Εγκέφαλος: Τα άγνωστα τρόφιμα που επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του

  • Ρούλα Τσουλέα
αλλαντικά
Τα ευρήματα νέας, μεγάλης και πολυετούς μελέτης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Τι μπορούμε να κάνουμε.

Αν θέλετε να λειτουργεί ομαλά ο εγκέφαλός σας, προσέξτε πόσα αλλαντικά από  επεξεργασμένο κόκκινο κρέας καταναλώνετε, συνιστούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Σε μεγάλη ανάλυση που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως η καθημερινή κατανάλωσή τους αυξάνει με την πάροδο του χρόνου τις πιθανότητες έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών και άνοιας. Ο κίνδυνος παρατηρήθηκε με προϊόντα όπως το μπέικον, τα χοτ ντογκ, τα λουκάνικα, το σαλάμι κ.λπ.

Οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια να μειώσουμε την κατανάλωση των τροφίμων αυτών, διότι σχετίζονται με την καρδιαγγειακή νόσο, τον καρκίνο και τον διαβήτη. Η νέα μελέτη, όμως, είναι μία από τις πρώτες που τα συσχετίζει με την επιδείνωση των νοητικών λειτουργιών, αναφέρει η Washington Post.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αλλαντικά από επεξεργασμένο κόκκινο κρέας πλήττουν την εγκεφαλική λειτουργία λόγω της υψηλής συγκέντρωσης σε:

  • Αλάτι
  • Κορεσμένα λιπαρά
  • Χημικά πρόσθετα όπως τα νιτρώδη

Η μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, εξέτασαν στοιχεία από 133.771 εθελοντές, την υγεία των οποίων παρακολουθούσαν επί 40 χρόνια. Το 65% ήταν γυναίκες. Κατά την έναρξη της μελέτης  είχαν μέση ηλικία 49 ετών.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι εθελοντές συμπλήρωναν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής. Παρείχαν επίσης λεπτομερείς πληροφορίες για το σωματικό βάρος, τη φυσική δραστηριότητα και άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής.

Υποβάλλονταν ακόμα σε τεστ αξιολόγησης της μνήμης και των νοητικών δεξιοτήτων τους. Επιπλέον, συμπλήρωναν ερωτηματολόγια στα οποία ανέφεραν εάν οι ίδιοι πίστευαν πως αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη μνήμη ή άλλες νοητικές δεξιότητες.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι έτρωγαν καθημερινά τουλάχιστον 21 γραμμάρια από αλλαντικά, είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια. Είχαν επίσης 14% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν πως έφθιναν οι νοητικές λειτουργίες τους. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε λίγες φέτες μπέικον ή ζαμπόν την ημέρα.

Επιπλέον, κάθε πρόσθετη μερίδα αλλαντικών την ημέρα σχετιζόταν με 1,69 πρόσθετα χρόνια στη γήρανση του εγκεφάλου, ιδίως στη λεκτική μνήμη. Αυτή είναι η ικανότητα ενός ατόμου να κατανοεί και να θυμάται λέξεις και προτάσεις.

Άλλο το μη επεξεργασμένο κρέας

Οι ερευνητές θέλησαν να εξακριβώσουν εάν οι συσχετίσεις τους οφείλονταν στην επεξεργασία του κόκκινου κρέατος. Έτσι, εκτός από τα αλλαντικά εξέτασαν και τις τυχόν επιδράσεις του μη επεξεργασμένου κρέατος (μοσχάρι, αρνί, χοιρινό).

Όπως διαπίστωσαν, η υψηλή κατανάλωση αυτών των κρεάτων δεν συσχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών ή άνοιας.

Ποια είναι η λύση

Ωστόσο οι επιπτώσεις από τα καθημερινά αλλαντικά δεν είναι μη αναστρέψιμες. Όπως έδειξε η μελέτη, μπορεί κανείς να προστατεύσει τις νοητικές λειτουργίες του αντικαθιστώντας, λ.χ., μία μερίδα την ημέρα με φυτικές πρωτεΐνες (π.χ. ξηρούς καρπούς, όσπρια). Με αυτό τον τρόπο μπορεί να μειώσει:

  • Κατά 19% τον κίνδυνο άνοιας
  • Κατά 1,37 χρόνια τη γήρανση του εγκεφάλου του

Όφελος αποκομίζουν και όσοι αντικαθιστούν τα πολλά αλλαντικά με κοτόπουλο και ψάρι. «Με τις αλλαγές αυτές επιτυγχάνουν διπλό όφελος», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Daniel (Dong) Wang, επίκουρος καθηγητής Διατροφής στο Χάρβαρντ. «Μειώνουν την πρόσληψη επιβλαβών συστατικών και ταυτοχρόνως αυξάνουν την πρόσληψη ωφέλιμων».

Φωτογραφία: iStock