Iatropedia

ΕΟΔΥ: Συστάσεις για προστασία από τις τροφικές δηλητηριάσεις στους χώρους φιλοξενίας των πλημμυροπαθών

Τι να προσέχουν κατά την προετοιμασία και μεταφορά του φαγητού, τι να προσέχουν με το νερό.

Συστάσεις για την προστασία τους από τις τροφικές δηλητηριάσεις, εξέδωσε προς τους πλημμυροπαθείς ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Οι συστάσεις αφορούν την πρόληψη των νοσημάτων που μεταδίδονται με τροφή και νερό σε χώρους φιλοξενίας όπου συνωστίζονται άνθρωποι, οι οποίοι που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Τις συστάσεις υπογράφει η  Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για τα Λοιμώδη Νοσήματα και είναι οι εξής:

Να διατηρείτε χωριστά τα μαγειρεμένα τρόφιμα

Να μεταφέρετε και να διατηρείτε τα τρόφιμα με ασφάλεια

Φροντίστε για το καλό μαγείρεμα των τροφίμων

Να διατηρείτε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες

Ο ΕΟΔΥ τονίζει επίσης στις συστάσεις του ότι πρέπει να φροντίζετε να μεσολαβεί όσο το δυνατόν λιγότερος χρόνος μεταξύ του μαγειρέματος και της κατανάλωσης του φαγητού.

Να καταναλώνετε πάντοτε ασφαλές νερό

Στις συστάσεις του ο ΕΟΔΥ επισημαίνει πως, αν ενημερωθείτε ότι δεν πρέπει να καταναλώνετε το νερό στον χώρο φιλοξενίας:

Να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής:

Φωτογραφία: iStock