Iatropedia

Έρευνα: Τα ψάρια είναι ο καλύτερος φίλος της νεφρικής λειτουργίας, αλλά δεν είναι όλα το ίδιο

Σχεδόν ένα εκατομμύριο Έλληνες πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο, καθώς προσβάλλει το 10% του πληθυσμού

Αν θέλετε να έχετε υγιή νεφρική λειτουργία, δεν αρκεί να βγάλετε το πολύ αλάτι από τη ζωή σας. Απαραίτητο είναι να τρώτε τακτικά ψάρια, αλλά κατά προτίμηση ορισμένα είδη που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, συνιστά διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν συνδυαστικά τα ευρήματα 19 προγενέστερων μελετών, στις οποίες είχε εξεταστεί η συσχέτιση αυτών των λιπών με τη χρόνια νεφρική νόσο, κατά την οποία οι νεφροί έχουν υποστεί βλάβη με συνέπεια βαθμιαία μείωση της ικανότητάς τους να λειτουργούν σωστά.

Υπολογίζεται ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο Έλληνες πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο, καθώς προσβάλλει το σχεδόν 10% του πληθυσμού. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των πασχόντων υπερβαίνει τα 700 εκατομμύρια. Η νόσος μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο. Επομένως έχει ζωτική σημασία να βρεθούν και να υιοθετηθούν τρόποι προστασίας των νεφρών, τονίζουν οι ερευνητές.

Η νέα ανάλυση δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση BMJ. Στις 19 μελέτες που εξετάστηκαν συνδυαστικά είχαν συμμετάσχει συνολικώς 25.570 εθελοντές. Οι 4.944 εξ αυτών (ποσοστό 19,3%) εκδήλωσαν χρόνια νεφρική νόσο στη διάρκεια 11 ετών παρακολούθησης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειές τους. Ύστερα, τους ταξινόμησαν σε ομάδες αναλόγως με τα επίπεδα των ω-3 λιπαρών οξέων που κατανάλωναν. Όπως διαπίστωσαν, όσοι έτρωγαν τα περισσότερα ω-3 λιπαρά οξέα, διέτρεχαν κατά μέσον όρο 8% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν νεφρική νόσο.

Την μεγαλύτερη προστασία αποκόμιζαν όσοι προσλάμβαναν τα περισσότερο ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από ψάρια και θαλασσινά. Η μείωση του κινδύνου για χρόνια νεφρική νόσο έφτανε το 13%. Αντιθέτως, όσοι τα προσλάμβαναν από φυτικές πηγές, δεν φάνηκε να αποκομίζουν ιδιαίτερο όφελος.

Ποια είδη ψαριών είναι καλύτερα

Οι ερευνητές εκτιμούν επίσης ότι διαφορά υπάρχει και με το είδος των ψαριών που καταναλώνει κανείς. «Ξέρουμε ότι τα επίπεδα των λιπαρών οξέων στο αίμα εξαρτώνται από το είδος των ψαριών που καταναλώνονται», δήλωσε ο ερευνητής Dr Matti Marklund, από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας  George στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, στο Σύδνεϋ.

Όπως εξήγησε, μεταξύ των πλουσιότερων διατροφικών πηγών τους συμπεριλαμβάνονται τα παχιά (λιπαρά) ψάρια, όπως:

Καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, αν και σε μικρότερο βαθμό, είναι επίσης τα οστρακοειδή, όπως:

Τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν τις ισχύουσες συστάσεις για καλή υγεία, που συνιστούν συστηματική κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών. Οι συστάσεις αυτές είναι να τρώμε τουλάχιστον 2 μερίδες ψάρια την εβδομάδα. Κατά προτίμησιν πρέπει να είναι λιπαρά ψάρια, που παρέχουν περίπου 250 mg ωμέγα-3 λιπαρών οξέων την ημέρα, είπε ο Dr. Marklund.

Φωτογραφία: iStock