Φρούτα, λαχανικά: Πώς να τα διατηρήσετε για περισσότερο καιρό

  • Ρούλα Τσουλέα
φρούτα
Απλές, πρακτικές συμβουλές για να τα προστατεύσετε από την γρήγορη φθορά.

Καθώς οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά αυξάνονται συνεχώς, πολλοί περιορίζουν τα είδη που αγοράζουν επειδή χαλάνε εύκολα. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι για να τα διατηρήσουμε για περισσότερο καιρό, αναφέρουν ειδικοί από τις ΗΠΑ.

Μία εύκολη λύση θα ήταν να αγοράζουμε κατεψυγμένα είδη. «Τα φρούτα και τα λαχανικά που πρόκειται να καταψυχθούν συλλέγονται όταν είναι ώριμα», εξηγεί η διαιτολόγος Dr. Kristin Kirkpatrick, από το Τμήμα Ευεξίας & Προληπτικής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. «Καταψύχονται επίσης αμέσως, επομένως έχουν σχεδόν την ίδια θρεπτική αξία με τα φρέσκα».

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα που έχουν τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά είναι ότι μπορούν να διατηρηθούν για μήνες στην κατάψυξή σας.

Αν προτιμάτε τα φρέσκα, είναι κατ’ αρχάς σημαντικό να διαλέγετε προσεκτικά τα είδη που θα προμηθευτείτε. Ορισμένα, όπως οι μπανάνες, τα διάφορα είδη μούρων και τα σπαράγγια, χαλάνε γρήγορα. Άλλα, όπως τα μήλα, τα πορτοκάλια και οι πατάτες, αντέχουν περισσότερο.

Μεγάλη σημασία έχει και ο τρόπος αποθήκευσης. Γενικώς μην βάζετε φρούτα και λαχανικά στα ίδια δοχεία με μπανάνες ή μήλα. Και αυτό διότι εκλύουν αέρια που επιταχύνουν την ωρίμανση των άλλων ειδών.

Εάν τα διατηρείτε εκτός ψυγείου, φροντίστε να τα έχετε σε ξηρό, δροσερό χώρο, μακριά από το φως του ήλιου.

Προσοχή στην υγρασία

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η υγρασία, η οποία χαλάει γρήγορα τα φρέσκα προϊόντα. Αυτός είναι ο λόγος που συνήθως συνιστάται να τα βάζουμε στο ψυγείο χωρίς να τα πλένουμε. Καλό είναι επίσης να βρίσκονται ξεχωριστά σε χάρτινη σακούλα ή στα ειδικά δοχεία/συρτάρια του ψυγείου.

Εάν παρατηρήσετε ότι κάποια συσκευασμένα, μικρά φρούτα (π.χ. μούρα, φράουλες) αναπτύσσουν μούχλα, πετάξτε τα αμέσως, συνιστά η Dr. Kirkpatrick. Η μούχλα αναπτύσσεται (και) από την υγρασία και αν αφεθεί ανενόχλητη, θα χαλάσει ολόκληρη την συσκευασία διότι εκλύει σπόρια. Επομένως πρέπει να τα ελέγχετε καθημερινά.

Εάν, εξ άλλου, ξεχνάτε τα φρούτα και τα λαχανικά στο ψυγείο σας, μην τα τοποθετείτε στα χαμηλότερα συρτάρια ή στο πίσω μέρος. Να τα βάζετε ψηλά, σε διαφανή δοχεία για να τα βλέπετε, κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα. Με αυτό τον τρόπο θα τα καταναλώσετε πιο γρήγορα.

Φωτογραφία: iStock