Iatropedia

Fast food: Βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία από το γρήγορο φαγητό

Ο όρος γρήγορο φαγητό αναφέρεται γενικά σε τρόφιμα που ετοιμάζονται και καταναλώνονται γρήγορα. Υπάρχουν πολλά καλά ερευνημένα στοιχεία που καταδεικνύουν τις διάφορες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση και την υπερκατανάλωση φαστ φουντ, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Πολλά καταστήματα γρήγορου φαγητού καταγράφουν τώρα τον αριθμό των θερμίδων που περιέχει κάθε είδος. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένα μέρος της εξέτασης του αν είναι υγιές ή όχι.

Το γρήγορο φαγητό είναι συνήθως φτωχό σε διατροφικούς όρους. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2015, το γρήγορο φαγητό τείνει να περιέχει διάφορες ουσίες που είναι γενικά ανθυγιεινές. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι, κορεσμένα ή τρανς λιπαρά και πολλά επεξεργασμένα συντηρητικά και συστατικά. Επίσης, του λείπουν ορισμένα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά.

Ωστόσο, δεν έχουν όλα τα fast food αρνητικές επιπτώσεις και ένα άτομο μπορεί να κάνει μια τεκμηριωμένη επιλογή ερευνώντας το διατροφικό περιεχόμενο συγκεκριμένων ειδών γρήγορου φαγητού.

Γρήγορο φαγητό (fast food): Βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία

Το γρήγορο φαγητό είναι συνήθως πλούσιο σε ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα, ή τρανς λιπαρά. Η αντίδραση του οργανισμού σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά βραχυπρόθεσμων επιπτώσεων.

Αύξηση του σακχάρου στο αίμα

Το γρήγορο φαγητό διασπάται γρήγορα, προκαλώντας ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα λόγω των επεξεργασμένων υδατανθράκων και της πρόσθετης ζάχαρης. Με τη σειρά του, αυτό εγείρει μια ραγδαία αύξηση ινσουλίνης, με αποτέλεσμα την πτώση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα κόπωσης. Η ινσουλίνη προάγει περαιτέρω πείνα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά το γεύμα.

Πίεση αίματος

Μια μικρή μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση υψηλών επιπέδων αλατιού θα μπορούσε να επηρεάσει άμεσα την καλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων ενός ατόμου. Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου συνδέεται επίσης με την κατακράτηση υγρών.

Αυξημένη φλεγμονή

Μια μόνο μερίδα γρήγορου φαγητού θα μπορούσε να αυξήσει τη φλεγμονή σε όλο το σώμα. Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι ένα γεύμα γρήγορου φαγητού με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά αύξησε τη φλεγμονή των αεραγωγών σε άτομα με άσθμα. Αυτή η φλεγμονή λειτουργεί ως έναυσμα για κρίσεις άσθματος.

Το fast food επηρεάζει την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών

Το γρήγορο φαγητό δεν περιέχει συνήθως φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Εάν ένα άτομο “τρώει συχνά απ’ έξω”, μπορεί να του είναι δύσκολο να επιτύχει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών. Μπορεί επίσης να έχουν δυσκολίες στην επίτευξη της ιδανικής πρόσληψης φυτικών ινών, η οποία σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) είναι 28 γραμμάρια την ημέρα.

Υπερφαγία

Το γρήγορο φαγητό είναι πολύ εύγευστο, που σημαίνει ότι το σώμα το διασπά γρήγορα στο στόμα και δεν χρειάζεται πολύ μάσημα. Ως εκ τούτου, ενεργοποιεί τα κέντρα ανταμοιβής στον εγκέφαλο γρήγορα.

Αυτός ο συνδυασμός “εκπαιδεύει τον εγκέφαλο” να προτιμά αυτά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα, εξαιρετικά διεγερτικά τρόφιμα και μειώνει την επιθυμία κάποιου για ολόκληρα, φρέσκα τρόφιμα.

Έρευνα από το 2018 και άλλες προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης fast food και της συχνότητας του εθισμού στα χαμηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα.

Μια μικρή μελέτη του 2017 σε 15 ενήλικες έδειξε ότι μια μέρα υπερφαγίας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά βλάπτει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να πυροδοτήσει έναν κύκλο υπερφαγίας, ή διαταραχών υπερφαγίας.

Γρήγορο φαγητό (fast food): Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Υπάρχουν πολλές καλά εμπεριστατωμένες έρευνες που δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση fast food μπορεί να βλάψει την υγεία ενός ατόμου.

