Iatropedia

ΕΦΕΤ: Tips για ασφαλή διαχείριση των τροφίμων εν όψει Πάσχα

Με ποια σειρά να κάνουμε τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, τι να προσέχουμε στην φύλαξη και το μαγείρεμα.

Πρακτικές συμβουλές για την σωστή επιλογή και διαχείριση των τροφίμων εν όψει του Πάσχα, εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να δίνουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια των τροφίμων, για να περιορίζεται στο ελάχιστο ο κίνδυνος τροφιμογενών νοσημάτων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα προμηθευόμαστε τρόφιμα μόνο από επίσημα, άρα και ελεγχόμενα σημεία πώλησης.  Επιπλέον, θα διαβάζουμε τις ενδείξεις της συσκευασίας στα προσυσκευασμένα τρόφιμα. Η ετικέτα μάς παρέχει χρήσιμες πληροφορίες, όπως:

Αν πάσχετε από κάποια τροφική αλλεργία, να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στα αλλεργιογόνα συστατικά που τυχόν περιέχουν τα τρόφιμα. Η αναγραφή τους στις συσκευασίες των τροφίμων είναι υποχρεωτική, τονίζει ο ΕΦΕΤ.

Ο Φορέας συνιστά επίσης να προσέχουμε την καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου του καταστήματος που επιλέγουμε για την αγορά τροφίμων. Το κρέας πρέπει να είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που λειτουργούν. Στα κατεψυγμένα κρέατα πρέπει να εξετάζουμε την ημερομηνία κατάψυξης και την ημερομηνία ανάλωσης του προϊόντος (π.χ. ένδειξη: «Ανάλωση έως», «Ανάλωση πριν από»).

Η σειρά στα ψώνια

Εξαιρετικά προσεκτικοί πρέπει να είμαστε και στην αποθήκευση και διαχείριση των νωπών τροφίμων. Ο ΕΦΕΤ συνιστά τα εξής:

Η φύλαξη στο σπίτι

Το μαγείρεμα

Τα αρνιά και τα κατσίκια

Ο ΕΦΕΤ τονίζει όπως αν αγοράσετε ολόκληρο ή μισό αμνοερίφιο, πρέπει να φέρει οπωσδήποτε σφραγίδα σε σχήμα ωοειδές (αυγού), η οποία δείχνει ότι έχει γίνει ο απαιτούμενος κρεοσκοπικός έλεγχος. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες υποχρεωτικών σφραγίδων:

  1. Για τα σφάγια που έχουν σφαγεί στη χώρα μας και έχουν εκτραφεί στην Ελλάδα ή σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος λαμπρού κυανού (τυρκουάζ). Στο κέντρο της αναγράφεται ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης του σφαγείου και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της ΕΕ
  2. Για τα σφάγια που έχουν σφαγεί σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ και διακινούνται προς τη χώρα μας. Φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα επιλογής του κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ. Η σφραγίδα αναγράφει τα χαρακτηριστικά στοιχεία (κωδικός αριθμός έγκρισης σφαγείου, χώρας και διακριτικών της ΕΕ) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.
  3. Για τα σφάγια που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας. Φέρουν  σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα καστανό και τα στοιχεία της χώρας προέλευσης.

Τα σπλάγχνα

Κατά την αγορά τους να βεβαιώνεστε ότι βρίσκονται υπό ψύξη μέσα σε προστατευμένους χώρους (π.χ. ψυχόμενες προθήκες). Όταν επιλέγετε κατεψυγμένα σπλάγχνα, να ελέγχετε την ημερομηνία κατάψυξης και την ημερομηνία ανάλωσης του προϊόντος (π.χ. ένδειξη: «Ανάλωση έως», «Ανάλωση πριν από»).

Τα αυγά

Τα αυγά χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και χειρισμό, για να προστατευθούμε από την μόλυνση από σαλμονέλα, τονίζει ο ΕΦΕΤ. Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που προκαλεί τροφιμογενή νοσήματα.

Όταν τα διαλέγετε, να εξετάζετε τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία (όπως την κατηγορία ποιότητας, βάρους, την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας). Να προσέχετε επίσης τα εξής:

Τέλος, αν διαπιστώσετε στην αγορά υποβαθμισμένα, ακατάλληλα, αλλοιωμένα τρόφιμα ή αντιμετωπίσετε φαινόμενα εξαπάτησης ή παραπλάνησης, ο ΕΦΕΤ ενημερώνει πως υπάρχει πάντα ο πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 11717 για καταγγελίες.

Φωτογραφία: iStock