Iatropedia

Πιο υγιεινό να τρώτε ό,τι τρώει ο σολομός παρά τον ίδιο τον σολομό, σύμφωνα με νέα μελέτη

Grilled shishamo is a popular Japanese dish where the entire fish, from head to tail, tiny bones and all, can be enjoyed as an appetizer, side dish or entree.

Αδιαμφισβήτητη διαχρονικά η διατροφική αξία του σολομού, καθώς είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λιπαρά ψάρια. Ωστόσο, η πρωτοκαθεδρία του αμφισβητείται από νέα μελέτη.

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Food φωτίζει κάποια νέα δεδομένα αναφορικά με τη διατροφική αξία του σολομού, αυτού του πολύτιμου ψαριού.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ, του Λάνκαστερ, του Στέρλινγκ και του Αμπερντίν διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση των ψαριών που αποτελούν το γεύμα του σολομού, όπως οι σαρδέλες, το σκουμπρί και ο γαύρος, μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη για την ανθρώπινη υγεία από την κατανάλωση του ίδιου του σολομού.

Η έρευνα απέδειξε συγκεκριμένα, ότι τα άγρια μικρά ψάρια που τρώνε οι σολομοί περιέχουν υψηλότερα επίπεδα βασικών θρεπτικών συστατικών όπως ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες, σε σύγκριση με τα φιλέτα σολομού εκτροφής.

Συγκεκριμένα, η ποσότητα ασβεστίου στα άγρια ψάρια που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή του σολομού βρέθηκε να είναι πέντε φορές μεγαλύτερη, από αυτή του ίδιου του σολομού.

Σολομός: Τι προτείνουν οι επιστήμονες

Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. David Willer, προτείνει να αυξήσουμε την κατανάλωση των παραπάνω μικρών ψαριών, ώστε να αποκομίσουμε περισσότερα οφέλη στη διατροφή μας.

«Οι άνθρωποι θα πρέπει προσπαθήσουν να καταναλώνουν μια ευρύτερη ποικιλία άγριων ειδών ψαριών όπως σαρδέλες, σκουμπρί και γαύρο για να πάρουν απευθείας στο πιάτο τους τα περισσότερα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά», δήλωσε ο Willer.

Πέρα από τα διατροφικά οφέλη, η κατανάλωση μικρότερων ψαριών είναι οικονομικά πιο προσιτή επιλογή και επίσης, καλύτερη επιλογή και για το περιβάλλον. Τα ψάρια αυτά περιέχουν λιγότερο υδράργυρο, έχουν μικρότερο κύκλο ζωής και επιβαρύνουν λιγότερο τα υδάτινα οικοσυστήματα.

Η μελέτη προτείνει την ανακατανομή της διατροφικής αλυσίδας και συγκεκριμένα το 1/3 των ψαριών που προορίζονται για ζωοτροφή, δηλαδή για την εκτροφή του σολομού, να διατίθεται για άμεση ανθρώπινη κατανάλωση. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούσαν να αυξηθούν τα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή των ανθρώπων και ταυτόχρονα να προστατευθούν οι πληθυσμοί των άγριων ψαριών, όπως είναι ο σολομός, στον οποίο θα πρέπει να του δοθεί η ευκαιρία να ευδοκιμήσει σε φυσικούς βιότοπους.

Οι λάτρεις του σολομού δεν χρειάζεται να ανησυχούν, καθώς ο σολομός – και ιδιαίτερα ο άγριος – παραμένει σημαντικός στη διατροφή μας. Ωστόσο, η μελέτη ανοίγει τον δρόμο για μια πιο ισορροπημένη και περιβαλλοντικά βιώσιμη προσέγγιση στη διατροφή μας.