Iatropedia

ΕΟΔΥ: Πώς να αποφύγετε τη γαστρεντερίτιδα το καλοκαίρι

Η γαστρεντερίτιδα είναι πολύ συνηθισμένη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς η ζέστη ευνοεί την αλλοίωση των τροφίμων.

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι μικροοργανισμοί που προκαλούν γαστρεντερίτιδα το καλοκαίρι είναι πολλοί και διαφορετικοί. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ιοί, βακτήρια και παράσιτα. Όταν μας μολύνουν προκαλούν ναυτία, διάρροια, έμετο, πόνο στην κοιλιά και ίσως πυρετό.

Ο κύριο χαρακτηριστικό των παθογόνων αυτών είναι ότι αναπτύσσονται στα τρόφιμα εξαιτίας των υψηλών περιβαλλοντικών θερμοκρασιών. Ο ΕΟΔΥ παρέχει μερικές συμβουλές προστασίας από τη γαστρεντερίτιδα το καλοκαίρι.

Για ασφαλή τρόφιμα

Για ασφαλές νερό