Iatropedia

Φρουκτόζη: Πως το γνωστό γλυκαντικό συμβάλλει στην ανάπτυξη των καρκινικών όγκων

Unhealthy eating concept. Group of food high in sugars and fat

Μια νέα έρευνα αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο η φρουκτόζη στην διατροφή μας μπορεί να συμβάλλει να αναπτυχθούν οι όγκοι του καρκίνου.

Η κατανάλωση φρουκτόζης έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, κυρίως λόγω της ευρείας χρήσης του σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη ως γλυκαντικού σε ποτά και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Η φρουκτόζη από το σιρόπι καλαμποκιού βοηθά την ανάπτυξη του όγκου, αλλά τα καρκινικά κύτταρα συνήθως δεν έχουν τα απαραίτητα ένζυμα που χρειάζονται για να μεταβολίσουν αυτό το γλυκαντικό. Το ήπαρ μετατρέπει τη διατροφική φρουκτόζη σε λιπίδια που εισέρχονται στο αίμα και τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν τα λιπίδια για να πολλαπλασιαστούν, όπως δείχνει νέα έρευνα.

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature στις 4 Δεκεμβρίου, δείχνει ότι η διατροφική φρουκτόζη (από το σιρόπι καλαμποκιού) προάγει την ανάπτυξη όγκων σε καρκίνους όπως το μελάνωμα, ο καρκίνος του μαστού και του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, η φρουκτόζη δεν τροφοδοτεί άμεσα τους όγκους, σύμφωνα με τη μελέτη.

Δείτε επίσης: Καρκίνος: Πότε μειώνεται ο κίνδυνος στον άνθρωπο και γιατί – Τι δείχνει νέα έρευνα

Αντίθετα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το ήπαρ είναι αυτό που μετατρέπει τη φρουκτόζη σε χρήσιμα θρεπτικά συστατικά για τα καρκινικά κύτταρα, ένα εύρημα που θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους για τη θεραπεία πολλών διαφορετικών τύπων καρκίνου.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας τρόπος με τον οποίο τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης φρουκτόζης προάγουν την ανάπτυξη του όγκου είναι η αύξηση της διαθεσιμότητας των λιπιδίων στο αίμα. Αυτά τα λιπίδια είναι δομικά στοιχεία για την κυτταρική μεμβράνη και τα καρκινικά κύτταρα τα χρειάζονται για να αναπτυχθούν.

«Εξετάσαμε πολλούς διαφορετικούς καρκίνους σε διάφορους ιστούς σε όλο το σώμα και όλοι ακολούθησαν τον ίδιο μηχανισμό», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Δείτε επίσης: Αλκοόλ: Με ποιους καρκίνους συνδέεται – Ποιες είναι οι επικίνδυνες ποσότητες

Οι άνθρωποι με καρκίνο πρέπει να αποφεύγουν τη φρουκτόζη

Όσον αφορά τη χημική της δομή, η φρουκτόζη είναι παρόμοια με τη γλυκόζη. Είναι και τα δύο κοινά είδη ζάχαρης, με την ίδια χημική φόρμουλα, αλλά διαφέρουν στον τρόπο με τον οποίο τα μεταβολίζει το σώμα. Η γλυκόζη υποβάλλεται σε επεξεργασία σε ολόκληρο το σώμα, ενώ η φρουκτόζη μεταβολίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το λεπτό έντερο και το ήπαρ.

Και τα δύο σάκχαρα βρίσκονται φυσικά σε φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά. Προστίθεται ως γλυκαντικό σιρόπι καλαμποκιού σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως οι έτοιμες σάλτσες, τα αναψυκτικά, τα κέικ και άλλα γλυκά.

Οι ερευνητές συστήνουν στους ανθρώπους που έχουν ήδη διαγνωστεί με κάποιον τύπο καρκίνου να αποφεύγουν τα τρόφιμα που περιέχουν αυτό το γλυκαντικό από το σιρόπι καλαμποκιού, αν και αναγνωρίζουν πόσο δύσκολο μπορεί να είναι αυτό, καθώς βρίσκεται στην πλειοψηφία των τροφίμων που καταναλώνουμε καθημερινά.

Δείτε επίσης: Καρκίνος του πνεύμονα: Σε ποια δημόσια νοσοκομεία γίνεται προληπτικός έλεγχος – Τι προσφέρει

Φωτογραφία iStock