Η αύξηση του σωματικού βάρους κατά τουλάχιστον 2-3 κιλά στις γιορτές είναι πολύ συνηθισμένη. Πολλοί παχαίνουν ακόμα περισσότερο την εβδομάδα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ενώ ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος τώρα που υπάρχουν δραστικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις και στις δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε εκτός σπιτιού.
Δυστυχώς, μελέτες έχουν δείξει πως τα κιλά που παίρνουμε στις γιορτές είθισται να τα κρατάμε μέχρι το Πάσχα ή και αργότερα ακόμα. Για να μην δείτε το σωματικό βάρος σας να αυξάνετε, πρέπει να κάνετε μερικούς έξυπνους διατροφικούς χειρισμούς, ώστε να μην το παρακάνετε σε θερμίδες και λιπαρά.
Διαβάστε ακόμα Κρας τεστ στα γλυκά των γιορτών: Ποια είναι πιο υγιεινά
Χριστούγεννα: Πώς η γαλοπούλα μπορεί να γίνει αιτία δηλητηρίασης!
Ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος στο Τμήμα Διατροφής του Λαϊκού Νοσοκομείου της Αθήνας, συνιστά να δοκιμάσετε τα εξής:
- Να τρώτε σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μην πεινάτε. Αν καθίσετε στο τραπέζι με άδειο στομάχι, θα φάτε πολύ περισσότερο απ’ όσο ενδεχομένως θα θέλατε.
- Πριν καθίσετε στο τραπέζι, να πίνετε 1-2 ποτήρια νερό («κόβουν» την όρεξη)
- Να αρχίζετε κάθε γεύμα με μεγάλη ποσότητα σαλατικών και λαχανικών.
- Αν πρόκειται να φάτε γλυκά, αφαιρέστε ή έστω περιορίστε στα προηγούμενα πιάτα τους υδατάνθρακες (λ.χ. ψωμί, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά)
- Να αποφεύγετε να καταναλώνετε αλμυρά σνακ μαζί με το αλκοόλ. Σας κάνουν να διψάτε και να πίνετε περισσότερο
- Μειώστε το αλάτι στο μαγείρεμα και βγάλτε την αλατιέρα από το τραπέζι
- Να βράζετε τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα λαχανικά και τα όσπρια χωρίς προσθήκη αλατιού στο νερό. Αντ’ αυτού προσθέστε μυρωδικά, χυμό λεμονιού ή μικρή ποσότητα λευκού κρασιού.
Προσοχή στα λιπαρά
Πολύ σημαντικό για να διατηρήστε υπό έλεγχο το σωματικό βάρος σας στις γιορτές είναι να προσέχετε και τα λιπαρά που καταναλώνετε. Κρεατικά, ντρέσινγκ για σαλάτες, αλλαντικά και τυριά (λ.χ. φέτα, κίτρινα), σάλτσες, αλείμματα με μαγιονέζα, ξηροί καρποί και γλυκά περιέχουν πολλά λίπη. Για να τα μειώσετε, δοκιμάστε τα εξής:
- Να καταναλώνετε πρωτεΐνες με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος (λ.χ. πουλερικά, ψάρια). Να αποφεύγετε τα λιπαρά μέρη του κρέατος (λ.χ. μπούτι, πέτσα) και να προτιμάτε τα πιο άπαχα (π.χ. στήθος)
- Να αποφεύγετε τα παναρισμένα και τα τηγανητά τρόφιμα
- Οι σαλάτες σας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν απλούστερες, χωρίς επιβαρυντικές σάλτσες. Να προτιμάτε τις σαλάτες με σολομό ή τόνο και ελαιόλαδο, αντί για εκείνες με παχυντικά τυριά, αλλαντικά, ντρέσινγκ ή σος
- Να επιλέγετε γαλακτοκομικά λίγων λιπαρών (π.χ. ανθότυρο, μανούρι, γιαούρτι λίγων λιπαρών, τυριά με 12% περιεκτικότητα σε λιπαρά, ημιαποβουτυρωμένο γάλα)
- Μην βάζετε στη γέμιση των πουλερικών κιμά ή αλλαντικά, αλλά ρύζι, κάστανα, ξηρούς καρπούς και σταφίδες.
- Μην μαγειρεύετε τις πατάτες μαζί με το κρέας, αλλά μόνες τους.