Iatropedia

Εννέα νεκροί στις ΗΠΑ από επιδημία λιστέριας που συνδέεται με αλλαντικά

food poisoning listeria salmonella

Έχουν νοσήσει 57 άνθρωποι σε 18 αμερικανικές πολιτείες. Ανακλήθηκαν δεκάδες προϊόντα από την αγορά.

Αντιμέτωπες με την μεγαλύτερη επιδημία τροφικής δηλητηρίασης από λιστέρια των τελευταίων 13 ετών, βρίσκονται οι ΗΠΑ. Τα κρούσματα έχουν σχετιστεί με ορισμένα αλλαντικά κοπής. Η προηγούμενη μεγάλη επιδημία στην χώρα ήταν το 2011 και είχε προκληθεί από μολυσμένα πεπόνια.

Εφέτος έχουν νοσήσει έως στιγμής 57 άνθρωποι σε 18 αμερικανικές πολιτείες. Οι εννέα εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους, ανακοίνωσαν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC). Η ηλικία των ασθενών κυμαίνεται από 32 έως 95 ετών.

Η επιδημία ξέσπασε στα τέλη Μαΐου και συνδέθηκε με διάφορα αλλαντικά. Μεταξύ αυτών το σαλάμι από συκώτι (liverwurst) της εταιρείας αλλαντικών Boar’s Head. Οι ασθενείς είχαν προμηθευτεί τα αλλαντικά από σούπερ μάρκετ και ντελικατέσεν. Η διερεύνηση της επιδημίας από τα CDC άρχισε στις 19 Ιουλίου 2024.

Η λιστέρια είναι ένα ανθεκτικό βακτήριο που μπορεί να επιζήσει σε επιφάνειες (π.χ. πάγκους κοπής αλλαντικών) και τρόφιμα ακόμα και στο ψυγείο. Μόνο το καλό ψήσιμο/θέρμανση των τροφίμων που την περιέχουν, μπορεί να την εξουδετερώσει.

Στην προηγούμενη μεγάλη επιδημία στις ΗΠΑ το 2011, είχαν καταγραφεί 147 κρούσματα σε 28 αμερικανικές πολιτείες. Οι 33 από τους ασθενείς έχασαν τη ζωή τους. Τα κρούσματα είχαν συνδεθεί με τα πεπόνια ενός συγκεκριμένου παραγωγού.

Σε οκτώ πολιτείες τα θύματα

Σύμφωνα με αναθεωρημένα δεδομένα των CDC, τα 14 από τα κρούσματα και οι έξι από τους θανάτους καταγράφηκαν από τις 8 έως τις 27 Αυγούστου. Όλοι οι άνθρωποι που νόσησαν έως τώρα χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Οι νεκροί έχουν καταγραφεί σε συνολικώς οκτώ πολιτείες:

Τα CDC πιστεύουν ότι ο αληθινός αριθμός των ασθενών είναι μεγαλύτερος και ενδεχομένως σε περισσότερες πολιτείες. Και αυτό διότι πολλοί ασθενείς αναρρώνουν χωρίς ιατρική φροντίδα, με συνέπεια να μην γίνεται αντιληπτό ότι έχουν λιστέρια.

Επιπλέον, συνήθως χρειάζονται 3-4 εβδομάδες για να εξακριβωθεί εάν ένα κρούσμα αποτελεί μέρος μιας επιδημίας. Έτσι, πολλά περιστατικά μπορεί να μην διερευνώνται ενδελεχώς.

Ανάκληση δεκάδων προϊόντων

Από τότε που ξέσπασε η επιδημία έχουν ανακληθεί από την αμερικανική αγορά πολλοί τόνοι ύποπτων αλλαντικών. Η ανάκληση συμπεριλαμβάνει δεκάδες προϊόντα, μεταξύ των οποίων λουκάνικα, ζαμπόν και σαλάμι.

Τα CDC παροτρύνουν το κοινό να μην καταναλώνει τα προϊόντα που έχουν ανακληθεί. Ενημερώνει επίσης ότι μερικά από αυτά έχουν ημερομηνία λήξεως τον Οκτώβριο του 2024. Συνιστά επίσης στις εγκύους, τους ηλικιωμένους και όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό να θερμαίνουν καλά τα αλλαντικά πριν τα καταναλώσουν, ειδάλλως να τα αποφεύγουν.

Τα συμπτώματα που προκαλεί η λιστέρια συμπεριλαμβάνουν πυρετό, ρίγη και πονοκέφαλο. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρειασθούν έως 10 εβδομάδες για να εκδηλωθούν.

Φωτογραφία: iStock