Ένας φοιτητής, που έφαγε μακαρόνια, μαγειρεμένα προ 5 ημερών, δεν το είχε κάνει αυτό. Αποτέλεσμα; Το λάθος αποδείχτηκε μοιραίο και ο νεαρός πέθανε!
Δεν είναι τωρινή αυτή η είδηση
Πρόκειται για έναν 20χρονο από το Βέλγιο, η περίπτωση του οποίου είχε αρχικά αναφερθεί το 2008 σε σχετική δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Microbiology. Πρόσφατα, ωστόσο, ένας χρήστης του YouTube, με το όνομα Dr. Bernard, δημοσίευσε ένα βίντεο σχετικά με την υπόθεση αυτή, κάτι που έφερε “τσουνάμι” αναδημοσιεύσεων στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα η είδηση να είναι τόσο μπαγιάτικη, όσο και… τα μακαρόνια που κόστισαν την ζωή στον 20χρονο.
Το βίντεο που «ανακίνησε» στο διαδίκτυο αυτή την είδηση:
Τι συνέβη στον 20χρονο που πέθανε όταν έφαγε μπαγιάτικα μακαρόνια
Μετά την επιστροφή του από το σχολείο μια μέρα, ο νεαρός ζέστανε κάποια ζυμαρικά που είχαν μείνει στον πάγκο της κουζίνας στο φούρνο μικροκυμάτων του, τα έφαγε για δείπνο και στη συνέχεια πήγε για να παίξει κάποιο άθλημα που έκανε τότε. Μόλις μισή ώρα αργότερα, επέστρεψε στο σπίτι του με πονοκεφάλους, κοιλιακό πόνο και ναυτία.
Έκανε έμετο μερικές φορές, αλλά υπέθεσε ότι επρόκειτο απλά για μια κακή περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης, έτσι πήγε στο κρεβάτι του, για να προσπαθήσει να κοιμηθεί. Οι γονείς του βρήκαν το άψυχο σώμα του το επόμενο πρωί, όταν δεν σηκώθηκε για να πάει στο μάθημα…
Τροφική δηλητηρίαση από βακτήριο βάκιλος
Ο 20χρονος είχε πάθει όντως τροφική δηλητηρίαση, αλλά ήταν πολύ πιο σοβαρή από τις περισσότερες περιπτώσεις. Η νεκροψία αποκάλυψε ότι προκλήθηκε από ένα βακτήριο που παράγει σπόρους καθώς αναπαράγεται και ονομάζεται βάκιλος (bacillus cereus).
Ειδικοί εξέτασαν δείγματα από τα μακαρόνια και την σάλτσα ντομάτας, που έφαγε ο -κατά τ’ άλλα υγιής- νεαρός και του κόστισαν την ζωή. Διαπίστωσαν ότι στα μακαρόνια υπήρχαν αρκετές τοξίνες από τα βακτηρίδια που είχαν δημιουργηθεί σε αυτά, που πιθανώς προκάλεσαν κατάρρευση του ήπατος και έτσι, τον σκότωσαν.
Ψυχραιμία: Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τρώτε μακαρόνια που μαγειρεύτηκαν προηγούμενες μέρες
Εάν ο 20χρονος είχε βάλει τα μακαρόνια στο ψυγείο εντός δύο ωρών από τη στιγμή που είχαν αρχικά μαγειρευτεί, μπορεί να είναι ζωντανός σήμερα. Όταν αποθηκεύετε ήδη μαγειρεμένα τρόφιμα, τοποθετήστε τα σε καλυμμένα, ρηχά δοχεία και βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία στο ψυγείο σας είναι 4°C, ή χαμηλότερη. Μετά από 3-4 ημέρες, όμως, πρέπει να τα πετάξετε!
Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από το https://www.health.com
Πόσο διαρκούν ΟΛΕΣ οι τροφές σε ψυγείο, κατάψυξη και αποθήκη
Δεν είναι όλες οι τροφές το ίδιο, όσον αφορά στην συντήρησή τους. Αν κάνετε λάθος μπορεί να διακινδυνεύσετε εσείς και η οικογένειά σας με τροφική δηλητηρίαση και άλλες ασθένειες από την κατανάλωση τροφών που δεν έχουν συντηρηθεί σωστά.
Ούτε όλες οι τροφές μπαίνουν στο ψυγείο, αλλά ούτε και εκείνες που θέλουν ψυγείο, συντηρούνται για όσο καιρό θα θέλαμε.
