

Ο ΕΦΕΤ συνιστά κατ’ αρχάς να ακολουθούμε μερικούς βασικούς κανόνες ασφαλούς επιλογής τροφίμων, όπως:

Ελέγξτε τις σφραγίδες σε αρνί, κατσίκι

Ο ΕΦΕΤ προσθέτει πως πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες και γενικότερα την επισήμανση των τροφίμων, καθώς και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.

Όταν αγοράζουμε αρνί ή κατσίκι (αμνοερίφια) πρέπει να ελέγχουμε το σφάγιο για να βεβαιωνόμαστε πως έχει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του, ως εξής:

Τι να προσέχετε στο κρέας και τα αυγά

Όταν αγοράζετε σπλάχνα και κρέας πρέπει να προσέχετε τα εξής, αναφέρει ο ΕΦΕΤ:

Όταν αγοράζετε αυγά:

Στο σπίτι

Ο ΕΦΕΤ επισημαίνει ότι μετά την αγορά, είναι σημαντικό να τοποθετούμε τα τρόφιμα στο ψυγείο το συντομότερο δυνατόν. Πρέπει επίσης να βεβαιωνόμαστε ότι το ψυγείο έχει σωστή θερμοκρασία (μεταξύ 1 και 4 βαθμών Κελσίου). Αντίστοιχα η θερμοκρασία στην κατάψυξη πρέπει να είναι μικρότερη ή το πολύ ίση με -18°C.

Τα αυγά χρειάζονται συντήρηση σε δροσερό χώρο. Για να τα βάψετε με ασφάλεια, να  ακολουθείτε τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες της βαφής. Να βάφετε μόνο τα αυγά που δεν έχουν σπάσει κατά το βρασμό.

Προσέξτε, τέλος, τα παιχνίδια που περιέχουν τα σοκολατένια αυγά. Συχνά είναι μικρών διαστάσεων και ακατάλληλα για τα πολύ μικρά παιδιά (υπάρχει κίνδυνος πνιγμού).

Φωτογραφία: iStock