Φουντούκια: Ο ξηρός καρπός που προάγει την υγεία της καρδιάς και του σπέρματος
Όταν τα φουντούκια αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του βάρους, της χοληστερόλης και της φλεγμονής.
Τα φουντούκια περιέχουν βιταμίνη Ε, πρωτεΐνη και υγιή λιπαρά. Μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς και να μειώσουν τη χοληστερόλη.
Δείτε αναλυτικά ποια οφέλη έχουν αυτοί οι ξηροί καρποί για την υγεία μας.
Προάγουν την υγεία της καρδιάς
Τα φουντούκια μπορεί να βοηθήσουν στην υγεία της καρδιάς. Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε αυτούς τους ξηρούς καρπούς μπορεί να βελτιώσει τους βιοδείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου, μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.
Μείωση της φλεγμονής
Η κατανάλωση φουντουκιών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της φλεγμονής. Μια μελέτη του 2013, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φουντούκια μείωσε τα σημάδια φλεγμονής μεταξύ των συμμετεχόντων. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διακριβωθεί.
Προωθεί την υγεία του σπέρματος
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση περισσότερων ξηρών καρπών, συμπεριλαμβανομένων των φουντουκιών, μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και να βελτιώσει την ποιότητά τους.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι σε αυτή τη μικρή μελέτη συμμετείχαν υγιείς, γόνιμοι συμμετέχοντες και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν τα οφέλη ισχύουν για τον ευρύτερο πληθυσμό.
Μείωση βάρους
Μια μελέτη του 2018 βρήκε μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ξηρών καρπών, της μειωμένης αύξησης βάρους και του χαμηλότερου κινδύνου παχυσαρκίας. Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν περισσότερους ξηρούς καρπούς είχαν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι από εκείνους που δεν έτρωγαν.
Τα φουντούκια περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες προάγουν τη σωστή λειτουργία του εντέρου.
Μείωση της χοληστερόλης
Επίσης, η κατανάλωση φουντουκιών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης. Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι μια διατροφή πλούσια σε φουντούκια μείωσε τα επίπεδα χοληστερόλης των συμμετεχόντων.
Φωτογραφία iStock