Τα επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης διατροφής λόγω της ευκολίας και της διαθεσιμότητάς τους.
Ορισμένες μέθοδοι επεξεργασίας είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της ασφάλειας και την παράταση της διάρκειας ζωής των τροφίμων. Αλλά η προσθήκη χημικών πρόσθετων και η μείωση των ολικών συστατικών έχουν οδηγήσει στην εμφάνιση μιας νέας κατηγορίας τροφίμων: των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων.
Αυτά τα τρόφιμα, όπως σνακ, αναψυκτικά και έτοιμα γεύματα, έχουν πολλές θερμίδες αλλά έλλειψη διατροφικής ισορροπίας. Ωστόσο, δεν όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα επιβλαβή. Παράγοντες όπως ο αριθμός των συστατικών, η φύση τους (φυσική ή τεχνητή) και ο βαθμός επεξεργασίας μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της διατροφικής τους αξίας.
Κατανόηση των επιπτώσεων των υπερ-επεξεργασμένων τροφών
Η παγκόσμια αύξηση της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων συμπίπτει με την αύξηση των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή. Αυτά περιλαμβάνουν προβλήματα υγείας όπως:
- υπέρταση
- υψηλή χοληστερόλη
- παχυσαρκία
- διαβήτης τύπου 2
- μεταβολικό σύνδρομο
- καρδιακές παθήσεις
- κατάθλιψη
- καρκίνος
- χρόνια νεφρική νόσος και
- μείωση της γνωστικής λειτουργίας
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, σε σχέση με τα λιγότερο επεξεργασμένα, περιέχουν υψηλότερες ποσότητες βλαβερών συστατικών, όπως ζάχαρη, αλάτι και τρανς λιπαρά, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία όταν καταναλώνονται υπερβολικά.
Αναγνώριση των υπερ-επεξεργασμένων τροφών
Παραδείγματα υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων που συνιστάται να περιορίσετε ή να αποφύγετε περιλαμβάνουν:
- αναψυκτικά
- δημητριακά πρωινού
- μπάρες ενέργειας
- αρωματισμένα γιαούρτια
- έτοιμα φαγητά για τον φούρνο μικροκυμάτων
- αλλαντικά
- λουκάνικα
- μπέικον και
- συσκευασμένα σνακ
Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή σε όλο το σώμα, ενώ τα τεχνητά γλυκαντικά και το σιρόπι υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη μπορούν να διαταράξουν το μικροβίωμα του εντέρου, επηρεάζοντας αρνητικά τον μεταβολισμό.
Επίσης, τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν μερικώς υδρογονωμένα έλαια, γνωστά ως τρανς λιπαρά. Αυτά μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερόλη, να εμποδίσουν την επίδραση της ινσουλίνης στα κύτταρα, οδηγώντας σε διαβήτη τύπου 2 και συνδεόμενα προβλήματα με το μεταβολικό σύνδρομο.
Σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων
Η συσκευασία ενός τροφίμου μπορεί να είναι παραπλανητική. Μην εξαπατάστε από τις μεγάλες επιγραφές όπως «χωρίς προσθήκη ζάχαρης» και «μηδέν τρανς λιπαρά ανά μερίδα» στην πρόσοψη της συσκευασίας. Οι πιο πολύτιμες πληροφορίες βρίσκονται στο πίσω μέρος της συσκευασίας. Γενικά, όσο μεγαλύτερη είναι η λίστα των συστατικών τόσο μεγαλύτερο είναι και το επίπεδο της επεξεργασίας.
Κατά την ανάγνωση των ετικετών διατροφής, η εστίαση στη λίστα των συστατικών είναι κρίσιμη. Οι σχετικοί κανονισμοί ορίζουν τα κυρίαρχα συστατικά να αναφέρονται πρώτα, ενώ τα τεχνητά αρώματα και πρόσθετα να αναφέρονται προς το τέλος. Οι λίστες συστατικών που είναι πολύπλοκες με ακατανόητες λέξεις που θυμίζουν… εγχειρίδιο χημείας, συνήθως υποδεικνύουν υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.
Ποια επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλή διατροφική αξία
Δεν είναι όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα επιβλαβή για την υγεία. Κάποια μπορούν να προσφέρουν τόσο ευκολία όσο και διατροφική αξία. Κατά την ανάγνωση των ετικετών διατροφής, στοιχεία όπως το μέγεθος της μερίδας, οι θερμίδες και η σύνθεση των θρεπτικών συστατικών είναι σημαντικά.
Τρόφιμα όπως τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια) παρέχουν φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Άλλα παραδείγματα τροφίμων με υψηλή διατροφική αξία είναι:
- κατεψυγμένα λαχανικά
- κονσέρβες ψαριών
- κονσέρβες οσπρίων (συμβουλή ξεπλύνετε τα φασόλια πριν τα καταναλώσετε για να αφαιρέσετε το υπερβολικό νάτριο)
- δημητριακά με ελάχιστη προσθήκη ζάχαρης
- φυσικό γιαούρτι
- χούμους
- ζυμαρικά ολικής άλεση
- καφέ ρύζι
- τόφου
Πηγή: https://www.verywellhealth.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με τον πρόωρο θάνατο
φωτό: iStock