Δείτε τι ακριβώς ισχύει σε κάθε περίπτωση, με τον παρακάτω αναλυτικό οδηγό:
Κρέας, πουλερικά και θαλασσινά
- Μπέικον: 2 εβδομάδες στο ψυγείο, 1 μήνα στην κατάψυξη
- Κοτόπουλο: 2 μέρες στο ψυγείο, 6 μήνες στην κατάψυξη
- Αλλαντικά: 2 εβδομάδες στο ψυγείο, 2 μήνες στην κατάψυξη
- Φιλέτο ψαριού: 2 μέρες στο ψυγείο, 6 μήνες στην κατάψυξη
- Κιμάς: 2 μέρες στο ψυγείο, 4 μήνες στην κατάψυξη
- Λουκάνικα: 2 εβδομάδες στο ψυγείο, 2 μήνες στην κατάψυξη
- Μπριζόλες χοιρινές: 3 μέρες στο ψυγείο, 6 μήνες στην κατάψυξη
- Φρέσκες γαρίδες: 2 μέρες στο ψυγείο, 6 μήνες στην κατάψυξη
- Οστρακοειδή μέσα στο όστρακο: 2 μέρες στο ψυγείο
- Οστρακοειδή ανοιγμένα: 1 μέρα στο ψυγείο
- Μπριζόλες (όχι χοιρινές): 3 μέρες στο ψυγείο, 6 μήνες στην κατάψυξη
Φρούτα – Λαχανικά
- Μήλα: 3 εβδομάδες στο ψυγείο
- Μούρα: 1 εβδομάδα στο ψυγείο
- Μπρόκολο και κουνουπίδι: 1 εβδομάδα στο ψυγείο
- Μαρούλι και σπανάκι: 3 μέρες στο ψυγείο
- Φυλλώδη βότανα (πχ κόλιανδρος, μαϊντανός κλπ): 3 μέρες στο ψυγείο
- Λεμόνια: 3 εβδομάδες στο ψυγείο
- Λάχανο: 5 μέρες στο ψυγείο
- Καρπούζι: 5 μέρες στο ψυγείο
- Μανιτάρια: 1 εβδομάδα στο ψυγείο
- Κρεμμύδια και σκόρδο: 2 μήνες στην αποθήκη
- Πατάτες: 3 εβδομάδες στην αποθήκη
- Ντομάτες: 3 μέρες στην αποθήκη
- Κολοκύθες: 3 μήνες στην αποθήκη, 1 εβδομάδα στο ψυγείο
- Βότανα μυρωδικά (πχ δεντρολίβανο, θυμάρι κλπ): 2 εβδομάδες στο ψυγείο
Γαλακτοκομικά και αυγά
- Σκληρό τυρί (πχ παρμεζάνα): 4 μήνες στο ψυγείο, 6 μήνες στην κατάψυξη
- Ημίσκληρο τυρί (πχ τσένταρ, κασέρι): 6 μήνες στο ψυγείο, 6 μήνες στην κατάψυξη
- Μαλακό τυρί: 2 εβδομάδες στο ψυγείο
- Τυρί επάλειψης: 2 μήνες στο ψυγείο
- Τυρί κότατζ: 1 εβδομάδα στο ψυγείο
- Βούτυρο: 3 μήνες στο ψυγείο, 6 μήνες στην κατάψυξη
- Αυγά: 5 εβδομάδες στο ψυγείο
- Κρέμα γάλακτος: 1 μήνα στο ψυγείο
- Sour cream: 3 εβδομάδες στο ψυγείο
- Γάλα: 1 εβδομάδα στο ψυγείο, 3 μήνες στην κατάψυξη
- Τόφου: 3 εβδομάδες στο ψυγείο, 5 μήνες στην κατάψυξη
- Γιαούρτι: 2 εβδομάδες στο ψυγείο, 2 μήνες στην κατάψυξη
Άλλες τροφές
- Καστανό ρύζι: 1 χρόνο στην αποθήκη (κλειστή συσκευασία), αλλιώς 6 μήνες
- Λευκό και άγριο ρύζι: 2 χρόνια στην αποθήκη (κλειστή συσκευασία), αλλιώς 1 χρόνο
- Κόκκοι καφέ: 1 χρόνο στην αποθήκη (κλειστή συσκευασία), αλλιώς 2 εβδομάδες
- Ξηρά ζυμαρικά: 2 χρόνια στην αποθήκη (κλειστή συσκευασία)
- Μέλι: 1 χρόνο στην αποθήκη (κλειστή συσκευασία)
- Κέτσαπ: 1 χρόνο στην αποθήκη (κλειστή συσκευασία), 6 μήνες στο ψυγείο (ανοιχτή συσκευασία)
- Μαγιονέζα: 3 μήνες στην αποθήκη (κλειστή συσκευασία), 2 μήνες στο ψυγείο (ανοιχτή συσκευασία)
- Μουστάρδα: 1 χρόνο στην αποθήκη (κλειστή συσκευασία), 1 μήνα στο ψυγείο (ανοιχτή συσκευασία)
- Ελαιόλαδο: 1 χρόνο στην αποθήκη (κλειστή συσκευασία), 1 μήνα στο ψυγείο (ανοιχτή συσκευασία)
- Ξύδι: 2 χρόνια στην αποθήκη (κλειστή συσκευασία), αλλιώς 1 χρόνο
Μετάφραση/απόδοση από το Iatropedia.gr με πληροφορίες από το http://www.realsimple.com