Φασόλια σε κονσέρβα: Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνουμε πριν τα καταναλώσουμε
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να θέλει να ξεπλύνει τα φασόλια σε κονσέρβα πριν τα καταναλώσει. Βασικά, η πρακτική αυτή βοηθά στον έλεγχο της ποσότητας αλατιού και των υγρών που προσθέτει κάποιος στο πιάτο του, γεγονός που θα μπορούσε να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων με τη γεύση ή την υφή του φαγητού σας.
Όμως, το πλύσιμο των φασολιών σε κονσέρβα πριν από τη χρήση μπορεί να έχει και θρεπτικά οφέλη, σύμφωνα με τους διαιτολόγους.
Το ξέπλυμα μπορεί να μειώσει το νάτριο και να ανακουφίσει από τα αέρια
Ένα πλεονέκτημα που έχει το ξέπλυμα των φασολιών σε κονσέρβα είναι ότι βοηθά να φύγει το πολύ αλάτι.
Το νάτριο προστίθεται συνήθως στα κονσερβοποιημένα φασόλια όχι μόνο για λόγους γεύσης, αλλά και για λόγους συντήρησης. Αν και ποικίλλει ανάλογα με τη μάρκα, 1/2 φλιτζάνι μαύρα φασόλια σε κονσέρβα μπορεί να περιέχει, για παράδειγμα, από 80 mg έως 400 mg νατρίου.
Ωστόσο, «το ξέπλυμα των κονσερβοποιημένων φασολιών αφαιρεί έως και το 40% της περιεκτικότητας σε νάτριο και ξεπλένει το αμυλούχο υγρό, γεγονός που μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση και την υφή των πιάτων», λέει στο Health η Amy Davis, διαιτολόγος και ιδιοκτήτρια του Amy Davis Nutrition.
Ένα άλλο πιθανό όφελος από το ξέπλυμα των φασολιών σε κονσέρβα είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση τυχόν αερίων ή άλλων γαστρεντερικών προβλημάτων που συχνά συνδέονται με τις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης. Το ξέπλυμα μπορεί να μειώσει την ποσότητα των δύσκολα αφομοιώσιμων υδατανθράκων και σε πολλούς ανθρώπους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αερίων.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που έχουν αξιολογηθεί από ειδικούς και υποστηρίζουν την ιδέα ότι το ξέπλυμα των φασολιών σε κονσέρβα μειώνει τα αέρια είναι ελάχιστα. Γι’ αυτό και η Katy Willbur, κλινική διαιτολόγος στο Frances Stern Nutrition Center στο Tufts Medical Center, διαφωνεί.
«Το μούλιασμα των ξερών φασολιών κατά τη διάρκεια της νύχτας (περισσότερο από 12 ώρες) μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των ολιγοσακχαριτών και τα αέρια, αλλά, δυστυχώς, το ξέπλυμα των κονσερβοποιημένων φασολιών δεν θα βοηθήσει», λέει στο Health.
Άλλος τρόπος να μειώσετε τα ενοχλητικά γαστρεντερικά συμπτώματα είναι να προσθέσετε στο φαγητό συστατικά όπως το κύμινο ή το τζίντζερ.
Υπάρχουν μειονεκτήματα στο ξέπλυμα των κονσερβοποιημένων φασολιών;
Μπορεί να θέλετε να κρατήσετε το υγρό της κονσέρβας γιατί έχετε κάποιον συγκεκριμένο μαγειρικό σκοπό γι’ αυτό. Για παράδειγμα, το aquafaba -το υγρό από τα ρεβίθια σε κονσέρβα- χρησιμοποιείται συχνά ως vegan υποκατάστατο για το ασπράδι του αυγού. Παρομοίως, μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το υγρό από τα φασόλια σε κονσέρβα για να δέσουν σάλτσες, σούπες και βραστά, ή ακόμη και ως πηγή νατρίου σε ένα πιάτο.
Σε κάθε άλλη περίπτωση, το ξέπλυμα είναι γενικά ένας έξυπνος τρόπος να μειώσετε το αλάτι και την πιθανή δυσφορία από τα όσπρια. Όλα τα άλλα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα φασόλια -από φυτικές ίνες μέχρι μικροθρεπτικά συστατικά- θα διατηρηθούν ως έχουν, ανεξάρτητα από το αν τα ξεπλύνετε πριν τα καταναλώσετε.
Η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα φασόλια σε κονσέρβα επιβραδύνουν την πέψη, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου, κάνοντάς σας να αισθάνεστε πιο χορτάτοι.
Οι φυτικές ίνες των φασολιών υποστηρίζουν επίσης την υγεία του εντέρου, βοηθώντας στην κανονικότητα και τροφοδοτώντας με καλά βακτήρια το μικροβίωμα του εντέρου. Μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης.
Τα φασόλια σε κονσέρβα έχουν επίσης άφθονα μικροθρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών, μετάλλων και φυτοθρεπτικών συστατικών.
Σύμφωνα με τους διαιτολόγους, τα φασόλια σε κονσέρνα περιέχουν σε σημαντικές ποσότητες βιταμίνες, όπως το φυλλικό οξύ, και μέταλλα όπως ο σίδηρος, ο φώσφορος, το κάλιο και το μαγνήσιο. Τα θρεπτικά αυτά συστατικά -σε συνδυασμό με τις φυτικές ενώσεις που υπάρχουν στα φασόλια- υποστηρίζουν τη μεταβολική, ανοσολογική και καρδιακή υγεία.
Από την άλλη πλευρά, όμως, στα φασόλια σε κονσέρβα υπάρχουν και κάποια θρεπτικά συστατικά που μπορεί να περιορίσουν ορισμένα από αυτά τα οφέλη για την υγεία.
Τα φασόλια περιέχουν, για παράδειγμα, φυτικά άλατα και λεκτίνες, που μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών.
Τα φυτικά άλατα είναι γνωστό ότι αναστέλλουν την απορρόφηση του ασβεστίου, του σιδήρου, του μαγνησίου και του ψευδαργύρου. Και οι λεκτίνες μπορούν να συνδεθούν με τους υδατάνθρακες και να αντισταθούν στα πεπτικά ένζυμα που απαιτούνται για τη σωστή διάσπαση αυτών των υδατανθράκων, προκαλώντας ενδεχομένως σε γαστρεντερική δυσφορία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σάρον Στόουν: Το γενναίο μήνυμα ζωής για τον «νεότερο εαυτό της»