Μια μελέτη του 2015 εντόπισε ανεπανόρθωτες συνέπειες της κατανάλωσης γρήγορου φαγητού. Τέτοιοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, την αντίσταση στην ινσουλίνη, τον διαβήτη τύπου 2 και διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα περισσότερα fast foods είναι πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι, κορεσμένα λιπαρά, τρανς λιπαρά, επεξεργασμένα συστατικά και θερμίδες. Είναι επίσης γενικά χαμηλά σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.

Πεπτικό σύστημα

Το γρήγορο φαγητό είναι κατά κανόνα μια εξαιρετικά χαμηλή σε φυτικές ίνες επιλογή. Οι γιατροί συσχετίζουν τις δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες με υψηλότερο κίνδυνο πεπτικών καταστάσεων, όπως η δυσκοιλιότητα και η εκκολπωματίτιδα, καθώς και η μείωση των υγιών βακτηρίων του εντέρου.

Ανοσία και φλεγμονή

Μια ανασκόπηση του 2019 εξέτασε τις επιπτώσεις της δυτικής διατροφής στο ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου. Αυτή η δίαιτα αποτελείται από υψηλές ποσότητες ζάχαρης, αλατιού και κορεσμένων λιπαρών από λίγες μόνο πηγές.

Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι μια δυτικού τύπου διατροφή θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερη φλεγμονή, χαμηλότερο έλεγχο της μόλυνσης, υψηλότερα ποσοστά καρκίνου και υψηλότερο κίνδυνο αλλεργικής και αυτοφλεγμονώδους νόσου.

Μνήμη και μάθηση

Μια έρευνα του 2020 κατέδειξε μια συσχέτιση μεταξύ των μη ισορροπημένων διατροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και απλών υδατανθράκων (χαρακτηριστικό του fast food) και της χαμηλότερης ικανότητας για μνήμη και μάθηση. Αυτό το είδος διατροφής μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ και τη νόσο Πάρκινσον.

Αλλεργίες

Σε μια ανασκόπηση του 2018, οι συγγραφείς διαπίστωσαν μια σχέση ανάμεσα στο γρήγορο φαγητό και στην αύξηση του άσθματος, της ρινοεπιπεφυκίτιδας και του εκζέματος.

Καρδιακή νόσος

Ο FDA υποστηρίζει ότι μια διατροφή πλούσια σε αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση ενός ατόμου, καθιστώντας το πιο επιρρεπές σε έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική νόσο και καρδιακή νόσο.

Ο FDA σημειώνει επίσης ότι μια δίαιτα υψηλή σε τρανς λιπαρά αυξάνει την ποσότητα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL, ή “κακή” χοληστερόλη) και μειώνει την ποσότητα λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL, ή “καλή” χοληστερόλη). Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακής νόσου.

Παχυσαρκία

Κατά κανόνα το γρήγορο φαγητό περιέχει πολύ μεγάλο αριθμό θερμίδων. Εάν ένα άτομο τρώει περισσότερες θερμίδες από όσες καίει κάθε μέρα, παίρνει βάρος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία.

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για μια σειρά από σοβαρές καταστάσεις υγείας.

Ψυχική υγεία

Η κατανάλωση πολλών fast food θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την ψυχική υγεία ενός ατόμου και να το κάνει πιο επιρρεπές στην κατάθλιψη και το άγχος.

Μια μελέτη του 2021 συνέκρινε δεδομένα από 322 άνδρες και 322 γυναίκες ηλικίας 30 ετών και άνω. Οι ερευνητές βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ των υγιεινών τροφών, όπως τα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα ψάρια, και στη θετική διάθεση. Το αντίθετο ίσχυε για το γρήγορο φαγητό. Επιπλέον, σε σύγκριση με τους άντρες, οι γυναίκες ανέφεραν σημαντικά περισσότερες αρνητικές συσχετίσεις με το γρήγορο φαγητό.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η καλύτερη διατροφική αλλαγή για να μειώσετε το λιπώδες ήπαρ

Ένα αβοκάντο την ημέρα μειώνει σημαντικά την “κακή” χοληστερόλη (LDL)

Έτσι επιταχύνεται ο μεταβολισμός και αρχίζουμε να χάνουμε βάρος

Αυτό είναι το καλύτερο λαχανικό για το συκώτι μας, υποστηρίζει διατροφολόγος