Καφές: Πώς συνδέεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Μια ομάδα επιστημόνων παρακολούθησε περίπου 1.000 άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου (σταδίου 3) που είχε εξαπλωθεί σε γειτονικούς λεμφαδένες, αλλά όχι στο υπόλοιπο σώμα τους. Ο καθένας από αυτούς είχε κάνει χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία και κρατούσε λεπτομερές ημερολόγιο για το ποιες τροφές κατανάλωνε σε καθημερινή βάση και πόσο γυμναζόταν (περπάτημα. τρέξιμο, γυμναστήριο κλπ).
Στην σχετική τους έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2015 στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology, οι ερευνητές ανέφεραν ότι εκείνοι που έπιναν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες υποτροπής της νόσου τους από εκείνους που δεν έπιναν καφέ και 33% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του παχέος εντέρου ή οτιδήποτε άλλο κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης. Η κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών ανά ημέρα βρέθηκε να είναι ελαφρώς πιο ευεργετική.
Δεν έχουν, όμως, όλα τα καφεϊνούχα ροφήματα/ποτά τα ίδια οφέλη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ Charles Fuchs, από το Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Dana Farber της Βοστώνης. “Οι άνθρωποι που κατανάλωναν δύο ή περισσότερα ζαχαρούχα ποτά την ημέρα, είχαν χειρότερα αποτελέσματα”, δήλωσε ο ίδιος στο NBC News.
Οι ερευνητές δεν ρώτησαν τους συμμετέχοντες αν έπιναν τον καφέ τους σκέτο, ή με γάλα, ή ζάχαρη, ερωτήματα τα οποία θα διευκρινιστούν σε επόμενη μελέτη.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον, του διαβήτη και του καρκίνου, κάτι που οι επιστήμονες εκτιμούν πως οφείλεται στην μεγάλη περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών στον καφέ ή μικροβίων στο έντερο.
«Όπως και αν το δούμε, υπάρχουν ασθενείς στους οποίους ο καρκίνος επανεμφανίζεται παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας για το αντίθετο και θέλαμε να δούμε τι διατροφή και τρόπος ζωής θα μπορούσε να τροποποιήσει αυτόν τον κίνδυνο προς όφελος των ασθενών», είπε ο Fuchs.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί ο καφές σας κάνει να… πηγαίνετε στην τουαλέτα: Η επιστήμη εξηγεί [vid]
Καφές: Κανονικός VS ντεκαφεϊνέ – Τι σας προσφέρει το κάθε είδος
Καφές φραπέ και χοληστερίνη: Μια σχέση που ελάχιστοι γνωρίζουν – Τι ισχύει ακριβώς…
Καφές το πρωί: Γιατί πρέπει να ΜΗΝ τον πίνετε με άδειο στομάχι