Ενυδάτωση: Πέντε άκρως ενυδατικά ροφήματα αν δεν σας αρέσει το νερό

  • Iatropedia newsroom
καρπούζι, χυμός
Η καλή ενυδάτωση (επαρκής πρόσληψη υγρών) του οργανισμού μας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη σωματική και την πνευματική υγεία μας. Και είναι ακόμη πιο σημαντική το καλοκαίρι.

Η καλή ενυδάτωση (επαρκής πρόσληψη υγρών) του οργανισμού μας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη σωματική και την πνευματική υγεία μας. Και είναι ακόμη πιο σημαντική το καλοκαίρι.

Οι καθημερινές ανάγκες ενυδάτωσης, ωστόσο, ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, το σωματικό βάρος, το επίπεδο δραστηριότητας, το κλίμα και πολλά άλλα. Οι ειδικοί συνιστούν περίπου 3,7 λίτρα νερό την ημέρα για τους ενήλικες άνδρες και 2,7 λίτρα για τις γυναίκες.

Τι γίνεται, όμως, όταν δεν σας αρέσει το νερό; Εναλλακτικές υπάρχουν. Και μάλιστα με μοναδικές ενυδατικές ιδιότητες, καθώς και άλλα οφέλη για την υγεία.

1. Χυμός από αγγούρι

Τα αγγούρια είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό. Η έρευνα έχει δείξει ότι τα αγγούρια είναι στο περίπου κατά 96% νερό, γεγονός που κάνει τον χυμό από αγγούρι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση, αν δεν θέλετε να πιείτε νερό

Τον χυμό μπορείτε να τον φτιάξετε με επεξεργαστή τροφίμων, μπλέντερ ή αποχυμωτή. Δεν έχει έντονη γεύση και, επίσης, δεν περιέχει θερμίδες ή ζάχαρη. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε, για περισσότερη γεύση, λεμόνι, δυόσμο και άλλα μυρωδικά.

Τα αγγούρια περιέχουν επίσης βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν περαιτέρω την ενυδάτωση και τη γενική υγεία. Για παράδειγμα, μία κούπα αγγούρια κομμένα σε φέτες έχει περίπου 18 θερμίδες και μικρές ποσότητες καλίου, φωσφόρου, μαγνησίου και ασβεστίου.

2. Χυμός από καρπούζι

Το καρπούζι είναι ένα νόστιμο φρούτο με πολλές ενυδατικές ιδιότητε. Είναι περίπου 91% νερό, γεγονός που το καθιστά ένα ιδανικό σνακ για τα άτομα που θέλουν να αυξήσουν την πρόσληψη υγρών. Η κατανάλωση χυμού από καρπούζι μπορεί επίσης να προσφέρει αποτελεσματική ενυδάτωση σε μια ζεστή μέρα.

Μπορείτε να φτιάξετε χυμό καρπουζιού ανακατεύοντας στο μπλέντερ κομμάτια καρπούζι με πάγο και νερό. Σε σύγκριση με το απλό νερό, ο χυμός καρπουζιού είναι πλούσιος σε ηλεκτρολύτες όπως το κάλιο και το μαγνήσιο. Μπορείτε, επίσης, να προσθέσετε, αν θέλετε, χυμό λάιμ ή φύλλα δυόσμου.

3. Smoothie από λαχανικά

Τα πράσινα smoothies μπορούν να είναι ιδιαίτερα ενυδατικά. Χτυπήστε στο μπλέντερ πράσινα φυλλώδη λαχανικά με μια υγρή βάση όπως νερό ή νερό καρύδας για να δημιουργήσετε ένα ρόφημα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζει την ενυδάτωση και τη γενική υγεία. Φτιαγμένα με λαχανικά όπως το αγγούρι, το σπανάκι και το λάχανο, τα πράσινα smoothies είναι πλούσια σε ουσίες που προάγουν την υγεία, όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και οι βιταμίνες A, C και K.

Διαλέξτε τα πράσινα λαχανικά που προτιμάτε και συνδυάστε τα με φρούτα ή γιαούρτι, για να βελτιώσετε το διατροφικό προφίλ του ενυδατικού σας ροφήματος.

4. Αφρώδες νερό

Το αφρώδες νερό παράγεται με την προσθήκη αερίου διοξειδίου του άνθρακα στο νερό, με τις φυσαλίδες να δημιουργούν μια ιδιαίτερη αίσθηση, καθιστώντας το εξαιρετική εναλλακτική για τα άτομα που δεν τους αρέσει να πίνουν νερό. Δεν έχει επίσης την πρόσθετη ζάχαρη και τις θερμίδες που έχουν τα αναψυκτικά.

Το ανθρακούχο νερό μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο ή με χυμό εσπεριδοειδών για γεύση και ποικιλία. Τα κατεψυγμένα φρούτα αποτελούν επίσης εξαιρετική προσθήκη στο ανθρακούχο νερό, καθώς κρατούν το ρόφημα κρύο χωρίς να προσθέτουν πολλές θερμίδες.

5. Χυμός από παντζάρι

Τα παντζάρια είναι περίπου κατά 87% νερό, ενώ περιέχουν και άλλες ενυδατικές ουσίες, όπως νάτριο, κάλιο και άλλους ηλεκτρολύτες.

Ο χυμός του παντζαριού έχει γίνει αγαπημένο ρόφημα για πολλούς αθλητές, καθώς η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα μονοξειδίου του αζώτου στον οργανισμό. Το μονοξείδιο του αζώτου εξυπηρετεί πολλούς ρόλους στον οργανισμό, όπως η υποστήριξη της κυκλοφορίας του αίματος, της συστολής των μυών και της ανταλλαγής αερίων.

Ο χυμός από παντζάρι είναι επίσης γεμάτος με αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, που βοηθούν στην υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και της γενικής υγείας. Είτε τον απολαμβάνετε μόνο του είτε τον αναμιγνύεται με άλλους χυμούς, ο χυμός από παντζάρι είναι ένα ισχυρό ρόφημα με πολλές ιδιότητες που προάγουν την υγεία.