Iatropedia

Επτά βασικές συμβουλές για τα εορταστικά γεύματα και τι πρέπει να προσέχουν οι εγκυμονούσες

Typical swedish scandinavian christmas smörgåsbord buffet food Photo taken from above overhead table top shot Photot of typical smorgasbord with breaded ham, meatballs, sausauge,noisette, pickled herring and side dishes Julbord med griljerad skinka sill och lax

Οι συμβουλές του ΕΟΔΥ αφορούν στην  πρόληψη των νοσημάτων που προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου

Κατά την περίοδο των εορτών, μία από τις προσφιλείς μας συνήθειες είναι τα εορταστικά γεύματα με την οικογένεια και τους φίλους μας.

Οι συμβουλές του ΕΟΔΥ που ακολουθούν αφορούν στην  πρόληψη των τροφιμογενών νοσημάτων, των νοσημάτων, δηλαδή, που προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου, κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Διατηρήστε τα τρόφιμα χωριστά

Μαγειρέψτε επαρκώς τα τρόφιμα

Διατηρήστε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες

Αποψύξτε το κρέας με ασφάλεια

Χρησιμοποιήστε παστεριωμένα αυγά ειδικά αν πρόκειται να παρασκευάσετε φαγητά που περιέχουν ωμά αυγά

Μην καταναλώνετε ωμή ζύμη

Μην ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό:

Εγκυμοσύνη και εορταστικά τρόφιμα

Οι έγκυες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, εμφάνισης, δηλαδή,  συμπτωμάτων γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου.

Εάν είστε έγκυος, αποφύγετε την κατανάλωση των παρακάτω τροφίμων, κατά την περίοδο  των εορτών αλλά και σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Οι εγκυμονούσες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από λιστερίωση σε σχέση με  τους υπόλοιπους υγιείς ενήλικες.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Τι πρέπει να προσέξετε με το κρέας ή τη γαλοπούλα