Φρούτα και λαχανικά μειώνουν τα οξέα στο σώμα μας, ενισχύοντας την υγεία μας

  • Iatropedia newsroom
νεαρή γυναίκα ψωνίζει φρούτα και λαχανικά
Ένα μήλο την ημέρα, μαζί με μια καλή μερίδα λαχανικών, θα μπορούσε να αποτελεί την πρώτη γραμμή θεραπείας για την υπέρταση

Ένα μήλο την ημέρα, μαζί με μια καλή μερίδα λαχανικών, θα μπορούσε να αποτελεί την πρώτη γραμμή θεραπείας για την υπέρταση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο στη γενική υγεία και η μελέτη επιβεβαίωσε ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μειώνει την αρτηριακή πίεση ενώ βελτιώνει την υγεία τόσο της καρδιάς όσο και των νεφρών. Και παρόλο που οι περισσότερες σύγχρονες δίαιτες περιλαμβάνουν ζωικά προϊόντα, τα οποία παράγουν υψηλά επίπεδα ανθυγιεινού οξέος στο σώμα, τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση αυτού του οξέος.

«Είναι σημαντικό για εμάς να θυμόμαστε ότι οι συνήθεις δίαιτες που καταναλώνουμε στις σύγχρονες κοινωνίες περιέχουν πολύ περισσότερα ζωικά προϊόντα όπως κρέατα παρά φρούτα και λαχανικά», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Donald Wesson, καθηγητής εσωτερικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν. «Έτσι, όταν ακολουθούμε μια διατροφή όπως κάνουμε στις σύγχρονες κοινωνίες, με περισσότερα ζωικά προϊόντα όπως το κρέας και λιγότερα φρούτα και λαχανικά, έχουμε μια δίαιτα που παράγει οξύ», πρόσθεσε.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 6 Αυγούστου στο American Journal of Medicine, 153 ασθενείς με πρωτοπαθή υπέρταση που είχαν επίσης πολύ υψηλά επίπεδα οξέος στο αίμα χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: σε αυτούς που πρόσθεσαν 2 έως 4 φλιτζάνια φρούτα και λαχανικά στην καθημερινή τους διατροφή, εκείνους που πήραν δισκία διττανθρακικού νατρίου (μαγειρική σόδα) και εκείνους που έλαβαν τυπική θεραπεία για την αρτηριακή πίεση και φάρμακα. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για πέντε χρόνια.

Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές; Τόσο οι ασθενείς που έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά όσο και εκείνοι που έπαιρναν δισκία μαγειρικής σόδας είχαν καλύτερη υγεία νεφρών. Ωστόσο, μόνο η υψηλή διατροφή με φρούτα και λαχανικά βελτίωσε τόσο την υγεία των νεφρών όσο και την υγεία της καρδιάς.

«Γι’ αυτό το συμπέρασμά μας από τη μελέτη είναι ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά πρέπει να είναι θεμελιώδεις», είπε ο Wesson. «Αυτή πρέπει να είναι η βασική γραμμή, το πρώτο πράγμα που κάνουμε για τη θεραπεία ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση. Οπότε, η σκέψη μας είναι ότι πρέπει να ξεκινήσουμε με τη διατροφή και στη συνέχεια να προσθέσουμε φάρμακα αν και εφόσον χρειάζεται», συμπλήρωσε.

Στους ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη δόθηκαν φρούτα όπως μήλα, πορτοκάλια, ροδάκινα και σταφίδες. Τους δόθηκαν επίσης λαχανικά όπως καρότα, κουνουπίδι, μελιτζάνα και μαρούλι. Διαπιστώθηκε ότι οι σταφίδες ήταν οι πιο αποτελεσματικές στην εξουδετέρωση του οξέος στο σώμα.

Οι άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά δεν πρέπει, ωστόσο, να στραφούν στα δισκία μαγειρικής σόδας, είπε ο Wesson.

«Δεν θα πρότεινα να πάρετε αυτά τα χάπια διττανθρακικού νατρίου ή μαγειρικής σόδας μόνοι σας. Αλλά αν νομίζετε ότι μπορείτε να ωφεληθείτε από αυτά, μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας», συμβούλεψε.

Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών μπορεί να φαίνεται δύσκολη σε κάποιους, έτσι η Amy Kimberlain, διατροφολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, προτείνει κάποια βήματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

«Πάντα λέω στους ασθενείς ότι τα φρούτα και τα λαχανικά ενώ παρέχουν φυτικές ίνες, μπορούν επίσης να προσφέρουν γεύση», είπε η Kimberlain. «Τρώτε αυτά που τους αρέσει [μην τρώτε κάτι που δεν σας αρέσει], αλλά επίσης πειραματιστείτε με διαφορετικούς τρόπους προετοιμασίας των φρούτων και των λαχανικών. Αν δεν σας αρέσουν τα ωμά καρότα, δοκιμάστε τα μαγειρεμένα. Όπως τα παντζάρια, αν δεν τα αγαπάτε ως έχουν, μπορείτε να τα προσθέσετε σε χούμους. Πειραματιστείτε, γίνετε δημιουργικοί και συνεχίστε να προσπαθείτε!».

Η Kimberlain δίνει κάποιες επιπλέον συμβουλές για να κάνετε αυτή τη μετάβαση στη διατροφή σας πιο εύκολη:

  • Δοκιμάστε ένα νέο εποχιακό φρούτο ή λαχανικό κάθε εβδομάδα.
  • Προσθέστε λαχανικά στα αυγά σας (ομελέτα ή scrambled) στο πρωινό.
  • Προσθέστε φρούτα στη βρώμη σας.
  • Αντί να έχετε μόνο μαρούλι και ντομάτες για σαλάτα, προσθέστε περισσότερα λαχανικά για να κάνετε τη σαλάτα πιο ενδιαφέρουσα: ψιλοκομμένα καρότα, αγγούρι, μανιτάρια, παντζάρια κλπ.
  • Ψήστε λαχανικά μία φορά την εβδομάδα λαχανικά που μπορείτε να σερβίρετε ως συνοδευτικά όλη την εβδομάδα, δηλαδή ψητές πιπεριές και κρεμμύδια.
  • Οι σπιτικές σούπες ή/και ένα stir-fry είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ετοιμάσετε πιάτα με πολλά λαχανικά.
  • Να έχετε πάντα στο σπίτι κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, καθώς είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τα προσθέτετε σε διαφορετικά γεύματα και είναι πάντα άμεσα διαθέσιμα.
  • Πειραματιστείτε με σνακ που περιέχουν λαχανικά με ντιπ όπως χούμους ή dressing με βάση το γιαούρτι.
  • Να έχετε πάντα στο ψυγείο κομμένα φρούτα και λαχανικά, έτοιμα προς κατανάλωση.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η κάνναβη αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

Ποια φάρμακα, προϊόντα ομορφιάς και τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο βλάβης από τον ήλιο

Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί στους ώμους το καλοκαίρι