Αν θέλετε να έχετε καλή υγεία, φροντίστε να βάλετε στην ζωή σας ένα θρεπτικό συστατικό που εκ φύσεως υπάρχει σε ορισμένα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, αλλά δεν είναι βιταμίνη: τις φλαβαν-3-όλες.
Αυτό συνιστά διεθνής ομάδα επιστημόνων, που συνέταξε τις πρώτες διατροφικές οδηγίες γι’ αυτό. Όπως ανακοίνωσαν οι ειδικοί, οι φλαβαν-3-όλες μπορούν να θωρακίσουν την υγεία, βελτιώνοντας:
- Την αρτηριακή πίεση
- Τη χοληστερόλη και
- Το σάκχαρό (γλυκόζη) αίματος
Τις νέες οδηγίες έχει ήδη ενστερνιστεί η Ακαδημία Διατροφής & Διαιτητικής των ΗΠΑ (AND). «Υπάρχουν μετρίας βαρύτητας επιστημονικά δεδομένα ότι η πρόσληψη φλαβαν-3-ολών στο εύρος των 400-600 mg/d παρέχει καρδιομεταβολική προστασία», αναφέρει.
Τι είναι
Οι φλαβαν-3-όλες είναι ένα θρεπτικό συστατικό που ανήκει στα φλαβονοειδή. Αυτά ταξινομούνται σε υποομάδες, αναλόγως με τη χημική τους δομή. Μία από αυτές τις υποομάδες είναι οι φλαβαν-3-όλες.
Τα συστατικά αυτά υπάρχουν σε αρκετά τρόφιμα και ροφήματα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται το τσάι και τα μούρα. Ενδεικτικά:
- 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι παρέχει 320 mg
- 1 φλιτζάνι μαύρο τσάι παρέχει 280 mg
- 1 μικρό μήλο παρέχει 15 mg
- 1 φλιτζάνι μαύρα μούρα (περίπου 160 γραμμάρια) παρέχουν 65 mg
- 80 γραμμάρια αποξηραμένα κράνμπερι παρέχουν 35 mg
- 18 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα (80% στερεά κακάο) παρέχουν 20 mg
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί (150 ml) παρέχει 15 mg
Εκατοντάδες μελέτες
Τις νέες οδηγίες συνέταξαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Βασίσθηκαν στην ανάλυση των στοιχείων από 157 τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες κλινικές μελέτες και 15 μελέτες κοόρτης. Οι μελέτες κοόρτης (ή σειράς) είναι ένα είδος μελέτης παρατήρησης.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι η επαρκής κατανάλωση φλαβαν-3-ολών μπορεί να προστατεύσει την υγεία της καρδιάς, αν και σε διαφορετικό βαθμό από άτομο σε άτομο.
«Για να μειώσετε τον κίνδυνο αναπτύξεως καρδιαγγειακής νόσου, πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά φλαβαν-3-όλες. Η συνιστώμενη ποσότητα είναι 400-600 mg ημερησίως. Αντιστοιχούν σε δύο φλιτζάνια τσάι, λίγα κόκκινα ή πορφυρά μούρα και ένα μήλο», δήλωσε ο Dr Gunter Kuhnle, καθηγητής Διατροφής & Επιστήμης Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Reading.
Διευκρίνισε επίσης ότι η πρόσληψή τους μέσω υγιεινών τροφίμων ή ροφημάτων είναι προτιμότερη απ’ ό,τι μέσω διατροφικών συμπληρωμάτων.
Οι νέες συστάσεις παρουσιάσθηκαν προσφάτως σε συνέδριο της Ακαδημίας Διατροφής & Διαιτητικής των ΗΠΑ. Δημοσιεύθηκαν επίσης στην διατροφική επιθεώρηση Advances in Nutrition.
Φωτογραφία: iStock