Iatropedia

Φοιτητής πέθανε αφότου έφαγε μπαγιάτικα μακαρόνια: Δείτε τι του συνέβη – Τι να προσέχετε!

Όταν προετοιμάζουμε και μαγειρεύουμε για ένα μεγάλο γεύμα, ξέρουμε λίγο-πολύ όλοι μας ότι μένουν αρκετά φαγητά “για τις επόμενες μέρες”, αφού δεν “χαλάνε” όλα αμέσως. Αλλά υπάρχει κάτι κρίσιμο, που πρέπει να μην αγνοείται ποτέ, όταν πρόκειται να καταναλώσετε τέτοια υπολείμματα φαγητού: πρέπει να τα έχετε αποθηκεύσει εγκαίρως και σωστά στο ψυγείο.

Ένας φοιτητής, που έφαγε μακαρόνια, μαγειρεμένα προ 5 ημερών, δεν το είχε κάνει αυτό. Αποτέλεσμα; Το λάθος αποδείχτηκε μοιραίο και ο νεαρός πέθανε!

Δεν είναι τωρινή αυτή η είδηση

Πρόκειται για έναν 20χρονο από το Βέλγιο, η περίπτωση του οποίου είχε αρχικά αναφερθεί το 2008 σε σχετική δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Microbiology. Πρόσφατα, ωστόσο, ένας χρήστης του YouTube, με το όνομα Dr. Bernard, δημοσίευσε ένα βίντεο σχετικά με την υπόθεση αυτή, κάτι που έφερε “τσουνάμι” αναδημοσιεύσεων στο διαδίκτυο με αποτέλεσμα η είδηση να είναι τόσο μπαγιάτικη, όσο και… τα μακαρόνια που κόστισαν την ζωή στον 20χρονο.

Το βίντεο που «ανακίνησε» στο διαδίκτυο αυτή την είδηση:

Τι συνέβη στον 20χρονο που πέθανε όταν έφαγε μπαγιάτικα μακαρόνια

Μετά την επιστροφή του από το σχολείο μια μέρα, ο νεαρός ζέστανε κάποια ζυμαρικά που είχαν μείνει στον πάγκο της κουζίνας στο φούρνο μικροκυμάτων του, τα έφαγε για δείπνο και στη συνέχεια πήγε για να παίξει κάποιο άθλημα που έκανε τότε. Μόλις μισή ώρα αργότερα, επέστρεψε στο σπίτι του με πονοκεφάλους, κοιλιακό πόνο και ναυτία.

Έκανε έμετο μερικές φορές, αλλά υπέθεσε ότι επρόκειτο απλά για μια κακή περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης, έτσι πήγε στο κρεβάτι του, για να προσπαθήσει να κοιμηθεί. Οι γονείς του βρήκαν το άψυχο σώμα του το επόμενο πρωί, όταν δεν σηκώθηκε για να πάει στο μάθημα…

Τροφική δηλητηρίαση από βακτήριο βάκιλος

Ο 20χρονος είχε πάθει όντως τροφική δηλητηρίαση, αλλά ήταν πολύ πιο σοβαρή από τις περισσότερες περιπτώσεις. Η νεκροψία αποκάλυψε ότι προκλήθηκε από ένα βακτήριο που παράγει σπόρους καθώς αναπαράγεται και ονομάζεται βάκιλος (bacillus cereus).

Ειδικοί εξέτασαν δείγματα από τα μακαρόνια και την σάλτσα ντομάτας, που έφαγε ο -κατά τ’ άλλα υγιής- νεαρός και του κόστισαν την ζωή. Διαπίστωσαν ότι στα μακαρόνια υπήρχαν αρκετές τοξίνες από τα βακτηρίδια που είχαν δημιουργηθεί σε αυτά, που πιθανώς προκάλεσαν κατάρρευση του ήπατος και έτσι, τον σκότωσαν.

Ψυχραιμία: Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τρώτε μακαρόνια που μαγειρεύτηκαν προηγούμενες μέρες

Εάν ο 20χρονος είχε βάλει τα μακαρόνια στο ψυγείο εντός δύο ωρών από τη στιγμή που είχαν αρχικά μαγειρευτεί, μπορεί να είναι ζωντανός σήμερα. Όταν αποθηκεύετε ήδη μαγειρεμένα τρόφιμα, τοποθετήστε τα σε καλυμμένα, ρηχά δοχεία και βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία στο ψυγείο σας είναι 4°C, ή χαμηλότερη. Μετά από 3-4 ημέρες, όμως, πρέπει να τα πετάξετε!

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από το https://www.health.com

Πόσο διαρκούν ΟΛΕΣ οι τροφές σε ψυγείο, κατάψυξη και αποθήκη

Δεν είναι όλες οι τροφές το ίδιο, όσον αφορά στην συντήρησή τους. Αν κάνετε λάθος μπορεί να διακινδυνεύσετε εσείς και η οικογένειά σας με τροφική δηλητηρίαση και άλλες ασθένειες από την κατανάλωση τροφών που δεν έχουν συντηρηθεί σωστά.

Ούτε όλες οι τροφές μπαίνουν στο ψυγείο, αλλά ούτε και εκείνες που θέλουν ψυγείο, συντηρούνται για όσο καιρό θα θέλαμε.

Δείτε τι ακριβώς ισχύει σε κάθε περίπτωση, με τον παρακάτω αναλυτικό οδηγό:

Κρέας, πουλερικά και θαλασσινά

Φρούτα – Λαχανικά

Γαλακτοκομικά και αυγά

Άλλες τροφές

Μετάφραση/απόδοση από το Iatropedia.gr με πληροφορίες από το http://www.realsimple.com