Φανουρόπιτα: Τα δύο βασικά συστατικά που την κάνουν ένα από τα πιο υγιεινά γλυκά

  • Ελισάβετ Σταύρου
φανουρόπιτα
Η γλυκιά πίτα που φτιάχνουμε σήμερα προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου, η φανουρόπιτα, περιέχει συστατικά που την καθιστούν από τα πιο υγιεινά γλυκά για την διατροφή μας.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη Φανουρόπιτα είναι συνήθως 7 ή 9 , καθώς οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων.

Δύο από τα βασικά συστατικά της φανουρόπιτας θεωρούνται «superfoods» με αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία μας.

Συνταγή για Φανουρόπιτα με 9 υλικά:

  • 1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κούπα νερό
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1/2 κούπα λάδι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 πορτοκάλι (χρειαζόμαστε το χυμό και το ξύσμα του)
  • 2 χούφτες καρύδια ή αμύγδαλα (τριμμένα στο μούλτι)
  • 1 φακελάκι ξανθές σταφίδες
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

Εκτέλεση

– Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα στέρεα υλικά μαζί

– Σε ένα μεγαλύτερο ανακατέψτε όλα τα υγρά υλικά μαζί.

– Έπειτα σιγά-σιγά ρίξτε τα στέρεα υλικά στα υγρά και ανακατέψτε τα καλά μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη και ομοιογενή ζύμη.

– Βάλτε τη σε λαδωμένο ταψάκι που θα έχετε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι και ψήστε τη στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.

– Αφού είναι έτοιμη πασπαλίστε τη με λίγη άχνη και κανέλα.

Σταφίδες: Το «χρυσό» σνακ που βοηθάει το πεπτικό

Οι ξανθές σταφίδες που βάζουμε στην φανουρόπιτα θεωρούνται ένα θρεπτικό σνακ, πλούσιο σε φυτικές ίνες.

Έχει αποδειχθεί ότι οι σταφίδες έχουν χαμηλό έως μέτριο γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που τις καθιστά ένα υγιεινό σνακ. Φαίνεται να συμβάλλουν σε καλύτερη ποιότητα διατροφής και μπορεί να μειώσουν την όρεξη.

Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φαινολικές ενώσεις, τους δίνει μια αντιοξειδωτική ιδιότητα, συμβάλλοντας στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

Επιπλέον, οι σταφίδες μπορεί να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε μια καλή στοματική υγεία λόγω της αντιβακτηριδιακής τους δράσης.

Η κατανάλωση σταφίδας φαίνεται επίσης να είναι ευνοϊκή για τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και κυρίως του παχέος εντέρου. Η μικροχλωρίδα του εντέρου θα μπορούσε να επηρεαστεί από την περιεκτικότητα της σταφίδας σε πρεβιοτικά. Τέλος, κάποιες μελέτες έχουν συνδέσει τη σταφίδα με οφέλη για συγκεκριμένες ασθένειες, όπως ο καρκίνος και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Καρύδια: Οι ξηροί καρποί που «θωρακίζουν» την καρδιά

Τα καρύδια είναι άλλο ένα βασικό συστατικό που δεν πρέπει να λείπει από τη φανουρόπιτα που θα φτιάξουμε.

Μελέτες ανά τα χρόνια έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καρυδιών από τη νεαρή έως την μέση ηλικία σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων αργότερα στη ζωή.

Τα καρύδια είναι πλούσια πηγή ενέργειας, ενώ περιέχουν θρεπτικά συστατικά, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και απαραίτητες βιταμίνες.

Είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (περίπου 72%), όπως το ελαϊκό οξύ, ενώ είναι μια από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, όπως το λινολεϊκό οξύ, το α-λινολενικό οξύ και το αραχιδονικό οξύ.

Η τακτική κατανάλωση καρυδιών στο πλαίσιο ισορροπημένης διατροφής μειώνει την LDL («κακή χοληστερόλη») και αυξάνει την HDL («καλή χοληστερόλη»).

Έρευνες δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, συμβάλλει στην αποτροπή της νόσου της στεφανιαίας αρτηρίας και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Φωτογραφία iStock