Εγκυμοσύνη και θαλασσινά: Ποια είναι ασφαλή και ποια να αποφεύγετε

  • Ελισάβετ Σταύρου
θαλασσινά
Οι γυναίκες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν πρέπει να τρώνε ωμά ψάρια και θαλασσινά, δηλαδή σούσι.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες πρέπει να τρώνε αρκετά θαλασσινά και ψάρια για να αποκομίσουν τα οφέλη για την υγεία, αλλά όχι τόσο ώστε να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων σημαντικών συνεπειών.

Πρέπει να προσέχουν ποια ψάρια και θαλασσινά τρώνε και πώς αυτά παρασκευάζονται. Πάντα θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου τους και να προσέχουν και τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις.

«Το ψάρι είναι μια σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών και η κατανάλωσή του δεν πρέπει να αποφεύγεται», δήλωσε η Δρ Λήδα Χατζή, καθηγήτρια επιστημών δημόσιας υγείας στο Keck School of Medicine του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια (USC), η οποία ηγήθηκε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open.

«Αλλά οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να τηρούν μία έως τρεις μερίδες ψαριού την εβδομάδα όπως συνιστάται και να μην τρώνε περισσότερες, λόγω της πιθανής μόλυνσης των ψαριών από υδράργυρο και άλλους επίμονους οργανικούς ρύπους», τονίζει η Δρ.Χατζή.

Οι εγκυμονούσες χρειάζονται τα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που βρίσκονται σε ορισμένα ψάρια.

Δείτε επίσης: Εγκυμοσύνη: Το συμπλήρωμα που χαρίζει πιο δυνατά οστά στα μωρά

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) σημειώνει ότι ένα από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα ψάρια, η χολίνη, υποστηρίζει την ανάπτυξη του νωτιαίου μυελού του μωρού και τη γνωστική ανάπτυξη.

Η έλλειψη λιπαρών οξέων στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει κυτταρικό στρες στον πλακούντα ή τη μητέρα, σύμφωνα με μία άλλη μελέτη.

Μεταξύ των θρεπτικών συστατικών στα ψάρια είναι τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά, ο σίδηρος, το ιώδιο, η χολίνη, η πρωτεΐνη, το σελήνιο και οι βιταμίνες D και B12, σύμφωνα με τον FDA.

Θαλασσινά που πρέπει να αποφεύγετε κατά την εγκυμοσύνη

Ορισμένα ψάρια δεν είναι κατάλληλα για τις έγκυες γυναίκες σε οποιαδήποτε ποσότητα, επειδή μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα μεθυλυδράργυρου, σύμφωνα με τον FDA. Ο υδράργυρος διέρχεται από τον πλακούντα, σύμφωνα με τα  Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, και αυτό μπορεί να βλάψει το μωρό.

Ο FDA συνιστά να αποφεύγετε:

  • Ξιφίας
  • Καρχαρίας
  • Βασιλικό σκουμπρί
  • Μαρλίν (βασιλική ζαργάνα)
  • Μεγαλόφθαλμος τόνος
  • Πλακολεπιδόψαρο

Ασφαλή θαλασσινά

Ο FDA προσφέρει μια εξαντλητική λίστα με ψάρια που θεωρούνται «καλά» ή καλύτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και συνιστά στις γυναίκες να τρώνε δύο έως τρεις μερίδες την εβδομάδα, ανάλογα με τον κίνδυνο περιεκτικότητάς τους σε υδράργυρο.

Οι καλές επιλογές είναι:

  • Λαβράκι
  • Σφυρίδα
  • Σκουμπρί
  • Τόνος λευκός κονσέρβα
  • Μυλοκόπι
  • Αστακός
  • Μπακαλιάρος
  • Θαλασσινή πέστροφα

Δείτε επίσης: Άσκηση στην εγκυμοσύνη: Πόσο προστατεύει το παιδί από το άσθμα

Επιπλέον, οι πιο ασφαλείς και καλύτερες επιλογές είναι:

  • Στρείδια
  • Σολωμός
  • Σαρδέλες
  • Γαύρος
  • Τσιπούρα
  • Γαρίδα
  • Καλαμάρι
  • Καβούρι
  • Καραβίδα
  • Γλώσσα
  • Κέφαλος
  • Πέστροφα γλυκού νερού
  • Ρέγγα

Μπορείτε να φάτε σούσι όταν είστε έγκυος;

Η απάντηση είναι όχι. Όλα τα παραπάνω ψάρια που αναφέρει ο FDA πρέπει να έχουν μαγειρευτεί καλά πριν τα καταναλώσετε. Το σούσι, καθώς και τα ωμά στρείδια, τα μύδια και τα χτένια, ως τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγονται επειδή μπορεί να περιέχουν παράσιτα ή βακτήρια, συμπεριλαμβανομένης της λιστέριας, η οποία έχει συνδεθεί με σοβαρές επιπλοκές της εγκυμοσύνης.

Φωτογραφία iStock