Φριτέζα αέρος: Ποια τροφή γίνεται ανθυγιεινή όταν μαγειρεύεται σε air fryer

  • Γιάννα Σουλάκη
φριτέζα
Η χρήση της φριτέζας αέρος έχει είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, καθώς υπόσχεται μια πιο υγιεινή εναλλακτική στο παραδοσιακό τηγάνισμα.

Ωστόσο, ενώ το air fryer μειώνει πραγματικά την πρόσληψη ανθυγιεινών τρανς λιπαρών συστατικών, δεν αποτελεί πανάκεια και δεν είναι πάντα υγιεινή η παρασκευή της τροφής σε αυτό.

Είναι γνωστό πως οι φριτέζες αέρος λειτουργούν με τη χρήση κυκλοφορούμενου ζεστού αέρα, ο οποίος μαγειρεύει τα τρόφιμα με τη χρήση ελάχιστης ή μηδενικής ποσότητας λαδιού.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα τρόφιμα στο airfryer να καταλήγουν τραγανά εξωτερικά και μαλακά εσωτερικά, χωρίς τη χρήση υπερβολικής ποσότητας λιπαρών που συνήθως συνοδεύει τα τηγανητά φαγητά. Παρά τα οφέλη, ωστόσο, τα τρόφιμα που μαγειρεύονται σε φριτέζα αέρος εξακολουθούν να ταξινομούνται ως τηγανητά, με τις γνωστές συνέπειες για την υγεία.

Τι σημαίνει αυτό;

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση τηγανητών τροφίμων μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους, στον διαβήτη τύπου 2, στις καρδιακές παθήσεις και σε ορισμένες μορφές καρκίνου.

Επομένως, η χρήση της φριτέζας αέρος θα πρέπει να αποτελεί περιστασιακή μέθοδος μαγειρέματος, και όχι ως καθημερινή λύση.

Πιθανά μειονεκτήματα και κίνδυνοι

Παρά τα πλεονεκτήματα, η χρήση της φριτέζας αέρος δεν είναι άμοιρη κινδύνων.  Μία μελέτη του 2017 απέδειξε πώς το μαγείρεμα λιπαρών ψαριών, όπως οι σαρδέλες, σε φριτέζα αέρος, μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα τους σε ωφέλιμα πολυακόρεστα λίπη.

Επιπλέον, μπορεί να αυξήσει τα προϊόντα οξείδωσης της χοληστερόλης, τα οποία είναι γνωστό ότι επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Συμβουλές για υγιεινή χρήση της φριτέζας αέρος

Παρά τα παραπάνω, η φριτέζα αέρος μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για τη μείωση της πρόσληψης ανθυγιεινών λιπαρών και τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά.

Στα πλεονεκτήματα της, συγκαταλέγεται η μείωση του χρόνου μαγειρέματος στο μισό, ενώ ταυτόχρονα, όπως προαναφέρθηκε, διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων.

Για παράδειγμα, μπορείτε να μαγειρέψετε άπαχα κρέατα, όπως στήθος κοτόπουλου, ή ακόμα και σολομό, μαζί με λαχανικά, προσφέροντας έτσι ένα ισορροπημένο γεύμα.

Η φριτέζα αέρος είναι επίσης αποτελεσματική στη μείωση του σχηματισμού ακρυλαμιδίου, μιας επιβλαβούς ένωσης που δημιουργείται όταν τα αμυλούχα τρόφιμα ψήνονται σε υψηλές θερμοκρασίες, μειώνοντάς το κατά 90%.

Ωστόσο, για να διατηρήσετε την υγεία σας, είναι σημαντικό να ακολουθείτε ορισμένες συμβουλές:

  • χρησιμοποιήστε λιγότερο λάδι,
  • μαγειρέψτε σε μικρότερες μερίδες
  • μην βασίζεστε αποκλειστικά στη φριτέζα αέρος για την προετοιμασία των γευμάτων σας.

Οι φριτέζες αέρος μπορεί να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για την προετοιμασία υγιεινών γευμάτων, αλλά δεν θα πρέπει να θεωρούνται ως η μόνη λύση για μια υγιεινή διατροφή.

Η μέτρια χρήση τους, σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους μαγειρέματος, μπορεί να σας βοηθήσει να απολαύσετε τα οφέλη τους χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας.

Πηγή: eatthis.com / Φωτογραφία: iStock